Joidenkin venäläisten sotabloggareiden ja viranomaistenkin mielestä väittely siitä, oliko Moskovan terrori-iskun takana lännen luoma Isis-K, vaiko Ukrainan sotilastiedustelu, on pelkkää ajanhukkaa. Lännessä media taas syyttää joko islamisteja tai räikeimmillään Putinin hallintoa itseään.

FSB:n johtajan Aleksandr Bortnikovin mukaan, iskun takaa löytyvät ukrainalaisten lisäksi britit ja amerikkalaiset, jotka ovat sotilaallisen erikoisoperaation aikana aiemminkin järjestäneet sabotaaseja ja terroritekoja Venäjän sisällä. Islamistikytkös on harhautus, vaikka tadžikistanilaisia tekijöitä käytettiinkin iskussa.

Mutta jos ääriaineksien roolista halutaan jaaritella, vuodesta 2014 lähtien, ukrainalaistiedustelu on ottanut mukaan Venäjän-vastaiseen taisteluunsa kaikki liikenevät tahot, aina kotimaisista ulkomaisiin uusnatseihin, Krimin tataariradikaaleihin, tšetšeeniterroristeihin, sekä Syyriassa taistelleisiin islamisteihin.

Kremlin perspektiivistä katsottuna, islamistiterroristit ja Ukrainan tiedustelupalvelut ovat aika lailla samalla viivalla. Molemmat ovat osoittaneet olevansa valmiita terroristisiin tekoihin Venäjän maaperällä ja niiden taustalla vaikuttavat samat läntiset organisaatiot.

Isis on läntisten tiedustelupalvelujen ja Israelin sionistien luoma ”mustien operaatioiden” projekti, jota käytettiin alun perin Syyrian epävakauttamisessa. Sittemmin kalifaatista unelmoiva kuolemankultti on alkanut elää myös omaa elämäänsä; ääri-islamistinen propaganda leviää internetissä, houkutellen esimerkiksi syrjäytyneitä maahanmuuttajia veritekoihin eri maissa.

Jihadistiryhmän nihilistinen oppi rakentuu yksinkertaiselle ideologialle, jonka mukaan kaikki muut islamin suuntaukset ovat harhaoppisia ja niinpä lähes kaikki ansaitsevat kuolla. Isisin aatteelle uskollinen, vääräuskoisia surmannut soturi pääsee toki paratiisiin. Tällaista teologisesti kapea-alaista äärilahkoa on helppo markkinoida heikkolahjaisille tai ihmisvihaan taipuville, jotka sitten manipuloidaan hirmutekoihin.

Venäjän federaatiossa ääri-islamistisella terrorismilla on kasvualustansa ja historiallisia kaunoja, joihin vedota. Kuten kävi Moskovan terrori-iskunkin kohdalla, kansainvälisesti operoiva ”Isis-K” on oivallinen lavaste lännen tiedustelupalvelujen hämärille operaatioille, joilla pyritään luomaan yhteiskunnallista epävakautta ja kasvattamaan jännitteitä eri etnisten ryhmien välillä.

Syyriasta on viime vuosina rekrytoitu taistelijoita Ukrainaan, mutta jo ennen Venäjän sotilasoperaation alkua, ääri-islamistit olivat tervetulleita Kiovaan, siinä missä länsimaiden uusnatsitkin. Yhteisenä nimittäjänä oli ja on Venäjän-vastaisuus, josta otetaan kaikki hyöty irti. Niinpä on ymmärrettävää, jos Ukraina näyttäytyy venäläisten silmissä terroristivaltiona, joka on tehtävä vaarattomaksi.