Ukrainan Britannian-suurlähettiläs Vadym Prystaiko on myöntänyt, että Ukrainan tappiot ovat merkittäviä: ”Menetämme ihmisiä kaikkialla. Emme mainosta, kuinka moni kuolleista on sotilaita tai siviilejä, mutta voitte kuvitella, että luvut ovat valtavia ja niitä on vaikea sulattaa.”

Venäjän-vastaiseen kiihkoon lietsotussa Suomessa, valta(vale)media ei juurikaan Ukrainan menetyksiä mainitse. Ikävien totuuksien kertominen olisi tappiomielialan lietsomista, sillä tietyn kansanosan ja poliittisen eliitin mielenmaisemissa, Suomikin on sodan osapuoli, taistellen Putinin pahuutta vastaan Zelenskyin ja Nato-lännen puolella.

Narratiivia, jossa Ukraina ”käy sotaan Suomenkin puolesta” ja tulee (lännen aseavun, rahoituksen ja tiedustelupalvelujen tukemana) voittamaan, on yritetty iskostaa ihmisten mieliin jo vuoden päivät. Poliitikot, akateemikot, kirjailijat, ym. julkisuuden henkilöt esiintyvät militantteina ”ukrainisteina” ja odottavat päivää, jolloin Venäjä häviää ja jotenkin mystisesti lakkaa olemasta.

Ulkoasiain valiokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka on toistuvasti fantasioinut venäläisten tappamisella, väittää uskovansa, että Venäjän joukot on mahdollista työntää ulos Ukrainasta vuoden 2023 aikana. ”Kiihkeällä sivustaseuraajalla” tuntuu olevan hyvin läheinen suhde Ukrainaan ja suhtautuminen Venäjään tuo mieleen amerikanjuutalaiset neokonservatiivit historiallisine kaunoineen.

Eipä silti, edes suomalainen kulttuuriväki ei halua kyseenalaistaa vallitsevaa poliittista narratiivia. Tästä esimerkkinä Suomi-Venäjä-seura liputtaa Ukrainan puolesta, toistaen Nato-lännen russofobisia kliseitä ja Suomen Journalistiliitto aikoo erota kansainvälisestä journalistiliitosta, koska Venäjä on yhä sen jäsenmaa.

Ukrainan tukeminen on lähes utopistinen hanke, johon liittyvistä kustannuksista ei välitetä. Ehkä joskus tulevaisuudessa, joku toimittaja tai politiikan tutkija voi lähestyä aihetta objektiivisemmin? Nyt puheet Ukrainan sisäpoliittisista ongelmista, korruptiosta ja lännen roolista Ukrainan konfliktin alullepanijana, kuitataan refleksinomaisesti ”disinformaationa”.

Yhdysvallat Nato-vasalleineen aikoo toimittaa Ukrainaan lisää taisteluajoneuvoja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja ja muuta aseistusta. Apu tuskin tulee olemaan riittävää, jotta Zelenskyin harvenevat joukot kykenisivät torjumaan venäläiset sekä idässä että etelässä, mutta ehkä se innostaa lännetetyn Suomen infosotureita jatkamaan uutta talvisotaa poteroissaan.