Kiinan entinen Yhdysvaltojen suurlähettiläs Cui Tiankai osallistui tammikuun lopulla Washingtonissa Asia Society Policy Institute -ajatushautomon geopoliittisia näkymiä käsitelleeseen paneelikeskusteluun.

Hän nosti esiin Taiwanin aseman ja Yhdysvaltojen suunnitelman saaren varalle, todeten, että ”joku” yrittää aloittaa sodan Taiwaninsalmessa. ”Emme todellakaan halua nähdä tilannetta, jossa kiinalaiset tappavat toisiaan”, Cui sanoi.

Cui oli Kiinan pitkäaikaisin suurlähettiläs Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun maat solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1979. Hän toimi tehtävässä kahdeksan vuoden ajan, ennen kuin jätti pestin vuonna 2021.

”Cui, joka on nykyään kiinalaisen ulkopoliittisen instituutin neuvonantaja, esitti paneelikeskustelussa, että Aasian ja Tyynenmeren maiden olisi estettävä jännitteiden kasvaminen kylmän sodan tasolle”, tai muuten aluetta uhkaa ”vaarallinen vuosikymmen”.

Hän päätti puheenvuoronsa mainitsemalla Taiwanin, joka kiinalaisviranomaisen mukaan tulee ennen pitkää yhdistymään emämaahansa tavalla, joka ”palvelee parhaiten koko Kiinan kansallisia etuja”.

Taiwan on yksi suurimmista jännitteiden lähteistä Pekingin ja Washingtonin välillä – ”sensitiivisin kysymys” maiden välisissä suhteissa, kuten presidentti Xi Jinping asian ilmaisi kollegalleen Joe Bidenille heidän huippukokouksessaan marraskuussa.

Elokuun 17. päivänä vuonna 1982, Peking ja Washington julkistivat kommunikean, jonka mukaan Yhdysvallat pyrkisi asteittain vähentämään aseiden myyntiä Taiwanille. Tätäkään virallista julkilausumaa Kiinan kanssa ei kunnioitettu ja sittemmin asevirta saarelle on vain kasvanut dramaattisella tavalla.

Yhdysvallat pyrkii provosoimaan Kiinaa kaikin tavoin, aiheuttaakseen kilpailijalleen poliittisia ongelmia. Viimeisimpänä vetona, Yhdysvallat on lähettänyt erikoisjoukkojaan kouluttamaan taiwanilaisarmeijaa Kinmeniin ja Matsuun, kahteen saariryhmään, jotka ovat aivan Kiinan mantereen tuntumassa.

Lopullinen tavoite on todennäköisesti samankaltainen sijaissota kuin Ukrainassa: Kiina yritetään saada hyökkäämään Taiwanin kapinalliseen provinssiin, jonka jälkeen taisteltaisiin lännen tuella ”viimeiseen taiwanilaiseen asti”.

Sota antaisi hyvän tekosyyn Kiinan dollarivarantojen takavarikoimiseen, Yhdysvaltojen Kiinan-velan peruuttamiseen ja pakotteiden kohdistamisen Kiinaan, tarkoituksena tehdä siitä muun maailman hylkimä paariavaltio (kuten Venäjän kanssa, pakotepolitiikka onnistuisi luultavasti vain tuhoamaan Kiinan länsisuhteet).

Cui Tiankain kommentti amerikkalaisen ajatushautomon tilaisuudessa on tärkeä, sillä kyseessä lienee ensimmäinen kerta, kun kiinalaisviranomainen sanoo ääneen, että suunnitelma Taiwanin sodasta on Kiinan kaatamiseksi laadittu amerikkalainen ansa.