Kiinan ulkoasiainkomitean johtaja Yang Jiechi tapasi maanantaina Italian pääkaupungissa Roomassa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin vaihtaakseen näkemyksiä Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteista sekä yhteisistä kansainvälisistä ja alueellisista kysymyksistä.

Global Times-lehden mukaan Yhdysvallat halusi käyttää Rooman tapaamista ”painostaakseen Kiinaa osallistumaan Venäjän vastaisiin toimiin”. Kiina ei vain näytä suostuvan tällaiseen omien kansallisten intressiensä vastaiseen järjestelyyn.

Yhdysvallat toivoo, että se voisi kutoa maailmanlaajuisen verkon Venäjän kuristamiseksi, jolloin kaikki maat olisivat osa tätä verkkoa. Yhdysvallat on Ukrainan kriisin alkuunpanija, mutta se haluaa kuitenkin käyttää koko maailmaa hyväkseen laajentaakseen omia strategisia etujaan.

Jos Washington yrittää väkisin sitoa Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet Venäjän ja Ukrainan kriisiin, se on väärällä tiellä ja pettyy varmasti. Venäjän ja Ukrainan kriisistä on syytä keskustella, mutta ei tällä tavalla. Kiinalainen sanonta kuuluu: ”Se, joka on sitonut kellon tiikerin kaulaan, ottakoon sen pois”.

Kiina ja Yhdysvallat jakavat kuitenkin yhteisiä huolenaiheita, joten yhteydenpitoa ei ole katkaistu erimielisyyksistä huolimatta. Yang ja Sullivan keskustelivat maiden välisen kilpailun hallitsemisesta sekä Venäjän ja Ukrainan konfliktin vaikutuksesta alueelliseen ja maailmanlaajuiseen turvallisuuteen. Myös Taiwanin kysymys ja ”yhden Kiinan” periaate olivat jälleen kerran esillä.

Tosin sen perusteella, mitä Yhdysvallat on tehnyt, kiinalaisista näyttää siltä, että ”Washington jatkaa kaksinaamaisuuttaan, joten on epätodennäköistä, että tapahtuisi suuri läpimurto, jolla suhteet saataisiin normaaleille raiteille huolimatta siitä, että molemmat osapuolet pitävät yllä vuoropuhelua”.

Kiinalaisasiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltojen ”pitäisi rauhoittua ja omaksua järkevämpi näkemys kahdenvälisistä suhteista ja globaalista järjestyksestä”. Sen pitäisi ”harkita uudelleen lähestymistapojaan sekä Kiinaa että Venäjää kohtaan ja oppia, että painostaminen, pakotteet ja provokaatiot eivät ratkaise ongelmia, vaan saavat Yhdysvallat vain kärsimään enemmän”.

Kiinan ulkoasiainyliopiston kansainvälisten suhteiden instituutin professori Li Haidong kommentoi, että ”on selvää, että Kiinan odotetaan tekevän ehdoitta sen, mitä Yhdysvallat sanoo, tai myös Kiinaa rangaistaan. Tämä on täysin vastoin keskinäisen kunnioituksen, rauhanomaisen rinnakkaiselon ja kaikkia hyödyttävän yhteistyön periaatteita.”

Yhdysvaltojen diplomatia on muuttunut suoraksi uhkailuksi. Mikäli Washington jatkaa tällä tavoin Pekingin kanssa, vuoropuhelusta tulee merkityksetöntä. Kiinassa toivotaan, ”ettei Yhdysvallat sotkisi suhteitaan Kiinaan, kuten se on tehnyt Venäjän kanssa”. Kiinan mielestä Yhdysvallat on tehnyt Venäjän kanssa ”valtavan virheen”.

Sekä Kiina että Venäjä ovat ”tietoisia Yhdysvaltojen yrityksestä jakaa ne kahtia, mutta molemmilla osapuolilla on itseluottamusta ja rauhallisuutta, jotta strateginen kumppanuus kestää Washingtonin yllyttämisen”, analyytikot toteavat.

Moskovassa sijaitsevan Valdai-klubin ohjelmajohtaja Timofei Bordatšev on vahvistanut, että ”Kiinan ja Venäjän johdon välillä vallitsee suuri luottamus. Tärkeintä eivät ole Yhdysvaltojen pyrkimykset, vaan se, miten Kiinan ja Venäjän nykyinen suhde sopii molempien maiden kehitystavoitteisiin, jotka eivät edellytä niiden välistä kilpailua.”

Kiinan kasvavasta roolista kertonee jotain sekin, että ennen niin Yhdysvalloille läheinen vasalli Saudi-Arabia on kutsunut Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailemaan Riadissa. Kuningaskunta pyrkii lähentymään Pekingin kanssa kireiden Washington-suhteiden keskellä. Riad ei ole myöskään suostunut kääntymään Moskovaa vastaan.

Xin matkan odotetaan toteutuvan islamin Ramadan-kuukauden jälkeen, joka alkaa huhtikuun alussa. On arveltu, että Riad aikoo toistaa lämpimän vastaanoton, jonka se antoi Yhdysvaltojen presidentti Trumpille vuonna 2017, kun tämä vieraili kuningaskunnassa ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan.

Kiina ja Saudi-Arabia ovat aloittaneet uudelleen keskustelut yhteisen jalostus- ja petrokemian kompleksin rakentamisesta Kiinaan. Tämä sopimus on jälleen yksi merkki maiden välisen liiton vahvistumisesta. Yhdysvaltojen kannalta huolestuttavaa on, että kiinalaisyritys, joka osallistuu tähän sopimukseen Saudi-Arabian kanssa, on myös yksi Kiinan suurimmista puolustusalan alihankkijoista.

Jotkut analyytikot uskovat, että tämä on dollarin lopun alkua varantovaluuttana. Venäjä ja muu maailma lähentyvät Kiinaa ja ottavat käyttöön juanin tai siirtyvät kryptovaluuttoihin. Itse asiassa Kiina ja Venäjä ovat jo vuodesta 2014 lähtien vähentäneet huomattavasti riippuvuuttaan dollarista kahdenvälisessä kaupassa.

Yhdysvaltojen paineikas dialogi tällaisessa ympäristössä ei tunnu johtavan mihinkään. Ukrainan kriisillä, Venäjään kohdistuvilla pakotteilla, sekä Kiinan strategisilla kumppanuuksilla eri maiden kanssa, on yhä laajemmat ja kauaskantoisemmat seuraukset. Kaatuuko dollarihegemonia ja samalla koko angloamerikkalainen vanhan maailman järjestys?