Venäjän entinen presidentti, nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev, on ollut viime vuosina toistuvasti uutisotsikoissa räväköiden kommenttiensa johdosta. Medvedevin mielen liikkeitä on voinut seurata myös sosiaalisen median alustoilla.

Medvedev on aiemmin kuulunut venäläisen poliittisen eliitin liberaaliin teknokraattisiipeen. Ukrainan konfliktin kuumentuessa, hän on kuitenkin laukonut julkisuudessa kovan linjan mielipiteitä. Koska värikkäistä lausunnoistaan tunnettu Vladimir Žirinovski siirtyi ajasta iäisyyteen viime vuonna, näyttää siltä, että Medvedev on jossain määrin täyttänyt hänen paikkansa.

Putinin hallinnon käynnistämä ”sotilaallinen erikoisoperaatio” on pakottanut venäläiseliitin valitsemaan puolensa. Medvedev on ilmaissut hyväksyntänsä operaatiolle ja panetellut niitä maanmiehiään, jotka ovat paenneet Venäjältä viime vuoden helmikuun jälkeen.

”Jotkut pelkurikumppanit jättivät meidät, mutta kuka heistä piittaa? Pelokkaat maanpetturit ja ahneet luopiot pakenivat kaukomaille. Mädätköön heidän luunsa ulkomailla”, Medvedev on sadatellut suositulla Telegram-kanavallaan.

Länsimedioissa Medvedevin edesottamuksista on kerrottu sensaationnälkäisesti. Hänen väitetään esimerkiksi tarjonneen palkka-armeija Wagnerille miljoonien palkkion Italian puolustusministerin Guido Crosetton tappamisesta, tämän Venäjän-vastaisten lausuntojen vuoksi. Asiasta on kertonut italialainen Il Foglio -lehti Italian tiedustelupalvelun lähteisiin perustuen.

Medvedev on vastikään ilmaissut raivonsa myös kansainvälistä rikostuomioistuinta kohtaan, sen presidentti Vladimir Putinista antaman julkean pidätysmääräyksen vuoksi. Tähän liittyen hän on kommentoinut, että tarpeen tullen, Venäjä voisi kohdistaa Pohjanmereltä käsin hypersoonisen ohjuksen kohti Haagin oikeustaloa. Medvedev on ilkikurisesti kehottanut oikeusistuimen tuomareita ”tarkkailemaan taivaita”.

Kremlin sisäpiiriläinen on myös todennut, ettei Ukrainan tilanteesta kannata neuvotella tiettyjen maiden ja poliittisten ryhmien kanssa. Medvedev on tuonut julki sen, ettei Venäjä parhaillaan taistele Ukrainaa vastaan, vaan on jo sodassa Naton kanssa. Hänen mielestään atlantistien hyökkäysliitto ei enää edes yritä peitellä osuuttaan Ukrainan konfliktissa.

”Kiovan päänatsin”, ukrainanjuutalaisen Zelenskyin nukkehallintoa, Medvedev on myös toistuvasti pilkannut. Hän on ehdottanut Ukrainan nimeämistä uudelleen ”sikamaiseksi Banderan valtakunnaksi” (Schweinisch Bandera-Reich), viitaten äärioikeistolaiseen Stepan Banderaan, jonka johtamat ukrainalaisnationalistit tekivät yhteistyötä natsi-Saksan kanssa toisen maailmansodan aikana.

Sotilasoperaation edetessä, Medvedev on muistuttanut ihmisiä myös Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen avoimen sodan hirvittävistä seurauksista. Jos nämä ydinasevallat kävisivät sotaan, kuka selviäisi siitä voittajana? ”On aivan selvää, että siinä ei olisi voittajaa”, Medvedev on arvioinut realistisesti.

Viimeksi Medvedev on sanonut Venäjän haluavan luoda ”demilitarisoidun puskurivyöhykkeen” Ukrainaan. Mikäli tällaisen vyöhykkeen pystyttämisestä ei päästä sopuun Nato-lännen kanssa, Venäjän on Medvedevin mukaan ”tunkeuduttava yhä syvemmälle Ukrainaan, aina Kiovaan ja Lvivin kaupunkiin asti”. Tuon jälkeen koko Ukrainan alue siirtyisi osaksi Venäjän federaatiota.

Näytteleekö Medvedev sovittua roolia Venäjän ja Nato-lännen välisessä selkkauksessa? Maltillisen ja harkitsevaisen Putinin sijaan, Medvedev esiintyy impulsiivisesti ja tuo pidäkkeettä julki kontroversiaalit huomionsa. Ehkä Nato-länsi tarvitseekin vastapelurikseen hahmon, joka olisi huomattavasti jyrkempi sanankäänteissään ja oikeasti arvaamaton, kuten länsipropaganda kuvailee Putinin olevan?

Medvedev on räyhäämisestään huolimatta hyvin perillä maailmanpolitiikan murroksesta. Hänkin tiedostaa, että maailma on muuttumassa vaikeampaan, mutta ehkä toisaalta myös parempaan suuntaan: ”kansainvälisten suhteiden turbulenssin terävä kärki on auttanut puhkaisemaan pitkään jatkuneiden globaalien ongelmien aiheuttaman paiseen”.

Venäläispoliitikon mukaan, monien vuosikymmenien ajan, ongelmia on peitelty ”poliittisilla laastareilla” sen sijaan, että olisi puututtu taudin alkusyihin. Nyt kuitenkin ”aika on kypsä kansainväliselle kirurgiselle toimenpiteelle, jolla poistetaan siirtomaamenneisyyden pahanlaatuinen kasvain”, Medvedev muotoilee.

Aidosti suvereenit valtiot eivät enää suostu noudattamaan lännen vaatimuksia. Medvedev ennakoi, että kehittymässä oleva moninapainen maailma tulee olemaan paljon vaikeampi ja monimutkaisempi paikka, kuin kaksinapainen tai yksinapainen järjestelmä, jossa jokin taho sanelee asiat muille. Venäjä pitää tästä uudesta järjestyksestä, eikä sille tuota ongelmia puhua kaikista aiheista.

”Neuvostoliitto vaikutti aikoinaan aktiivisesti siirtomaajärjestelmän romahtamiseen, mutta nyt voimme yhdessä muiden maiden kanssa lyödä viimeisen naulan läntisen maailman uuskolonialististen pyrkimysten arkkuun”, Medvedev hehkuttaa. Hän on vakuuttunut siitä, että ”anglosaksisten maiden määräysvalta” on tullut tiensä päähän.