Kirjoitin aiemmin helmikuussa siitä, että Trumpin hallinto oli päättänyt vetäytyä Afganistanista.

Amerikkalaisjoukkoja sekä Washingtonin Nato-vasalleja on ollut maassa jo 18 vuoden ajan. Yhdysvalloilla on Afganistanissa tälläkin hetkellä noin 13 000 sotilasta. Myös suomalaissotilaita on jostain syystä paikan päällä ”kriisinhallintatehtävissä”.

Suomenkin valta(vale)mediassa on kerrottu, kuinka Trump oli saanut idean pitää kokouksen Afganistanin Taliban-järjestön edustajien kanssa Yhdysvalloissa, Camp Davidin maaseutuhuvilallaan. Tuolloin oli tarkoitus sopia amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä. Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo ajoivat hanketta eteenpäin, mutta kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton vastusti talibanien kutsumista jyrkästi. Bolton saikin kenkää tehtävistään pian tämän episodin jälkeen.

Trump on presidenttinä halunnut järjestää korkean profiilin tapaamisia ja luoda itsestään kuvaa ”diilintekijänä”. Tällaista kuvaa luotiin jo Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin tapaamisen yhteydessä. Trump tuntuu haluavan tavata Yhdysvaltojen hegemonian vastustajia paistatellakseen heidän kanssaan salamavalojen räiskeessä, päästiinpä sovintoon tai sitten ei. Sopimus talibanien kanssa olisi ollut suuri saavutus Trumpin presidenttikaudelle, ja hyvää pr:ää, varsinkin kun Iranin johto ei ole vielä suostunut diilimiehen kanssa yhteiskuvaan. Sekin päivä voi vielä koittaa.

Trump kertoi maanantaina Twitterissä tapaamisen peruuntumisesta, vedoten Talibanin tuhoisaan pommi-iskuun, jossa kuoli yksitoista ihmistä, mukana yksi amerikkalainen sotilas. Rauhanneuvottelut ovat siis jäissä. Aiemman sopimuksen mukaan Yhdysvallat olisi vetänyt Afganistanista noin 5 000 sotilasta ensi vuoden alkuun mennessä. Taistelua talibaneja vastaan on taas kiihdytetty: ulkoministeri Pompeon mukaan ainakin tuhat taliban-taistelijaa olisi kuollut viimeisen kymmenen päivän sisällä.

Trumpin talibanien tapaamisaikeita on kritisoitu ja kulissien takana tuntuu jälleen kuohuvan. Taliban olisi joidenkin tietojen mukaan halunnut tavata Trumpin Yhdysvalloissa vasta, kun sopimus amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä olisi jo allekirjoitettu. Järjestö on ilmoittanut, että Trump tulee katumaan rauhanneuvotteluista vetäytymistä. Taliban onkin vallannut uusia alueita Afganistanissa. Kabulissa on tänään, syyskuun 11. päivänä, kuultu räjähdys Yhdysvaltojen lähetystön liepeiltä.

Olipa Taliban-liikkeestä mitä mieltä tahansa, tietystä perspektiivistä katsottuna he ovat itsenäisyystaistelijoita. Taliban aikoo jatkaa vastarintaa lännen miehitysjoukkoja sekä Kabulin nukkehallintoa vastaan. Nyt näyttää siltä, että amerikkalaiset ja muut länsijoukot jäävät vielä maahan. Yhdysvaltojen toiminta maailmanpoliisina jatkuu, mutta kuinka kauan rahaa riittää moiseen. Monenko amerikkalaissotilaan ja afganistanilaisen täytyy vielä menettää henkensä?