Matteo Salvini, Italian oikeistopopulistinen sisäministeri ja varapääministeri, vieraili alkuviikosta Washingtonissa vakuuttamassa alamaisuuttaan presidentti Trumpin hallinnolle.

Salvini tapasi ulkoministeri Mike Pompeon sekä varapresidentti Mike Pencen, joka myöhemmin twiittasi, että heillä oli [Salvinin kanssa] ”hieno tapaaminen”, jossa ”keskusteltiin Yhdysvaltojen ja Italian suhteista ja jaetuista prioriteeteista”. ”Transatlanttinen allianssi on vahvempi kuin koskaan”, Pence yritti vakuutella twiitissään.

Salvini ja Pompeo toistelivat fraaseja Yhdysvaltojen pitkäaikaisesta suhteesta Italiaan, joka on paitsi Nato-liittolainen, myös G7-ryhmän jäsenmaa. Lehdistötilaisuudessa Salvini ei puhunut maahanmuuttajista tai muista tavanomaisista kotimaassa käsittelemistään aiheista, vaan keskittyi vakuuttamaan, että hän jakaa Yhdysvaltojen näkemyksen ”liittyen Iraniin, Venezuelaan, Libyaan, Lähi-idän tilanteeseen ja Israelin olemassaolon oikeuteen”.

Vaikka Italia on liittymässä mukaan Kiinan silkkitiehankkeeseen, Salvini sanoi lehdistötilaisuudessa olevansa huolissaan ”kiinalaisten ylimielisyydestä Eurooppaa ja Afrikan mannerta kohtaan”. Trumpin tavoin, Salvini sanoi, että olisi tärkeä säilyttää puheyhteys Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, ”jotta Moskova saataisiin lähemmäksi länsimaisia arvoja, eikä sen annettaisi ajautua Pekingin syliin”.

Salvini otti etäisyyttä Italian allekirjoittamaan, Kiinan uutta silkkitietä koskevaan aiesopimukseen, joka teki Italiasta ensimmäisen Pekingin infrastruktuurihankkeeseen liittyneen G7-maan. Yhdysvalloille tämä oli varmasti mieluisaa kuultavaa (ehkä Salvinia on Washingtonin taholta jopa ohjeistettu mainitsemaan asiasta negatiiviseen sävyyn?), sillä Kiinan hanke uhkaa amerikkalaista hegemoniaa.

Salvini ilmaisi myös pettymyksensä maansa hallituksen Venezuela-linjaan. Italia on harvoja Euroopan maita, joka ei ole tunnustanut oppositiojohtaja Juan Guaidóa virkaa tekeväksi presidentiksi kuten Washington ja monet muut EU-maat ovat tehneet. ”Jos se olisi minusta kiinni, olisimme jo tunnustaneet hänet presidentiksi”, Salvini mielisteli amerikkalaisia isäntiään.

Salvini vakuutti myös, että Italia on ”Yhdysvaltojen luotettavin kumppani Euroopassa”, antaen ymmärtää että oikeistopopulistien johtamana Italia edustaisi vaihtoehtoa ”ranskalais-saksalaisille voimille”. Italialainen Brookings-instituutin tutkija Giovanna De Maio on todennut, että Salvini on ottanut vaikutteita Trumpin ajattelusta ja tämä on luonut eripuraa Salvinin Lega-puolueen ja sen hallituskumppanin, Viiden tähden liikkeen, välille.

Salvinin mielestä hänen johtamansa Lega ei ole ”eristetty”, vaan hän ja puolue tuntevat ”läheisyyttä Yhdysvaltojen, Israelin, Brasilian, Puolan ja Unkarin, sekä niiden maailmankuvan ja arvojen kanssa”. Näyttää siltä, että huolimatta positiivisesta suhtautumisestaan Venäjään, Salvini haluaa Italian ja koko Euroopan pysyvän alisteisena angloamerikkalaiselle liberaalille järjestykselle.