Koronaviruksen alkuperästä on esitetty monenlaista spekulointia, ja myös suoranaisia syytöksiä. Yhdysvalloissa ja läntisissä valtamedioissa on viitattu Wuhanin virukseen – jonka alkulähteenä on pidetty kiinalaista ruokatoria. Koronakriisin keskellä maataan johtava presidentti Donald Trump onkin toistuvasti käyttänyt termiä Kiina virus.

Kiinalaiset puolestaan ovat syyttäneet Yhdysvaltoja viruksen leviämisestä. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian twiittasi pitävänsä mahdollisena, että Yhdysvaltojen armeija toi viruksen Kiinaan. Vaikka virusta on väitetty bioaseeksi muidenkin tahojen toimesta, niin jotkut tutkijat kuitenkin kiistävät väitteet.

Mutta voiko virus olla bioaseen sijasta taloudellinen ase? Korona-karanteenien tuhoisat vaikutukset maailmantalouteen lienevät kiistattomat – seikka josta kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä – mutta kykenevätkö jotkut myös rikastumaan viruksen ansiosta? Ehkä globaali eliitti soveltaa käytäntöön vanhaa sanontaa siitä ettei kriisiä saa jättää hyödyntämättä? Ja mikäli kriisejä ei ole näköpiirissä, ne synnytetään keinotekoisesti.

Gambialainen verkkomedia EyeGambia viittasi viime maaliskuussa entisen Libyan johtajan Muammar Gaddafin vuonna 2009 YK:n yleiskokouksessa pitämään puheeseen. New Yorkissa Gaddafi avasi kansakunnille eliitin toimintatapoja. Seuraavassa poimintoja hänen puheestaan:

”Jotkut ovat erikoistuneet luomaan terveysongelmia ansaitakseen rahaa, vähät välittämättä siitä, millaiseen vaaraan ihmiset joutuvat.” – – – ”Tänä päivänä meillä on sikainfluenssa. Ehkä huomenna tulee kalainfluenssa?” – – – ”Kyseessä on kaupallinen toiminta. He kehittävät viruksia, jotta voisivat valmistaa ja myydä rokotteitaan.”

Gaddafi oli monessa suhteessa hyvin kaukonäköinen johtaja. Hän päätteli aivan oikein, että länttä hallitseva eliitti luo itse ongelmia, joihin se tarjoaa myöhemmin ratkaisuja. Olisiko nytkin niin että eliitti on luonut viruksen ohella vastalääkkeen – eli rokotuksen – valmiiksi markkinoitavaksi? Ja median ja korruptoituneitten terveysviranomaisten harteille jää markkinoiden luominen rokotteelle.

EyeGambian artikkelin kirjoittaja Richard Kwame Krah ehdottaa – että koska koronavirus jyllää parhaillaan myös Afrikassa – niin nyt olisi oikea aika aloittaa keskustelu Gaddafin tuolloisista ajatuksista. Kasvavassa määrin alkaa tuntua siltä että koko maailmaa hallitseva – suuryrityksistä, talouselämän vaikuttajista ja valtamediasta koostuva – yhden prosentin eliitti elää ja kukoistaa kriisien avulla.

Krahin mielestä eversti Gaddafi oli johtaja joka ei kyennyt luottamaan lännen eliittiin, ja hyvästä syystä. Afrikan mantereen rikkaat luonnonvarat ovat aina houkuttaneet kolonialisteja ja monikansallisia suuryrityksiä. Taloudellisen imperialismin vallatessa pala palalta Afrikkaa, alkuperäinen kulttuuri kärsi – läntisen vaikutuksen levitessä mantereelle globalisaation myötä.

Muammar Gaddafi oli tunnettu afrikkalaisen kulttuurin puolestapuhuja, ja pyrki edistämään Afrikan yhdentymistä. Hän kritisoi voimakkaasti vieraita ideologioita, tapoja ja strategioita – joiden avulla globaali eliitti manipuloi maailmaa – eikä säästellyt sanojaan puhuessaan sosiaalisista ja poliittisista ongelmista.

Tänään Gaddafin aikana kukoistanut Libya on raunioina. Virallisesti selitetään että maassa on käynnissä toinen sisällissota – joka on kehittynyt sodan eri osapuolia tukevien ulkovaltojen väliseksi yhteenotoksi.

Länttä hallitseva eliitti murhasi Libyan johtajan, koska hän oli radikaali arabinationalisti, ja uhkasi eliitin dollarihegemoniaa. Monet Gaddafin ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia. Koronaviruksen toiseen aaltoon valmistautuvan maailman olisi ehkä syytä perehtyä niihin paremmin.

(Kirjoitus on julkaistu alun perin verkkolehti Vastavalkeassa 2.8. 2020.)