”Joe Biden loi Yhdysvalloille sodan, jollaista ei ole ennen nähty: sodan, jossa muut kuolevat ja Yhdysvallat vain istuu ja maksaa valtavan laskun”, kirjoittaa Peter Van Buren.

Amerikkalaiset eivät edes yritä puuttua sodankäyntiin diplomatian keinoin ja muiden, kuten kiinalaisten, rauhanehdotukset taas hylätään ja ne leimataan vain yrityksiksi kasvattaa omaa vaikutusvaltaa.

Joe Bidenin hallinto on Van Burenin mielestä ottanut oppia kylmän sodan koitoksista ja hän vertaa ”Bidenin doktriinia” Orwellin dystooppisen romaanin 1984 ajatukseen ”ikuisesta sodasta, joka ei koskaan lopu ja jota ei ole tarkoituskaan voittaa”.

Kun Ukrainan konfliktin uutta kuumaa vaihetta on kestänyt jo reilusti yli vuoden, Bidenin strategia on käynyt riittävän selväksi: Ukrainaan lähetetty ”apu” on viidessätoista kuukaudessa hypännyt kypäristä ja univormuista F-16-hävittäjiin ja muuhun aseistukseen, eikä loppua tälle aseviennille ole näkyvissä.

Yhdysvaltojen aseet eivät tietenkään koskaan riitä voittoon, vaan ne ovat aina ”juuri tarpeeksi”, jotta taistelu voi jatkua seuraavaan kierrokseen asti. ”Jos ukrainalaiset luulevat pelaavansa Yhdysvaltojen kanssa aseista, heidän on parasta tarkistaa, kuka oikeasti maksaa kaikesta verellään”, Van Buren ehdottaa.

Putin pelaa tätä peliä tavallaan itsekin, varoen ottamasta käyttöön mitään liian voimakasta, kuten strategisia pommikoneita ja siten järkyttämästä tasapainoa, joka antaisi Bidenille tekosyyn puuttua sotaan suoraan.

Ukrainaan toimitetun aseavun oheisbonus on tietenkin se, että vanhentuneen kaluston lähettämisen jälkeen, Pentagon voi käyttää kongressin hyväksymiä varoja huvenneiden varastojensa täydentämiseen, ostamalla puolustusteollisuuden yhtiöiltä jälleen uusia aseita.

”Yhdysvaltojen strategia näyttää perustuvan eräänlaisen kauhistuttavan tasapelin luomiseen, jossa kaksi osapuolta on rivissä kentän vastakkaisilla puolilla ampumassa toisiaan, kunnes toinen osapuoli lopettaa siltä päivältä”, Van Buren arvioi.

Samantapainen strategia oli käytössä Amerikan sisällissodassa, sekä ensimmäisessä maailmansodassa, mutta Ukrainassa armeijat kohtaavat toisensa 2000-luvun raketinheittimien, konetuliaseiden ja muiden tappovälineiden kanssa, jotka ovat muskettia tai Gatling-konekivääriä paljon tehokkaampia.

Kysymykseen siitä, kuinka monen ukrainalaisen on vielä kuoltava, Biden on jo selvästi vastannut, ”mahdollisesti kaikkien”, Van Buren väittää. ”Kaikki muu edellyttää, että uskotte kyynisesti Bidenin luulevan, että hän voi yksinkertaisesti ostaa voiton.”

Sen jälkeen, kun Venäjä aloitti erikoisoperaationsa Ukrainassa, Yhdysvallat on lähettänyt sotilaallista apua Kiovan sotatoimiin yli 40 miljardin arvosta, mikä on suurin yksittäinen asesiirto Yhdysvaltojen historiassa. Täytyykö koko alueen tuhoutua tässä suurvaltapelissä?

Syvä inhimillinen tragedia on väistämättä myös valtava taloudellinen mahdollisuus tietyille tahoille. Ukrainaa kutsutaan jo ”maailman suurimmaksi rakennustyömaaksi”. New York Times on toistellut erästä ennustetta, jonka mukaan jälleenrakentaminen tulee maksamaan 750 miljardia dollaria, luoden ”uuden kultaryntäyksen”.

Tätä silmällä pitäen, yli 300 yritystä 22 maasta ilmoittautui Varsovassa järjestettävään Rebuild Ukraine -näyttelyyn ja -konferenssiin. Davosissa, Maailman talousfoorumin kokoontumisessa keskusteltiin myös Ukrainaan myöhemmin avautuvista ”investointimahdollisuuksista”.

”On selvää, että amerikkalaisesta liike-elämästä voi tulla veturi, joka jälleen kerran vie globaalia talouskasvua eteenpäin”, Zelenskyi sanoi aiemmin helmikuussa, kehuen BlackRockia, JP Morgania, Goldman Sachsia ja muita ”enkelisijoittajia”, joiden kanssa on jo allekirjoitettu ”yhteisymmärryspöytäkirja” Ukrainan jälleenrakentamisesta, Venäjän oletetun häviön jälkeen.

Uudelleenrakentamisen mahdollinen kultakuume on mielenkiintoinen lisä Bidenin strategiaan, jossa ihmisuhriluvusta ei tunnuta välittävän. Mitä enemmän sodassa tuhoutuu infrastruktuuria, sitä enemmän on rakennettava uudelleen, mikä tuo enemmän tuloja amerikkalaisille suuryrityksille. Tästäkö olikin kyse Bidenin vaalisloganissa, ”Build back better”?

”Bidenin doktriini” on kyynisen yksinkertainen. Yhdysvallat välttää suoraa osallistumista taisteluihin, mutta yllyttää kyllä muita. Ukrainaan luodulle nukkehallinnolle lähetetään valtavia määriä aseita, jotta taisteluita voidaan jatkaa viimeiseen ukrainalaiseen asti. Jälleenrakennusvaiheessa, amerikkalaisyritysten on tarkoitus kerätä valtavia voittoja, mikä taas auttaa Yhdysvaltojen taloutta ja dollarin asemaa.

”Washington luottaa siihen, että ennen pitkää tyydytään lopputulokseen, joka palauttaisi tilanteen kutakuinkin vuotta 2022 edeltävälle tasolle”, Van Buren esittää. Siihen saakka, Bidenin hallinnon on ”tarkoitus vuodattaa venäläisiä kuiviin, aivan kuin toisintona 1980-luvun Afganistanin sodasta”.

Kremlissä ollaan varmasti tietoisia Yhdysvaltojen suunnitelmasta, mutta millainen on venäläisten oma suunnitelma? Kuluttaa Nato-lännen asevarastot loppuun? Miten käy Zelenskyin nukkehallinnolle, mikäli etukäteen hypetetty ”vastahyökkäys” epäonnistuu ja infosodan sumu hälvenee?