Presidentti Sauli Niinistö on matkustanut Afrikkaan. Tiistaina Niinistö vieraili Etelä-Afrikassa, missä hän Nato-propagandistina sai paikalliset vaivaantumaan Putiniin liittyvillä kommenteillaan. Suomi puolestaan sai taas lisää mainetta nolona Amerikan hännystelijämaana, mutta meillä tästäkin reissusta uutisoidaan varmasti ulkopoliittisena merkkitekona.

Etelä-Afrikka on paitsi keskeisiä Afrikan maita, myös osa BRICS-yhteenliittymää, johon kuuluvat sen lisäksi Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina. BRICS-maiden liittoumaan on hakenut jäseneksi jo moni muukin valtio, mikä varmasti ärsyttää angloamerikkalaista establismenttia, joka pyrkii estämään lännen hegemonian haastavat liittoumat.

Etelä-Afrikan Pretoriasta Niinistö on suunnistanut Namibiaan. Kuinka ollakaan, Lännen-Saulin matkakohteiksi sattuivat afrikkalaisvaltiot, jotka eivät ole jyrkin sanoin tuominneet Venäjän toimia Ukrainassa. Etelä-Afrikan presidentti Ramaphosa totesi lehdistötilaisuudessa diplomaattisesti, että konfliktit pitäisi ratkaista keskustelemalla.

***

Otsikoihin on noussut myös uutinen siitä, että Kiinan presidentti Xi Jinping on vihdoin ja viimein puhunut ukrainalaiskoomikko Zelenskyin kanssa puhelimessa. Tämän piti länsimedioiden mukaan tapahtua alun perin heti Xin maaliskuisen Venäjän-vierailun jälkeen, mutta Kiinan johtaja ei ole pitänyt kiirettä. Mitäpä todellista keskusteltavaa hänellä olisikaan ukrainalaiselle nukkepresidentille, joka ei päätä itse mistään?

Vaikka kiinalaismedian mukaan Xi lähinnä totesi Zelenskyille, että ”dialogi ja neuvottelut ovat ainoa tie ulos Ukrainan kriisistä”, lännen valta(vale)media varmasti kehittää tästäkin puhelusta omaa Venäjän-vastaista infosotaansa tukevan, propagandistisen version, josta saadaan taas jokin voitonmerkki Zelenskyin kertomukseen.

Diplomaattinen Xi lateli Zelenskyin luuriin tyypillistä jargonia siitä, miten Kiina haluaa ”kehittää suhteitaan Ukrainaan johdonmukaisesti ja selkeästi”, ja lisäsi, että riippumatta siitä, miten kansainvälinen tilanne muuttuu, Peking on valmis työskentelemään Kiovan kanssa ”edistääkseen molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä”.

Eräänlaisena kädenojennuksena aiemmalle rauhanehdotukselleen, Kiina aikoo kuitenkin lähettää ”Euraasian asioista vastaavan Kiinan hallituksen erityisedustajan” vierailemaan Ukrainassa ja ”käymään syvällistä keskustelua kaikkien osapuolten kanssa kriisin poliittisesta ratkaisusta”.

***

Minkälainen on Nato-Suomen ja koko Euroopan tulevaisuus? Yhdysvaltojen vasallius ei tuo vaurautta, vaan aiheuttaa vain valtavia kuluja ja kauppasuhteiden katkeamisia. Puolustusmenot kasvavat ja hyvinvointivaltio on vain muisto. Tuleva kokoomushallitus puhuu jo kiertoilmaisua käyttäen ”sopeuttamisesta”, mikä tarkoittaa leikkauksia, jotka otetaan jälleen lammaskansan ohentuneista selkävilloista.

Jos poliittinen ja taloudellinen tulevaisuus näyttää meillä epävarmalta, monet talousraportit antavat ymmärtää, että tulevaisuus on aasialainen, kuten uumoilin itsekin jo vuosia sitten.

Tämä ei yllätä, sillä jo viime vuotisen Credit Suisse-pankin varallisuusraportin mukaan, tyypillinen kiinalainen aikuinen on jo nyt varakkaampi kuin keskiverto eurooppalainen. Jotain tehdään siis Kiinassa paremmin, kuin kapitalistien johtamassa Euroopassa, jossa kansalaisten elintaso vain laskee.

Lännessä puolestaan odotetaan pelonsekaisin tuntein niin sanottua ”mustan joutsenen tapahtumaa”, joka toteutuessaan aiheuttaisi valtavan shokin finanssimarkkinoille. Kuten veteraanianalyytikot varoittavat, osakeralli on ruokkinut kuplaa, joka voi puhjeta milloin tahansa. Väistyisikö pahin sotapsykoosi talouskriisin myötä, vai syttyisikö siitä vain uusi maailmansota?