Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi uutistoimisto Rialle ja Rossija-1-televisiokanavalle antamassaan tuoreessa haastattelussa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Tämä voi kuulostaa pilkunviilaukselta, mutta väittäisin, että suomalaismedioissa Putinin lausunto on käännetty huolimattomasti tai tahallaan väärin. Putinin väitetään vähätelleen asiaa ja lausuneen, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi ”merkityksetöntä”.

Yhdellä sanalla saadaan koko asia hämärtymään, mikä on luultavasti ollut jälleen tarkoituskin? Paremmassa käännöksessä Putin olisi todennut, että liittyminen Natoon on Suomelta ja Ruotsilta ”täysin turha [tai epäonnistunut, järjetön, älytön] askel omien kansallisten intressiensä turvaamisen kannalta”.

Suomen rajalla ei ole tähän asti ollut venäläisjoukkoja tai asejärjestelmiä, mutta ”nyt niitä tulee olemaan”, Putin kuvaili Naton itälaajentumisen seurauksia. Mainittakoon vielä, että lännen laskeman digitaalisen rautaesiripun vuoksi uutistoimisto Rian verkkosivuille ei Suomesta pääse ilman VPN-yhteyttä. ”Sotasensuuri” vallitsee myös meillä.

Ukrainan suhteen Putin sanoi (ilmeisenä piikkinä Zelenskyin väitettyjen riippuvuuksien suuntaan), että Venäjä on ”valmis vakaviin neuvotteluihin, mutta niiden tulisi perustua todellisuuteen – eikä psykotrooppisten huumausaineiden käytön oireisiin”.

Viime kuussa, länsimediat raportoivat, että Yhdysvallat hylkäsi Putinin ehdotuksen tulitauosta ja sodan jäädyttämisestä Ukrainassa. Kuten olen ennenkin esittänyt, puheet Ukrainasta ”suvereenina valtiona” voi jättää omaan arvottomuuteensa: Kiovan hallinto ei päätä asioistaan, vaan kaikki tärkeät päätökset tehdään läntisten taustavaikuttajien toimesta.

CIA:n johtaja William Burns (joka on vieraillut Zelenskyin luona kymmenen kertaa viimeisen kahden vuoden sisällä) totesi puolestaan jo sinofobisemmin, että mikäli länsi ei tue Ukrainaa riittävästi, Kiova menettää lisää alueita Venäjälle ja tämä taas ”rohkaisisi Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä”.

Burns, entinen Yhdysvaltojen suurlähettiläs Venäjällä, selitti senaatin tiedustelukomitealle, että Yhdysvaltojen on tuettava Ukrainaa, jotta se voisi saada ”vahvemman aseman” ennen tulevia rauhanneuvotteluja. Tällaiset julkitulot kielivät siitä, että Washington lienee jo valmis sopimaan asioista, siirtääkseen painopisteen pois Ukrainasta ja kohti Kiinaa.

Koska Yhdysvaltojen sanaan ei ole luottamista, Putin sanoi tarvitsevansa kirjalliset, täsmennetyt turvallisuustakuut, jotta sovinto olisi mahdollinen. Venäjän presidentti puheli haastattelussa muitakin järkeviä, mutta lännen uutisotsikoissa korostetaan vain, kuinka hän väittää Venäjän ”olevan valmis ydinsotaan”.

Suomalaisen valta(vale)median tehtävänä on esittää Kremlin johtaja mahdollisimman epäedullisessa ja synkässä valossa, objektiivisuuden häivänkin unohtaen. Pohjanoteerauksena, eräs iltapäivälehden toimittaja esittää fantasiakirjailijan tyyliin, kuinka Venäjälle lankeaa tämän viikon presidentinvaalien jälkeen ”totaalinen pimeys”.