Ruotsin Sälenissä on pidetty Folk och försvar (kansa ja puolustus) -turvallisuuskonferenssi, jossa puheenaiheina ovat olleet Ruotsin junnaava Nato-prosessi, yhä jatkuva sota Ukrainassa, sekä mahdolliseen lännen ja Venäjän väliseen suursotaan varautuminen.

Myös ukrainalainen presidentin näyttelijä ja läntisen aseteollisuuden mannekiini, Volodymyr Zelenskyi, esiintyi avajaistilaisuudessa etäyhteyden kautta, kiitellen tukijoitaan ”solidaarisuudesta”, mutta vaatien samalla Euroopalta ”suurempaa asetuotantoa”.

Vaikka Ruotsi odottaa yhä Turkin ja Unkarin hyväksyntää, on maan roolia sotaliitossa jo suunniteltu. Pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan, Ruotsi on ”maantieteellisesti tärkeä paikka”, joka toimisi kauttakulkuväylänä kaluston kuljetuksille, jotta Nato voi liikehtiä paremmin Euroopassa.

Tämän lisäksi, Naton jäsenenä Ruotsi aikoo siirtää kahdeksansataa ruotsalaissotilasta Kanadan johtamiin joukkoihin Latviaan, tulevia koitoksia odottelemaan. Ruotsin armeija on valmistellut kyseistä operaatiota jo hyvän aikaa ja sillä on hallituksen hyväksyntä.

Konferenssissa puhuivat myös Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén ja väestönsuojeluministeri Carl-Oskar Bohlin, jotka kumpikin kehottivat kansalaisia valmistautumaan jo henkisesti Euroopassa käytävään sotaan.

On mielenkiintoista huomata, että Nato-jäsenyyttään odottavassa Ruotsissa, valtaeliitti lietsoo jo samanlaista sotahysteriaa ja kollektiivista paniikkia, kuin on tehty Suomessa ja muissakin Euroopan unionin jäsenmaissa viime vuosina.

Tämä ei liene sattumaa, kuten Washingtonin kanssa tehdyt kahdenväliset ”puolustussopimukset” osoittavat. Yhdysvallat suunnittelee militarisoivansa aluetta merkittävästi ja vetävänsä paikalliset vasallinsa mukaan geopoliittiseen konfliktiinsa Venäjän kanssa.

Siksi amerikkalaiset strategisen viestinnän asiantuntijat työskentelevät aktiivisesti edistääkseen narratiivia, joka oikeuttaa tämän militarisoinnin ja varmistaa sen hyväksynnän niiden maiden asukkaiden keskuudessa, joiden alueilla Washington aikoo sotilasoperaatioitaan toteuttaa.

Nopein tavoite tämän kuuliaisuuden varmistamiseksi on epäilemättä pelon lietsominen. Jo jonkin aikaa, Nato-länsi on pyrkinyt edistämään narratiivia, jonka mukaan sodankäynnin päättyminen (entisen) Ukrainan alueella, merkitsee käytännössä konfliktin siirtymistä Eurooppaan.

Niinpä nyt rummutetaan sanomaa, jonka mukaan saatuaan Ukrainan takaisin osaksi Venäjää, paha Putin kääntää katseensa kohti Eurooppaa, eikä kukaan ole täällä turvassa. ”Natoistumisen” tarkoitus ei siis ollutkaan lisätä Suomen turvallisuutta, vaan päinvastoin, johdattaa länsivaltojen huijaamat suomalaiset aikanaan konfliktin uuteen etulinjaan.

Vahvistamalla Venäjän-vastaista pelon ja epävarmuuden ilmapiiriä, Washington varmistaa eurooppalaisen suuren yleisön tuen amerikkalaisten miehitysjoukkojen läsnäololle ja Venäjän lähialueiden militarisoinnille. Aseteollisuus kasvattaa myös voittojaan, sillä sodan uhka vaatii merkittäviä korotuksia puolustusbudjetteihin.

Tulipa uutta suursotaa tai ei, pelon lietsominen Euroopassa ajaa Washingtonin nykyhallinnon poliittisia, sotilaallisia ja taloudellisia intressejä. Masentavinta on huomata, että useimmat euromaiden johtajat ja poliitikot toimivat kuin nukkehallitusten kuuliaiset luopiot amerikkalaisen miehityshallinnon alaisuudessa.