Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kieltänyt yksitoista oppositiopuoluetta – mukaan lukien venäläismielisen ”Oppositiofoorumi”-puolueen, jolla on 44 paikkaa Ukrainan 450-jäsenisessä parlamentissa. Tämä saattaa osoittautua pahaksi virheeksi sotilaallisen konfliktin tässä vaiheessa.

Zelenskyi liitti Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston päättämän, puolueiden toiminnan keskeyttämistä koskevan asetuksensa yksityisten televisiokanavien kieltämiseen – ne kaikki yhdistetään yhdeksi valtion televisiokanavaksi. Tämä saattaa olla hänen toinen suuri virheensä.

Ukrainan myyntivaltti, jolla se on saanut sympatiaa ja tukea läntiseltä maailmalta on nimittäin ollut se, että se on esittäytynyt ”vapaana” ja ”demokraattisena” – melkein kuin eurooppalaisena liberaalidemokratiana, eikä Putinin Venäjän kaltaisena autoritaarisena valtiona.

Kuten jopa Ukrainaa sympatisoiva brittilehti The Spectator esittää, Zelenskyin kaksi viimeisintä siirtoa hämärtävät tätä eroa kohtalokkaasti. Vaikka päätökset saattavatkin olla perusteltuja Ukrainan turvallisuuden kannalta, ne saavat maan muistuttamaan epädemokratiaa, jossa oppositio murretaan ja kriittiset äänet tukahdutetaan.

Länsimaat ovat tähän asti osoittaneet tukeaan Ukrainalle, huolimatta siitä, että korruptoitunut, ukrainalaisten oligarkkien ja amerikkalaispoliitikkojen ohjailema valtio on jo vuoden 2014 väkivaltaisesta vallanvaihdosta saakka hyödyntänyt maan äärioikeistolaisia järjestöjä taistelussa Donetskin ja Luhanskin separatisteja vastaan.

Poikkeustilan varjolla Ukrainan turvallisuuspalvelu on ryhtynyt myös pidättämään toisinajattelijoita ja jopa satiirikkoja, jotka ovat tehneet hallinnosta pilaa. Myös Moskovan patriarkaattiin kuuluvan Ukrainan ortodoksikirkon papistoa on siepattu väkivalloin kirkoistaan. Venäjämielisiksi epäiltyjä kansalaisia on myös sadistisesti kaltoin kohdeltu.

Zelenskyin toimet eivät ole uusia, sillä hänen hallintonsa on jo vuosien ajan tukahduttanut maan oppositiovoimia. Nykyiset siirrot saattavatkin olla epätoivoista reagointia siihen, että yhtenäisyyden ja vastarinnan varjossa on yhä monia ukrainalaisia, jotka olisivat valmiita sopimaan asioista Venäjän kanssa. Mutta lännen intressien vuoksi sotatilaa on pitkitettävä kaikin keinoin, maksoi mitä maksoi.

Tämä ei ole eduksi miehelle, jota on lännen mediassa hehkutettu tyranniaa vastaan taistelevana vapaussankarina. Salaisesta piilopaikastaan (joka sijaitsee luultavasti Ukrainan ulkopuolella?) lähettämistään videoviesteistä saa sen kuvan, että Zelenskyi on yhä vain näyttelijä, joka noudattaa taustavoimiensa ja Yhdysvaltojen laatimaa synkkää geopoliittista käsikirjoitusta.