Amerikkalaislehti New York Times kertoi alkuviikosta ihan pokkana, että Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin olisikin syyllistynyt ”ukrainalaismielinen ryhmä”, joka toimi Yhdysvaltojen viranomaisten tietämättä. Saksalainen Die Zeit-lehti sekä brittiläinen Times jatkoivat samalla linjalla, koska kyseessä oli koordinoitu disinformaatiokampanja.

Entä mitä sanoo amerikkalainen veteraanitoimittaja Seymour Hersh, joka on uhannut jatkaa valtamedian ignoroimia paljastuksia Nord Streamin sabotaasiin liittyen? Onko odotettavissa lisää sisäpiirin tietoa, joka syyttää Bidenin hallintoa? Ilmeisesti kaasuputkien räjäyttäminen jakoi mielipiteitä jopa amerikkalaisen syvän valtion sisällä.

Venäjä ei tietenkään usko, että jotkut ”ukrainalaismieliset yksityishenkilöt” olisivat voineet olla Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisen takana. ”Vain kourallinen tiedustelupalveluja kykenee tekemään tällaisen terrori-iskun”, todetaan Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin suulla.

Joe Biden uhosi jo viime vuonna, että mikäli Venäjän panssarivaunut ja joukot ylittävät jälleen Ukrainan rajan, Nord Stream lakkaisi olemasta. Kun häneltä kysyttiin, miten tämä tarkalleen ottaen tapahtuisi, johtava valtioterroristi sanoi vain, ”lupaan teille, että pystymme tekemään sen”. Venäjän erikoisoperaation käynnistyttyä, Bidenin hallinto selvästikin toteutti lupauksensa.

Kremlin virkamies korosti, että on välttämätöntä tunnistaa rikoksen tilaajat ja toteuttajat, ”koska terroriteon salliminen kansainvälisesti kriittistä energiainfrastruktuuria vastaan on liian vaarallinen ennakkotapaus” (ovatko jotkut tahot läntisen establismentin sisällä tästä samaa mieltä?).

Vaikka Venäjää ei ole päästetty mukaan ”tutkimuksiin”, saksalainen tutkinta on jo lähes kokonaan sulkenut pois alkuperäisen teorian Venäjän osallisuudesta kaasuputkien tuhoamiseen. Ainoa todellinen hyötyjä löytyy kollektiivisen lännen johdosta. Saksassa Olaf Scholzin hallinto ei kuitenkaan syytä Amerikkaa, vaan ottaa nöyryyttävän ja energiataloudellisesti tuhoisan iskun vastaan miehittäjältään.

***

Suomen presidentti Sauli Niinistö on ollut viikon vierailulla isäntämaassaan Yhdysvalloissa. Niinistön vierailu alkoi maanantaina 6. maaliskuuta ja lehtitietojen mukaan, hänellä on ollut ”useita tapaamisia”. Lopulta Lännen-Sauli pääsi myös kuvaussessioon Joe Bidenin kanssa.

Matkan aikana käsiteltyjä aiheita ovat olleet ”transatlanttinen yhteistyö” turvallisuuden, teknologian ja talouden aloilla, yhä jumissa oleva Nato-jäsenyyden ratifiointi ja ”geopoliittinen tilanne”, joka on lähentänyt Suomea ja Yhdysvaltoja entisestään.

Niinistö puhuu Suomesta ja Yhdysvalloista ”liittolaisina”, mutta oikeat ”Helsingin herrat” löytyvät valtameren takaa. Suomesta on muovattu Baltian maiden tapaan Washingtonin apuri, joka tullaan tarpeen tullen uhraamaan. Joka tapauksessa, näitä kalliiksi käyviä ”suhteita” on Niinistön mielestä vahvistettu myös ”puolustuksen, kaupan, teknologian ja energiaturvallisuuden” aloilla.

***

Pääministeri Sanna Marin on ollut taas jossain bilekohussa, joka on mennyt minulta ohi, mutta vaalit lähestyvät, joten Sanna on palannut pikaisesti sotateemaan ja vieraillut toistamiseen Ukrainassa.

Marin ja Zelenskyi ovat osallistuneet myös ukrainalaissotilaan siunaustilaisuuteen. Kyseinen taistelija, Dmytro Kotsjubailo, ei olekaan kuka tahansa rivimies, vaan äärioikeistolaisen Oikea Sektori -puolueen johtohahmoja, joka vielä eläessään kertoi toimittajalle syöttävänsä lemmikkisudelleen venäjänkielisten lasten luita.

Marinin Venäjän-vastaisten ulostulojen ja ”Ukrainan voiton” hehkuttamisen vuoksi, häntä voisi kai kutsua ”tannerilaiseksi oikeistodemariksi”, mutta luultavasti hän halunnee vain olla esillä ja edistää omaa uraansa. Uskollisuus lännen narratiiville tuo varmasti lisää mediasuitsutusta.

Pääseekö Marin vielä Nato-Suomen pääministeriksi, vai johonkin muuhun palkkiovirkaan? Koska eduskuntapuolueet, harvoja riviedustajia lukuun ottamatta, ovat kääntäneet takkinsa Nato-yhteensopiviksi, ei ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tule radikaalia suunnan muutosta, oli näennäisvallassa mikä tahansa nykyisistä valtapuolueista. Tällainen on nyky-Suomen surkea tila.