Kiinan Xinjiangin aluehallitus piti toukokuussa lehdistötilaisuuden, jossa todettiin, että amerikkalainen National Endowment for Democracy -järjestö (lyhyesti NED) on ollut ”tärkein tukija Kiinan-vastaisille voimille ja järjestöille, jotka pyrkivät erottamaan Xinjiangin alueen Kiinasta”. NED on myös järjestö ihmisoikeusloukkausväitteiden takana.

Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian Amerikan tutkimuksen instituutin tutkijatohtori Liu Weidongin mukaan, vuosina 2004-2020 NED tarjosi Xinjiangin separatistijärjestöille yli 8,75 miljoonaa dollaria, mikä teki siitä pahamaineisen Maailman uiguurikongressi (World Uyghur Congress) -järjestön ja muiden Xinjiangin alueen Kiinasta irrottamiseen pyrkivien ryhmien suurimman rahoittajan.

”Toiseksi CIA:ksi” kutsuttu NED on soluttautunut eri maihin yllyttääkseen kansalaisia ”demokratia-aktivismiin”, jonka tarkoituksena on palvella Yhdysvaltojen ulkopoliittisia intressejä. Missä tahansa esiintyy ”spontaaneja mielenosoituksia” Yhdysvalloille epämieluisia hallintoja vastaan, NED työntekijöineen löytyy levottomuuksien taustalta.

NED:n johtajana järjestön perustamisvuodesta 1984 aina vuoteen 2021 toiminut Carl Gershman on jopa esittänyt avoimesti, että Xinjiangin ongelmien ratkaisemiseksi Kiinassa on järjestettävä värivallankumous ja että hallinnon vaihtaminen voisi tehdä maasta lännelle mieluisan liittotasavallan.

Vuonna 2022 NED rahoitti yhdeksää Xinjiangiin liittyvää ohjelmaa 2,5 miljoonalla dollarilla. Ohjelmiin kuului muun muassa ”uuden median käyttäminen propagandan tekemiseen ja tietokannan rakentaminen uiguurien ihmisoikeuksista”. Ohjelmilla oli ja on hyvin selkeä tarkoitus – niin sanotun ihmisoikeuskriisin lietsominen Kiinassa Yhdysvaltojen ja lännen tavoitteiden edistämiseksi.

NED ei ainoastaan myöntänyt rahoitusta tietyille järjestöille, vaan se on myös kouluttanut ja kehottanut Kiinan-vastaisia voimia ja separatistiryhmiä ”tekemään parempaa yhteistyötä Kiinan hillitsemiseen tähtäävän Yhdysvaltojen strategian kanssa”.

Mitä separatistijärjestöt ovat tehneet NED:n tuella? Liu totesi, että saadakseen NED:ltä tunnustusta, Xinjiangin alueen separatistit ja Maailman uiguurikongressi ovat tehneet kovasti töitä keksiäkseen valheita ja levittääkseen disinformaatiota Xinjiangista. Tässä propagandassa vilisee yliampuvia syytöksiä aina ”keskitysleireistä” ”kansanmurhaan” ja ”rikoksiin ihmisyyttä vastaan”; käytössä on lännen toimijoille tyypillinen sanasto.

Yhdysvalloissa vuonna 2004 perustettu Maailman uiguurikongressi on Yhdysvaltojen ja länsimaiden Kiinan-vastaisten voimien avustuksella koonnut ”uiguurituomioistuimen”, jonka mediaesityksissä maksetuiksi näyttelijöiksi myöhemmin paljastuneet henkilöt ovat antaneet vääriä todistuksiaan ”ihmisoikeusloukkauksista”, lännen medioiden levittäessä näitä väitteitä yhä eteenpäin.

Kaiken aseeksi muuttava Yhdysvallat on aina 1900-luvun lopusta lähtien käyttänyt ”ihmisoikeuksia” tekosyynä puuttua muiden maiden asioihin ja jopa aloittaa sotia, mikä on aiheuttanut vakavia humanitaarisia kriisejä ja pakolaisvirtoja Eurooppaan ja muualle. ”Amerikkalaistumisprosessia” edistääkseen, NED -järjestö on toiminut pitkään myös Ukrainassa.

”Yhdysvallat syyttää aina ylimielisesti muita maita ihmisoikeusrikkomuksista, vaikka se on itse humanitaaristen katastrofien pääasiallinen aiheuttaja, kansainvälisen järjestyksen tuhoaja, ihmisoikeuksien rikkoja ja kansanmurhien tekijä”, Xu Guixiang, Xinjiangin aluehallituksen tiedottaja totesi toukokuisessa lehdistötilaisuudessa.

Yhdysvaltojen operaatioista huolimatta, Xinjiangin alueen asukkaat ovat nauttineet vakaasta elämästä ilman lännen tukemia terrori-iskuja jo yli viisi vuotta. Maailman uiguurikongressi ja muut Kiinan-vastaiset liikkeet varmasti jatkavat sensaatiomaisten tarinoiden tehtailemista – ainakin niin kauan kuin läntistä tukirahaa on tarjolla.