Pankkiyhtiö Credit Suissen analyytikko Zoltan Pozsar, Yhdysvaltojen keskuspankin ja valtiovarainministeriön entinen virkamies, kommentoi hiljattain nykyisen geopoliittisen tilanteen vaikutusta maailmantalouteen.

Pozsarin mukaan olemme todistamassa uuden talousjärjestelmän, ”Bretton Woods kolmosen”, syntyä. Sen keskipisteenä ovat ”idän raaka-ainepohjaiset valuutat, jotka todennäköisesti heikentävät eurodollarijärjestelmää ja edistävät myös lännen inflaatiovoimia”.

Hän uskoo, että tämä epävakaa ajanjakso johtaa hyödykekriisiin, joka puolestaan johtaa uuteen rahapoliittiseen järjestykseen. Tähän liittyy Yhdysvaltojen dollarin heikkeneminen, johon huomattava osa nykyisestä järjestelmästä perustuu.

Tästä johtuu analyytikon mukaan vertailu Bretton Woodsiin: ”Tämä kriisi on ennennäkemätön sen jälkeen, kun presidentti Nixon erotti Yhdysvaltojen dollarin kullasta vuonna 1971. ”

Pozsarille tätä paradigman muutosta merkitsi myös se, että G7-maat takavarikoivat Venäjän valuuttavarantoja Ukrainan sotilaallisen operaation johdosta. Tämä luo uudenlaisen riskin tällaisten varantojen takavarikoimisesta. Lisäksi hän uskoo, että suurin voittaja voi olla Kiinan juan.

”Kun tämä kriisi (ja sota) on ohi, Yhdysvaltojen dollarin pitäisi olla paljon heikompi, juanin paljon vahvempi ja sen tukena tulisi olla hyödykekori. ”

Analyysin johtopäätös on herättänyt myös kryptovaluuttojen harrastajien huomion. Zoltan Pozsar uskoo, että tämä talouskriisi voi hyödyttää bitcoinia.

Joka tapauksessa ”tämän sodan jälkeen ’raha’ ei ole enää koskaan entisensä… Ja bitcoin (jos se on sen jälkeen vielä olemassa) todennäköisesti hyötyy tästä kaikesta”, Pozsar ennakoi.

Credit Suissen analyytikko uskoo, että länsimaat eivät pysty samaan aikaan rankaisemaan Venäjää taloudellisesti sekä lieventämään pakotepolitiikasta omalle taloudelleen aiheutuvia seurauksia.

”Jos luulet, että länsimaat voivat asettaa pakotteita, jotka maksimoivat Venäjään kohdistuvat vaikutukset ja samalla minimoivat rahoitusvakauteen ja hintoihin kohdistuvat riskit, voit yhtä hyvin uskoa yksisarvisiin”, Pozsar sanoo sarkastisesti.