Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone on hyväksynyt uuden apupaketin Ukrainalle, joka on suuruudeltaan noin 60,8 miljardia dollaria, eli 57,2 miljardia euroa. Tämän lisäksi, Britannia on luvannut sotilaallista tukeaan Ukrainalle 500 miljoonalla punnalla, eli lähes 580 miljoonalla eurolla.

Tietenkään suurin osa tästä rahasta ei edes päädy Ukrainaan, vaan se kulkeutuu läntiselle aseteollisuudelle. Konfliktin varjolla massiivinen tulonsiirto jatkuu; osa avusta pitäisi käyttää myös ukrainalaisten palkkojen ja eläkkeiden maksuun, mutta luultavasti Kiovan umpikorruptoitunut hallinto kähmii kansalaistenkin rovot itselleen.

Aseapu yksin ei Ukrainaa auta, sillä taisteluvalmiiden joukkojen hupeneminen on johtanut Ukrainan armeijan strategiseen kriisiin. Miespulan vuoksi, Ukraina yrittää saada ulkomaille paenneet 18-60 -vuotiaat ukrainalaismiehet takaisin kotiin sotimaan.

Kiovan antautuminen olisi musertava arvovaltatappio Yhdysvaltojen johtamalle Nato-lännelle, joten väistämätöntä yritetään lykätä viimeiseen asti. Odotettavissa lienee uusia terrori-iskuja Venäjän sisällä ja ehkä Kertšinsalmen siltakin yritetään taas räjäyttää?

**

Ukrainan lisäksi Yhdysvallat myönsi 26 miljardia lisärahoitusta Israelille, jotta tekoälyteknologiaa kokonaisten perheryhmien tappamisessa hyödyntävä äärijuutalaisten yhteisö voisi tehokkaammin jatkaa palestiinalaisten kansanmurhaa.

Tavoitteena on saada Gazan ja Länsirannan avovankilat tyhjennettyä asukkaistaan ja pakkosiirtää kaikki vielä elossa olevat palestiinalaiset pakolaisleireihin erämaahan, jossa sionistiregiimi jatkaa heidän pommittamistaan, muun maailman seuratessa etnistä puhdistusta suorana lähetyksenä. Kuka panisi pisteen tälle sairaalle show’lle?

**

Taiwanille, Kiinan kansantasavallan kapinalliselle ja länsimieliselle provinssille, Yhdysvallat lupasi kahdeksan miljardin ”tukipaketin”, joka suunnataan myös ”puolustusmenoihin”. Rahoituksen tarkoitus on ”vahvistaa läntisen Tyynenmeren liittolaisketjua ja toimia pelotteena [Kiinan] autoritaarista laajentumista vastaan”.

Yhdysvallat pyrkii siis varmistamaan, että sotiminen jatkuisi tulevaisuudessakin ja laajenisi kolmelle eri rintamalle. Ukrainassa ja Israelin miehittämällä alueella taistelut ovat olleet jo pitkään käynnissä, mutta Taiwaninsalmen Kiinan-vastaista operaatiota ei ole vielä kunnolla käynnistetty. Senkin aika varmasti tulee, mikäli tämä on Washingtonin sotahaukoista kiinni.

Jos Yhdysvallat saisi vedettyä Kiinan paikalliseen konfliktiin, kuten Venäjän Ukrainassa, maailmantalous kokisi entistä kovemman iskun. Riskinhallintashokki rahoitusmarkkinoilla olisi merkittävä ja kaupankäynti estyisi. Kiina on pahasti velkaantuneen Amerikan suurin yksittäinen lainoittaja, joten miten toisiinsa kietoutuneet taloudet selviäisivät sodasta?

Muille talouksille ja koko maailmalle, suurin arkielämään vaikuttava isku koituisi häiriöistä mikrosirujen, sekä kaikenlaisten muidenkin tuotteiden ja varaosien tuotannossa. Suomessakaan ei taida olla käytössä montaakaan tietokonetta, puhelinta, kodinkonetta, polkupyörää, autoa, tai muutakaan välinettä, jonka osat eivät olisi peräisin ”maailman tehtaasta”, eli Kiinasta?

**

Aivan kuten brittiläisen Hongkongin siirtyminen takaisin kiinalaiseen hallintoon, myös Taiwanin palautuminen osaksi manner-Kiinaa olisi jälleen uusi voitto Xi Jinpingin johtamalle kommunistiselle puolueelle, sekä laajemmin länsivastaisten valtioiden blokille, jonka keskiöön Kiinan lisäksi katsotaan kuuluvan Venäjä ja Iran.

Niinpä geopoliittisessa suuressa pelissä, jonkinlainen yhteenotto Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on todennäköinen. Tällä välin, Ukrainan konflikti jatkuu ja Gazassa Israel kiihdyttää kansanmurhaa, mutta kokee itsekin kovia vastarintaliikkeen edessä. Kaikki tahot varmasti simuloivat erilaisia sotilaallisia skenaarioita toisiaan vastaan.