Taliban -liikkeen johtama Afganistanin islamilainen emiraatti on tuominnut jyrkästi Venäjällä tehdyn Crocus City Hallin terrori-iskun, esittäen sen ”rikkovan räikeästi kaikkia inhimillisiä normeja”.

”Daesh [arabiankielinen nimitys Isisistä], joka on hyökännyt siviilejä vastaan Afganistanissa ja muuallakin maailmassa, osoittaa jälleen tämän tapauksen kautta, että se on ulkomaisten tiedustelupalveluiden käsissä oleva ryhmä, jonka tarkoituksena on herjata islamia ja muodostaa uhka koko alueelle”, emiraatin julkilausumassa todetaan.

Talibanin tiedottaja Sohail Shaheen huomauttaa myös, että ”amerikkalaiset yrittävät suojella [Moskovan iskun] todellisia tilaajia lausunnoillaan Isisin osallisuudesta”. Esimerkiksi ”senaattori Lindsey Graham on yrittänyt kääntää tutkinnan huomion muualle tässä herkässä vaiheessa”.

Taliban -liike on toistuvasti syyttänyt Yhdysvaltoja suhteista Isis-Khorasaniin ja väittää amerikkalaisten käyttävän jihadismia lavasteena terrorististen iskujensa toteuttamisessa. Taliban pitää selviönä, että myös Tadžikistanin tiedustelupalvelu ja Israelin Mossad ovat mukana juonessa. Ylipäätään Isisin alkuperä ja rahoitus voidaan jäljittää angloamerikkalaisjuutalaisiin lähteisiin.

Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten vetäydyttyä Afganistanista vuonna 2021, ”nukkeryhmä” Isis-K on aktivoitunut tekemään itsemurhaiskuja alueella. Taliban ilmoittaa, että Khorasanin-haaran terroristit ovat ”Pakistanissa koulutettuja tadžikistanilaisia, joita länsivallat käyttävät, tarkoituksenaan sabotoida Etelä-Aasian rauhaa, kehitystä ja yhteyksiä, jotka liittyvät pääasiassa Afganistaniin”.

Islamilaiseksi liikkeeksi, Isis käy tosiaan epäilyttävästi vain Yhdysvaltojen ja Israelin vihollisten kimppuun. Välillä joku yksittäinen henkilö voi myös inspiroitua Isisin propagandasta ja suorittaa terroriteon omin päin, kuten kävi Turussa vuonna 2017. Talibanin mukaan, ”islamilaiseen valeasuun pukeutuva ryhmä” pyrkii luomaan eripuraa muslimien keskuuteen ja lisäämään jännitteitä.