Kuten Wall Street Journal uutisoi, Kiinan presidentti Xi Jinping on ”moittinut epätavallisen suorasukaisesti Yhdysvaltojen politiikkaa ja syyttänyt Washingtonin johtamaa Kiinan tukahduttamiskampanjaa maansa viimeaikaisista haasteista”.

”Länsimaat – Yhdysvaltojen johdolla – ovat toteuttaneet meitä vastaan kaikenkattavaa eristämistä, saartamista ja tukahduttamista, mikä on aiheuttanut ennennäkemättömän vakavia haasteita maamme kehitykselle”, Xi sanoi Kiinan valtion tiedotusvälineiden mukaan maanantaina.

Xin kommentit olivat epätavallinen poikkeama johtajalle, joka on yleensä pidättäytynyt arvostelemasta Yhdysvaltoja suoraan julkisissa lausunnoissaan. Toisaalta Xi on pitkän johtajuutensa aikana osoittanut alati lisääntyvää pessimismiä, mitä tulee lännen ja idän suurvaltojen välisiin suhteisiin.

Syytökset siitä, että Yhdysvallat on tukahduttanut Kiinan kehitystä viimeisten viiden vuoden aikana, olivat osa puhetta, jonka Xi piti Kiinan ylimmän poliittisen neuvoa-antavan elimen jäsenille, vuotuisessa lakiasäätävässä istunnossa Pekingissä.

Amerikkalaismedioissa väitetään, että puhumalla Yhdysvalloista kylmän sodan ajan merkityksillä latautuneilla termeillä, Kiinan johtaja jatkaa kansallismielistä retoriikkaa, jota alemmat virkamiehet ja valtion tiedotusvälineet ovat viime vuosina käyttäneet Washingtonia kritisoidessaan.

Presidentti Bidenin mukaan, Yhdysvallat kilpailee Kiinan kanssa, mutta ei halua konfliktia. Samaan aikaan, kahdenväliset jännitteet kuitenkin jatkuvat kaupan, teknologian, geopoliittisen vaikutusvallan, sekä Venäjän Ukrainan sotilasoperaation vuoksi.

Vaikka Bidenin hallinto voi väittää, ettei se halua konfliktia, päivitetty kansallisen turvallisuuden strategia korostaa ”historiallista kilpailua demokratioiden ja autokratioiden välillä”, mikä yhdessä muiden amerikkalaislausuntojen kanssa, on tulkittu Kiinassa merkiksi siitä, että Washington pyrkii vaihtamaan Pekingin sosialistihallinnon länsimieliseen nukkehallintoon.

Kuten Venäjän ja Ukrainan tapauksessa, Washington olisi varmasti tyytyväinen uuteen sijaissotaan, jossa negatiivinen mediahuomio kohdistettaisiin Kiinaan: onkin esitetty, että Taiwan, Japani tai vaikkapa Australia, yritettäisiin masinoida varsinaiseen sodankäyntiin Kiinaa vastaan.

Kiinan viranomaiset ovat jo pitkään varoittaneet Yhdysvaltoja niin sanotusta ”kylmän sodan aikaisesta ajattelusta”, mutta nyt Yhdysvalloista vastataan, että Xin retoriikka Bidenin hallinnon suuntaan on alkanut saada vastaavanlaisia sävyjä.

Kiinan presidentti näytti esittävän samankaltaisen näkökohdan esimerkiksi marraskuisessa huippukokouksessaan Joe Bidenin kanssa. Tuolloin siteerattiin Xin sanoneen, että ”tukahduttaminen ja hillitseminen vain vahvistavat Kiinan kansan tahtoa ja kohottavat sen moraalia”.

Kiinan ulkoministeriön viralliset tiedottajat, jotka puhuvat ulkomaisille toimittajille säännöllisissä tiedotustilaisuuksissa usein jyrkkään sävyyn, ovat toistuvasti käyttäneet vastaavaa kieltä. Kiinan uuden ulkoministerin Qin Gangin mukaan, ”konflikti on väistämätön, ellei Washington muuta lähestymistapaansa”.

Xi lähetti synkän viestin tovereilleen puoluekokouksessa jo viime lokakuussa, todeten, että ”ulkopuoliset yritykset tukahduttaa ja hillitä Kiinaa voivat eskaloitua milloin tahansa”. Tuolloin Yhdysvaltoja ei mainittu suoraan, mutta ilmeisesti Kiinan hallinnon kärsivällisyys provokaatioiden ja kauppasodan keskellä alkaa viimein käydä vähiin.