Venäjän keskuspankki on jäädyttänyt Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Pietarin pääkonsulaatin pankkitilit. Tämä uutinen on täyttänyt otsikot tänään ja aihetta on kommentoitu presidentti Niinistön suulla ”ylimitoitetuksi toimeksi”.

Myös Venäjä-asiantuntijaksi tituleerattu hybridisotakeskuksen Hanna Smith arvioi tilanteen olevan ”täysin poikkeuksellinen”; tapahtunut on hänen mielestään ”ennenkuulumatonta”. ”Eihän tällaista ole ennen tapahtunut”, Smith kuvailee.

Tällaista ”kehitystä” #turpo-suomalaiset ovat toki toivoneetkin, vaikka Suomen ja Venäjän suhteet ovat kesän koittaessa jo muutenkin hyisen pakkasen puolella.

Ollessamme uuden ja vanhan hallinnon välitilassa, ulkoministeri Pekka Haavisto pääsi vielä lehdistön eteen kertomaan, että viranomaiset saivat tiedon tilien jäädytyksistä jo 27. huhtikuuta. Koska lännettynyt Suomi on eurostoliittolainen, tätäkin tietoa salattiin aina tähän päivään saakka.

Haavisto, joka on innokkaasti tukenut kaikkia EU:n ja Yhdysvaltojen Venäjän-vastaisia pakotteita, sekä aseapupaketteja Ukrainalle, on nyt nyreissään Venäjän ”kiusanteosta”; edustustot joutuvat turvautumaan käteisvaroihin. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja on sanonut kyseessä olevan ”symmetrinen vastaus vihamielisiin toimiin”.

Jotta asia saataisiin oikeisiin mittasuhteisiin, kannattaa palauttaa mieleen, että aiemmin tämän vuoden tammikuussa, Suomen ulkoministeriö kertoi kuin ylpeillen, että Suomessa on jäädytetty Venäjän varoja 187 miljoonan euron edestä. Edustustotilien jäädyttäminen on vielä pientä siihen ja muihin Suomen jäyniin verrattuna.

Jos tilannetta tarkastellaan objektiivisesti, voidaan todeta, että Venäjä on ollut erittäin kärsivällinen, mitä tulee virallisen Suomen lukuisiin provokaatioihin. Hölmölä on ehdoin tahdoin halunnut mukaan suurvaltapelin narrinappulaksi, joten odotettavissa lienee vielä paljon nykyistä haasteellisempia tilanteita.

Kokoomuksen tuore kansanedustaja, Yhdysvaltojen oma vävypoika Pekka Toveri on jo ”jyrähtänyt”, että Venäjän lähetystöä pitäisi kohdella Suomessa vastavuoroisella tavalla, tai vetää oma edustus Venäjältä kokonaan pois. Sehän tässä vielä ennen täyttä sotaa puuttuukin, että lähetystöt lähtevät. Diplomatia ei ole enää aikoihin kiinnostanut Venäjän-vastaiseen kiihkoon yllytettyjä hölmöläisiä.

Nyt kun tilanne alati kärjistyy, Nato-jäsenyys saattaa alkaa tuntua virhearviolta ja hätäiseltä päätökseltä. Sitä ei tietenkään virallisen Suomen kannanotoista ja valta(vale)median uhosta huomaa, mutta ehkä fiksumpi osa suomalaisista miettii, kannattiko ryhtyä avoimen vihamieliseksi Venäjän suuntaan ja ottaa arveluttavaksi ”ystäväksi” merentakainen Amerikka, joka tunnetusti lopulta aina pettää vasallinsa?

Tilien jäädytys tuskin jää Venäjän viimeiseksi toimeksi Nato-Suomea vastaan. Ohjukset eivät sentään vielä lennä Helsingin yllä, kuten Kiovassa, jossa venäläiset todennäköisesti tuhosivat viime yönä amerikkalaisen Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän.