Venäjä on syyttänyt Ukrainaa kahden lennokin ohjaamisesta Kremliin. Tekoa on kutsuttu myös presidentti Putinin murhayritykseksi. Ukrainan puolelta syytökset on kiistetty nopeasti ja väitetty, että kyseessä olisi Moskovan oma temppu, väärän lipun operaatio. Kuitenkin Ukrainan postilaitos julkaisi heti yöllisen iskun jälkeen provosoivan postimerkin aiheesta.

Luultavasti lennokki-iskun tavoitteena oli jo etukäteen häiritä tulevaa, toukokuun 9. päivän voitonpäivän paraatia, joka on määrä järjestää jälleen kerran Moskovan Punaisella torilla. Lennokkiyllätyksellä pyrittiin ehkä muistuttamaan siitä, ettei Moskova ole kovin kaukana taistelukentiltä ja Kiovan regiimi voi Nato-isäntineen ulottaa sodan aivan Venäjän sydämeen, yhteiskuntarauhaa horjuttaen.

Äkkiseltään luulisi, että Kremlin kaltainen valtakeskus olisi varustautunut kaikenlaisten hyökkäysten varalle. Voisi kuvitella, että tärkeät paikat olisivat sähkömagneettisen suojauksen piirissä? Huipputeknologian avulla suojausten ohittaminen voi olla jotenkin mahdollista, varsinkin jos ukrainalaisterrorilla on lännen tekninen tuki takanaan.

Sotilasoperaation alusta lähtien, Venäjän joukot ovat pommittaneet tärkeitä ukrainalaisia laitoksia, myös komentokeskuksia, mutta toistaiseksi venäläinen osapuoli ei ole yrittänyt eliminoida Zelenskyiä tai keskeistä ukrainalaisjohtoa.

Nyt tämä asenne saattaa muuttua; Venäjä totesi virallisessa lausunnossaan, että se ”pidättää itsellään oikeuden ryhtyä vastatoimiin missä ja milloin se katsoo sen aiheelliseksi”. Ukrainassa on sittemmin jälleen kuultu ilmahälytyssireenejä, mikä voi johtua siitä, että vastatoimet ovat jo alkaneet.

Ukrainan sotanäytelmän pääesiintyjä Zelenskyi on tällä välin ehtinyt matkustaa ”yllätysvierailulle” Suomeen, presidentti Niinistön kutsumana. Myös pohjoismaiden johtajat ovat olleet sopivasti paikalla ja yhdessä on jälleen vaadittu Venäjää vetäytymään Ukrainasta. Ennalta-arvattava teatteri on jatkunut yleisön aplodien kera, eikä yksikään suomalaistoimittaja ole esittänyt Zelenskyille vaikeita kysymyksiä.

Ukrainan keväisestä ”vastahyökkäyksestä” on puhuttu jo pitkään, mutta mitään erityistä ei ole tapahtunut. Venäläiset ovat hiljattain aloittaneet uusien ohjusiskujen sarjan keskeisiä ukrainalaisia laitoksia vastaan, minkä uskotaan häiritsevän Nato-lännen ja Ukrainan mahdollisia hyökkäysvalmisteluja.

Olipa Kremliin tehty lennokki-isku Venäjän oma valeoperaatio, jolla oikeutetaan kovat toimet Kiovan hallintoa vastaan, tai Nato-lännen avittama isku Kremlin valtapiiriä vastaan, tapahtunut aiheuttaa todennäköisesti tilanteen eskaloitumisen.

Uusiakin vastaiskuja voi vielä tulla, joten Venäjän vallanpitäjät joutuvat päättämään, hoidetaanko Kiova kovin ottein, itä-Ukrainan takamailla junnaavan kulutussodankäynnin sijaan. Tähän asti, Venäjä on pyrkinyt välttämään siviiliuhreja.

Turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on jo esittänyt, että ”Zelenskyi ja Kiovan klikki” on pakko hoitaa pois päiviltä. Myös duuman kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtaja Leonid Slutsky on sanonut, että Moskovan vastauksen tulee olla ”mahdollisimman ankara”.