Igor ”Strelkov” Girkinin johtamat, sotaa kannattavat venäläiset kansallismieliset, ovat pitäneet lehdistötilaisuuden, jonka pääviesti on, että heidän perustamansa uusi ryhmä haluaa mukaan politiikkaan pelastaakseen Venäjän, jota ”uhkaa sekasorto tai jopa romahdus, Ukrainan sotilasoperaation epäonnistumisen vuoksi”.

Kansallismielinen ryhmä, joka tunnetaan nimellä ”vihaisten patrioottien klubi”, sanoi menevänsä mukaan politiikkaan oppositiopuolueena ilman Kremlin virallista tai epävirallista ohjetta, mutta totesi pitävänsä Putinia ”ainoana todellisena vakauden takaajana nyky-Venäjällä”. Klubi perustettiin 17. maaliskuuta.

Girkin, entinen turvallisuuspalvelu FSB:n upseeri, joka oli mukana Krimin liittymisessä Venäjään vuonna 2014 ja joka organisoi sen jälkeen venäläismielisiä miliisejä Itä-Ukrainassa, pelkää Venäjän tulevaisuuden puolesta.

”Venäjällä on syntymässä systeeminen kriisi – tai se on jo kriisin kourissa – samalla kun yhteiskunnan lämpötila nousee”, Girkin kertoi uutistoimisto Reutersille. ”Olemme erittäin vakavien, luonteeltaan katastrofaalisten sisäpoliittisten muutosten kynnyksellä.”

”Kaikkien terveiden voimien on luotava järjestöjä, jotka osallistuvat poliittiseen taisteluun, joka on väistämätön – ja joka on jo alkanut”, Girkin esitti.

Putinin Venäjällä kiihkeän kansallismieliset poliitikot ja bloggaajat ovat sotilaallisen erikoisoperaation alkamisen jälkeen ottaneet yhä useammin kriittisen roolin. He ovat arvostelleet sotilasjohtoa, jonka he katsovat epäonnistuneen Ukrainassa ”epäpätevyyden, korruption ja jopa petoksen vuoksi”.

Kremlin mukaan, sotilaallinen erikoisoperaatio Ukrainassa tulee saavuttamaan kaikki tavoitteensa. Girkinin viimeisintä siirtoa ei ole kommentoitu, mutta hänen kritiikistään ollaan varmasti tietoisia.

Girkinin mukaan on selvää, että taistelu ”Putinin jälkeisestä” aikakaudesta on jo alkanut Venäjän eliitin sisällä. Hän ei kuitenkaan toivo Putinin syrjäyttämistä, sillä se johtaisi yhteiskunnalliseen epävakauteen ja kaaokseen.

”Vaikka olisin kuinka kriittinen häntä kohtaan – Putin on tällä hetkellä ainoa legitiimi hahmo Venäjän federaatiossa”, hän sanoi. Jos Putin syrjäytettäisiin vallasta, ”se merkitsisi Venäjän romahtamista”, Girkin totesi lehdistötilaisuudessa.

Girkin, joka ei tunnusta Ukrainaa suvereeniksi valtioksi ja sanoo, että suuri osa Ukrainasta on osa Venäjää, uskoo, että Venäjää uhkaa tappio sodassa, ellei se ”erota huippukomentajia, varkaita ja epäpäteviä henkilöitä ja ala taistella paljon vakavammin”.

”Jos nykytilanne jatkuu, me häviämme tämän sodan”, Girkin väitti ja lisäsi, että ”Venäjän voitto saavutettaisiin vain, jos Ukrainan valtiollisuus lakkautettaisiin ja kaupungit, kuten Kiova, päätyisivät Venäjän hallintaan”.

Putinin omaa kuvausta mukaillen, Girkin sanoi, että ”länsi haluaa tuhota Venäjän ja käynnistää vallankaappauksen, jonka tarkoituksena on saada valtaan länsimaiden tukemia poliitikkoja, jotka ryöstävät Venäjän luonnonvarat ja tuhoavat venäläisen kulttuurin”.

”Kompromissia ei tule: sota päättyy Venäjän lippuun Kiovan yllä, tai Venäjän tappioon, jonka tavoitteena on sen osittainen miehitys, aseistariisunta ja suvereniteetin poistaminen”, Girkin maalaili synkästi.

Girkinin lisäksi patrioottiryhmän muuhun johtoon kuuluvat puheenjohtaja Pavel Gubarev, Itä-Ukrainasta kotoisin oleva venäläismielinen taistelija, sotilaslääkäri Juri Jevitš ja edesmenneen Eduard Limonovin ”Toinen Venäjä” -liikkeen entinen jäsen, Mihail Aksel. Ryhmä jäänee Venäjällä poliittiseen marginaaliin; patrioottiklubilla ei omien sanojensa mukaan ole merkittäviä rahoittajia.

”Tehtävämme on joko auttaa maatamme välttämään lähestyvä myllerrys, tai luoda ne asemat, joissa toimimme siinä myllerryksessä, estääksemme Venäjän valtion ja ainutlaatuisen sivilisaation tuhoutumisen”, Girkin perusteli julkituloaan. Onko hän tosissaan, vai esittääkö ”entinen” FSB-mies vain uutta roolia meneillään olevassa sotapelissä?

Girkin, joka tunnetaan myös nimellä ”Igor Strelkov”, tuomittiin viime vuonna hollantilaisessa tuomioistuimessa poissaolevana murhasta, oletetusta osallisuudestaan Malaysia Airlinesin lennon 17 (MH17) alasampumiseen Ukrainan yllä vuonna 2014, jolloin 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuoli. Hän on kiistänyt osallisuutensa ja samoin on tehnyt Kreml.