Intialainen kolumnisti ja kirjailija Pankaj Mishra kirjoittaa Bloombergin sivuilla siitä, ”miksi monet maat haluavat jäädä uuden kylmän sodan ulkopuolelle”.

Muualla maailmassa lännen Venäjän ja Kiinan vastaisuutta tasapainottaa epäilys siitä, että Yhdysvallat on ”syvästi heikentynyt ja erittäin epävakaa suurvalta”. Nämä epäluulot saivat runsaasti vahvistusta Donald Trumpin presidenttikaudella, eikä Bidenin hallinnon revansistinen politiikka niitä hälvennä.

”Demokratiat ovat nousemassa”, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sanoi puheessaan kansakunnan tilasta, Venäjän aloitettua sotilaallisen operaationsa Ukrainassa. Francis Fukuyama johtaa kommentoijien joukkoa, joka ilakoi, että ”vuoden 1989 henki” on palannut ja että olemme todistamassa ”vapauden uutta syntymää” globaalilla tasolla.

Tällainen vanhentunut retoriikka, ”jota yleensä toistavat kylmän sodan huumaavat viimeiset päivät eläneet miehet”, on Mishran mielestä vaarallista. ”Se voi jälleen kerran saada länsimaat ymmärtämään väärin maailmaa ja omaa valtaansa muokata sitä.”

Tämän päivän geopoliittiset realiteetit ovat vielä sekavampia kuin kylmän sodan aikana. ”Demokratioiden ja autokratioiden” välinen moraalinen vastakkainasettelu on entisestään hämärtynyt. Kääntyessään epätoivoisesti Venezuelan ja jopa Iranin puoleen lievittääkseen öljyn hintapaineita, ”demokratioiden allianssista” puhuva Yhdysvallat on jo tekemässä kompromisseja.

Kiina, joka oli luotettava Neuvostoliiton vastainen kumppani 1970-luvulla, näyttää tulleen siihen tulokseen, että läheinen yhteistyö lännen kanssa ei ole enää toivottavaa eikä elinkelpoista. Se huomioi venäläisen näkemyksen asioiden kulusta ja myös Kiinassa Putinin ääni on Zelenskyin tai lännen puheenvuoroja mieluisampaa kuultavaa.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sanoo, että hänen kansakuntansa ”ei valitse puolta” tässä konfliktissa. Etelä-Afrikka oli suurin seitsemäntoista Afrikan maan joukosta, joka pidättäytyi äänestämästä YK:n päätöslauselmasta, jossa tuomittiin Venäjän ”invaasio” Ukrainaan. Argentiina, Turkki, Meksiko ja Indonesia kuuluvat suureen enemmistöön valtioista, jotka ovat kieltäytyneet rankaisemasta Venäjää.

Kaikkein paljastavin näistä aitiopaikalle pyrkijöistä on Intia, joka on ainakin teknisesti maailman suurin demokratia. Pitkät suhteet Moskovaan – Venäjä täyttää noin puolet Intian armeijan tarviketarpeista – selittävät vain osittain Intian kieltäytymisen seisomasta Quad-kumppaniensa Yhdysvaltojen, Australian ja Japanin rinnalla.

Kuten monet hallitukset eri puolilla maailmaa, jotka jo nyt taistelevat inflaatiota vastaan, pääministeri Narendra Modin hallinto on huolissaan Venäjän tärkeimpien vientituotteiden – öljyn, vehnän ja lannoitteiden – hintojen noususta. Modi arvostaa myös Venäjän tukea Intialle Kashmirin alueen kiistassa.

Kaikista näistä ja muista syistä Intia ei poikkea perustavanlaatuisesta geopoliittisesta strategiastaan, jossa se liittoutumattomana ”pelaa yhtä suurvaltaa toista vastaan ja varmistaa samalla materiaaliset ja diplomaattiset sitoumukset molemmilta osapuolilta”.

Kylmän sodan soturit, jotka vaativat muita noudattamaan periaatetta ”olet joko puolellamme tai meitä vastaan”, eivät ole koskaan arvostaneet liittoutumattomuuden ytimessä olevia, kaupankäyntiin ja neuvotteluun perustuvia vuorovaikutussuhteita. He eivät myöskään ymmärrä, miten huolellisesti globaalin etelän kansat punnitsevat yhteistyötään lännen hallitseman ”kansainvälisen järjestyksen” kanssa.

”Indonesialaiset muistavat yhä Kaakkois-Aasian vuoden 1998 talousromahduksen, josta syytettiin yleisesti länsimaisia sijoittajia. Kiinan kansallismieliset vetoavat edelleen siihen, että Nato pommitti vuonna 1999 Kiinan suurlähetystöä Belgradissa. Aasiassa ja Afrikassa muistot Irakiin vuonna 2003 tehdystä hyökkäyksestä ja länsimaiden katastrofaalisesta interventiosta Libyaan ovat edelleen vereslihan tuoreita”, Mishra muistuttaa.

Monille aasialaisille, latinalaisamerikkalaisille ja afrikkalaisille, Putin ei vaikuta ennennäkemättömältä kansainvälisen oikeuden rikkojalta. Hänen länsivastainen retoriikkansa osuu jopa vastaanottavaisiin korviin – mistä todistaa Venäjän päämiehen suosio Intian ja Indonesian kaltaisissa maissa.

Mishran mukaan ”Euroopan ja Yhdysvaltojen omaa etua ajava reaktio pandemiaan oli vain omiaan lisäämään kehittyvien maiden kaunaa länttä kohtaan”. Epäilys ja vihamielisyys lisääntyvät varmasti holtittomien tekojen myötä: kun Bangladesh kieltäytyi tuomitsemasta Venäjää YK:ssa, Liettua peruutti vastatoimena luvatun rokotelähetyksen.

Kun Yhdysvallat jäädyttää Venäjän keskuspankin dollarivarantoja ja kun Applen, American Expressin ja McDonald’sin kaltaiset ikoniset kuluttajayritykset vetäytyvät äkillisesti Venäjältä, eri puolilla maailmaa olevat kansakunnat harkitsevat uudelleen omaa riippuvuuttaan länsimaisista tuotteista, teknologioista, rahoituksesta ja maksujärjestelmistä.

Kiina, joka on ärsyyntynyt Huawein kuristamisesta ja uhkauksesta karkottaa kiinalaisyritykset Wall Streetiltä, on jo pitkään pyrkinyt itsenäisyyteen tärkeillä rahoitus- ja teknologia-aloilla, sekä löytämään keinoja haastaa dollarin valta-asema. Myös muut kansalliset pyrkimykset talouden kestävyyteen ja toimitusketjujen monipuolistamiseen rokotteista puolijohteisiin kiihtyvät.

Kun globalisaation maisema pirstaloituu, demokratian näkymät heikkenevät nopeammin, huolimatta Fukuyaman kuuluttamasta ”vapauden uudesta syntymästä”. Autoritaariset valtiot ympäri maailmaa ovat jo ”rakentaneet korkeita digitaalisia linnoituksia”. Piilaakson mediayhtiöiden vetäytymisen myötä näiden valtioiden oma informaatiomonopoli vain vahvistuu.

Tapahtuipa Ukrainassa sitten mitä tahansa, Mishra katsoo, että yleinen suuntaus on selvä. ”Opportunistinen liittoutumattomuus, demokratiasta luopuminen, dollarin käytön supistuminen ja yleinen epäamerikkalaistuminen” tulevat vain lisääntymään kaikkialla maailmassa.

”Kylmä sota päättyi vuonna 1989, kun vapaan maailman moraalisesta arvovallasta ja geopoliittisesta kapasiteetista luultiin liikoja. Toinen kylmä sota, joka alkaa uusilla vastaavilla harhakuvitelmilla, on menossa kohti tuhoisaa pattitilannetta, ellei jopa selvää tappiota”, Mishra arvioi.