Viimeisin Nato-uutinen on, että Suomi on päätymässä sotilasliiton komentorakenteessa Hollannissa sijaitsevan Brunssumin yleisoperaatioesikunnan alaisuuteen, sotilasliiton Euroopan-joukkojen komentajan, kenraali Christopher G. Cavolin esityksestä.

Suomalaisten Nato-kiihkoilijoiden toiveissa oli päästä Yhdysvalloissa toimivan Norfolkin esikunnan yhteyteen, mutta toisin taitaa käydä. Brunssumista Hollannista johdetaan Alppien pohjoispuolella olevan Euroopan, Itämeren alueen ja esimerkiksi Baltian kääpiövaltioiden epäkiitollista puolustusta.

Sauli Niinistö luuli liittävänsä Suomen läntisen maailman kovaan ytimeen, mutta liittikin maamme entisen Neuvostoliiton traumavaltioryhmään, joka räksyttää Venäjälle ja Kiinalle Washingtonin käskystä, omat talousnäkymänsä tuhoten.

Yhdysvaltojen armeijan perspektiivistä, Suomi lienee ollut koko ajan osa Itä-Eurooppaa. Naton omissa sotasuunnitelmissa, Suomi on nyt lähempänä Baltiaa kuin pohjoismaita. Ruotsi tuskin tulee Natoon edes liittymään, sillä rahavallan ruotsalaissuvuilla on nyt suomalaiset ihmiskilpinään, olemmehan uhrattavissa oleva ”etulinjan maa”.

Tätä lopullista kohtaloa odotellessa, Nato-lännen ideana on käyttää Suomea hyväksi arktisen alueen geopoliittisessa pelissä, Itämeren kahakoissa, sekä Viron, Latvian ja Liettuan puolustamisessa. Eli aivan kuten Euroopan unioniin liityttäessä, Suomi joutuu sotilasliitossakin kannattelemaan muita ja maksamaan kalliisti jäsenyydestään.

Toisaalla, lännen eliitti puhuu jo avoimesti siitä, kuinka entisenlainen ”globalisaatio on kuollut” ja tulevaisuudessa tuotannon omistuksella ja sijainnilla on entistä enemmän merkitystä. Niinpä valtiot kääntyvät sisäänpäin, millä on vaikutusta myös sotilaallisiin skenaarioihin.

Tosi paikan tullen, kukaan ei tule Suomen avuksi, mutta muuten voi käydä yhtä heikosti kuten Ukrainalle. Epävakaassa lähitulevaisuudessa, näemme varmasti lisää rajoitettuja sotia ja muita konflikteja, joissa jopa ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan lännelle uskollisia hyväuskoisia uhrataan rahavallan suunnitelmien toteuttamiseksi.