Maailmaan on syntymässä uusi, moninapainen järjestys; se tapahtuu talouden ja historian ohjaamana, eivätkä länsimaiden yritykset estää tai hidastaa sitä todennäköisesti onnistu, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov englantilaisen Channel Fourin haastattelussa kesäkuun 29. päivä.

”Luulen, että olemme jo lännen jälkeisessä maailmassa, mutta tämä järjestys on vasta muotoutumassa, ja se ottaa oman aikansa. Tämä on historiallinen aikakausi. Kun länsi on ollut kollektiivisesti vallassa yli viisi vuosisataa, ei ole kovin helppoa sopeutua uusiin realiteetteihin, eli siihen, että nousee muitakin taloudellisia ja poliittisia valtakeskittymiä”, hän lisäsi ja viittasi Kiinaan, Intiaan ja Brasiliaan.

Kysyttäessä, onko Venäjä mukana muotoilemassa tätä maailmanjärjestystä, Lavrov vastasi, että tämä järjestys on pikemminkin historian aikaansaannos, joka kehittyy itsestään. ”Ette voi todellakaan hillitä näitä uusia voimakkaita maita. Ette voi sivuuttaa niiden roolia maailmankaupassa ja maailmantaloudessa, vaikka sitä on yritettykin pakotteilla ja tulleilla”,  Lavrov sanoi. ”Venäjäkin haluaa olla yksi tasavertainen toimija uudessa järjestyksessä.”

Euroopan unioni, joka on Venäjän suurimpia kauppakumppaneita, on ”varmasti erittäin tärkeä pilari missä tahansa maailmanjärjestyksessä”, Lavrov lisäsi, ”mutta sen on päätettävä, pysyykö se uskollisena Yhdysvalloille, vai omaksuuko se aikaisempaa itsenäisemmän roolin”. Havainnollistaakseen näkökohtaansa, Lavrov nosti esimerkiksi pakolaiskriisin, jonka kanssa EU tällä hetkellä kamppailee.

”Nato pommitti Libyaa ja muutti sen mustaksi aukoksi, jonka kautta pakolaiset ja laittomat maahanmuuttajat ryntäsivät Eurooppaan. Nyt EU yrittää ikään kuin keräillä Naton rikkoman posliiniastian palasia”, Lavrov muotoili.

Venäjän suhteet länteen, jotka ovat heikentyneet dramaattisesti vuodesta 2014 Yhdysvaltain tukeman Ukrainan vallankaappauksen jälkeen, kuuluvat Vladimir Putinin ja Donald Trumpin heinäkuun huippukokouksessa käsiteltäviin aiheisiin.

Haastattelun aikana Lavrov myös piti perättöminä Channel Fourin toimittajan spekulointia siitä, että Venäjä voisi luovuttaa NSA:n tietovuodoista vastuussa olevan Edward Snowdenin,  jos Yhdysvallat ja EU poistaisivat Venäjän vastaiset talouspakotteet. ”Edward Snowden on oman itsensä herra”, Lavrov sanoi, ja totesi, ettei Venäjä pyörrä päätöstään poliittisesta turvapaikasta, eikä Lavrov ole keskustellut sellaisesta Trumpin hallinnon kanssa.

Skripalin myrkytysjupakasta puhuttaessa, pitää Lavrovin mukaan kysyä ”kuka hyötyy?” Iso-Britannia on poliittisesti hyötynyt siitä. Skripalit kokivat ihmeparantumisen ja jälkiä on sittemmin yritelty peitellä. ”Koko juttu vaikuttaa oudolta”, Lavrov sanoi. ”Ne tahot, jotka määräävät länsimaiden venäjävastaisesta politiikasta, omaavat erilaiset etunäkökohdat. Siksi he haluavat nyt rangaista Venäjää.”

Lavrov sanoi kuitenkin ymmärtävänsä heitä (puhuiko hän kenties Rothchildeista?): ”On varmasti erittäin tuskallista menettää puolen vuosituhannen mittainen ylivalta-asema maailman asioissa. Pähkinänkuoressa tästä on kysymys. Tämä ei ole kritiikkiä, vaan tosiasia. Ihmiset jotka päättivät asioista Intiassa, Afrikassa, Aasiassa ja muualla, alkavat nyt ymmärtää, että tuo aika on ohi.”