Sosiaalisen median jättiyhtiö Facebook ilmoitti vuonna 2018 ryhtyvänsä yhteistyöhön Yhdysvaltojen maailmanherruutta ajavan Atlantic Council-ajatushautomon kanssa.

Yhteistyötä perusteltiin tuolloin tarpeella puuttua Facebookissa leviäviin valeuutisiin ja väärään tietoon, erityisesti länsivastaiseen ”disinformaatioon”, jota sosiaalisen median alustalla jakavat jotkut sen käyttäjät, erilaiset julkaisut ja jopa valtiolliset toimijat.

Toiseksi tavoitteeksi asetettiin periamerikkalainen halu ”vahvistaa demokratiaa”, mikä tietysti tarkoitti vain sitä, että Mark Zuckerbergin nimissä toimiva yhtiö pyrki varmistamaan sosiaalisen median välityksellä Washingtonin poliittisten intressien ensisijaisuuden.

Yhä enemmän länttä hallitsevan eliitin globaaliksi vakoilu- ja vaikuttamisvälineeksi paljastuva alusta on sittemmin rajoittanut liberaalia järjestystä ja sotapolitiikkaa kritisoivia mielipiteitä ja poistanut sille epämieluisia poliittisia ryhmiä mielivaltaisen tuntuisiin ”yhteisösääntöihin” vedoten.

Atlantistinen perusvire on säilynyt ja lännen kilpailijoita ymmärtäviä näkemyksiä suitsitaan. Aivan kuin Joe Bidenin presidenttikautta ja Yhdysvaltojen ”syvän valtion” ulkopoliittisia tavoitteita silmällä pitäen, Facebook on ilmoittanut palkanneensa uudeksi tiedustelupäällikökseen ”disinformaatioverkostojen asiantuntijan”, Ben Nimmon, joka on aiemmin työskennellyt sotilasliitto Naton tiedotuspuolella.

Nimmon johdolla Facebook aikoo keskittyä torjumaan ”nousevia uhkia” ja ”vaikuttamisoperaatioita”. Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta uhkaava kolmikko, Venäjä, Kiina ja Iran, ovat Atlantic Councilin tutkijanakin työskennelleen Nimmon mukaan Facebookille ja länsimaille potentiaalisia vaaratekijöitä. Internet näyttää olevan saamassa oman digitaalisen rautaesirippunsa idän ja lännen välille.

Sotilasliitto Naton puolelta Facebookin asiantuntijanimitystä tervehdittiin ilolla, mutta merkitseekö Nimmon valinta vain lisää poliittista sensuuria suositulla alustalla? Nimmo on tullut tunnetuksi ”Venäjä-trollien” jahtaajana, jonka mielestä monen aivan oikean ihmisen sosiaalisen median tilin takana onkin ollut vain tietokoneohjelma, ”Kremlin botti”.

Nimmon siirtyminen Naton palveluksesta Facebookin infosodan johtoon, on vain yksi esimerkki alati lisääntyvästä hybridisodankäynnistä, jossa Yhdysvallat yrittää päihittää euraasialaiset kilpailijansa. Ehkä syy siihen, miksi Facebook ei yhtä lailla puutu lännen infosotureiden propagandan levitykseen, johtuu siitä, että koko alusta on alun alkaenkin ollut atlantistien digiväline hegemonian säilyttämiseksi.