Viron sisäministeri Mart Helme kertoo tutkivansa, voisiko Viroon tulevilta Ukrainan kansalaisilta evätä viisumivapauden.

Vuodesta 2017 lähtien, Ukrainan ja Euroopan unionin välillä on ollut sopimus vapaammasta liikkumisesta. Konservatiivisen ja maahanmuuttovastaisen Ekre-puolueen Helmen mielestä tämä luo painetta EU-Viron itärajalle.

\”Virossa, johtuen sen sijainnista ja historiasta, maahanmuutto idästä, erityisesti Ukrainasta, on muodostumassa yhä suuremmaksi ongelmaksi. Meidän on paneuduttava asiaan ja pyydettävä lainopillisia neuvoja\”, Helme sanoo puolueen omalla Uued Uudised-verkkosivulla. Viro on tähän asti ollut hyvin EU- ja länsimyönteinen, mutta ukrainalaisten kohdalla vanha Venäjä-vastaisuus näyttää nousevan taas pintaan.

Karkeasti sanoen, Helmen ongelma näyttää olevan, miten erottaa ukrainalaisen venäläisestä. Sisäministerin mielestä ukrainalaiset toimivat Venäjän \”troijan hevosena\”, sillä hänen mukaansa tulijat eivät ole ukrainalaisia, vaan itä-Ukrainan venäläisiä. Helme käyttää heistä sarkastisesti ja negatiivisesti nimitystä \”homo sovieticus\”. Nämä itä-Ukrainan \”neuvostoihmiset\” ovat Helmelle rinnastettavissa ei-toivottuihin Venäjän kansalaisiin.

Sisäministeri Helme haluaa myös uusia sääntöjä liittyen tilapäistyövoiman palkkaamiseen. Ukrainasta saapuvia on jo pestattu erityisesti Viron rakennussektorin palvelukseen. Helmen mielestä virolaiset liikemiehet haluavat käyttää ukrainalaisia halpatyövoimana. Helme on aiemminkin todennut, etteivät \”Ukrainan vieraat\” ole \”omaa kansaa\”, vaan taloussiirtolaisia, joita houkuttelee Viroon Ukrainaa paremmmat elinolot ja korkeampi tulotaso. Ukrainalaiset vievät Helmen mukaan työt Viron omilta kansalaisilta.

Euroopan unionin jäsenyyden velvoitteet eivät selvästikään ole Ekre-ministerin mieleen. \”Meidän täytyy voida itse päättää tulijoiden lukumäärästä, tuloehdoista ja oleskelun pituudesta\”, Helme sanoo. Ei kuulosta siltä, että Viron uusi hallitus olisi enää yhtä \”länsisolidaarinen\” ja EU-myönteinen kuin aiemmat hallitukset. Asiaa ei ole vielä käsitelty hallituksen sisällä, sanoo puolestaan keskustalainen opetusministeri Mailis Reps.

EU:n maaliskuinen raportti muuttoliikenteestä paljasti, että vuonna 2017, 659 000 Ukrainan kansalaista sai oleskeluluvan jostakin EU-maasta. 33 000 ukrainalaista taas on jäänyt EU-maihin laittomasti. Valtaosa heistä on muuttanut Puolaan. Ainakin 13 000 ukrainalaista työskentelee laittomasti EU-maissa.

EU-maiden kansallismieliset, Venäjää inhoavat Ukraina-fanit (suomalaisena esimerkkinä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho) kuvittelivat, että Venäjän vaikutusvaltaa murentaisi Ukrainan \”vetäminen pois harmaalta alueelta\” lännen yhteyteen, mutta se merkitsikin vain ukrainalaissiirtolaisten aaltoa Eurooppaan, sekä Ukrainan pyrkimystä päästä EU:n jäsenmaaksi, hyötymään EU:n taloudellisesta tuesta ja vapaasta liikkuvuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s