Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili maanantaina Valko-Venäjällä tapaamassa virkaveljeään Aleksandr Lukašenkoa. Uutinen Putinin työvierailusta aiheutti länsimaissa arvailuja visiitin salaisista syistä. On väitetty, että Putin haluaisi myös Valko-Venäjän osallistuvan Ukrainan operaatioon.

Minskin keskusteluissa virallisina aiheina olivat energia- ja teollisuuspolitiikka, mutta myös yhteisten sotaharjoitusten jatkamisesta sovittiin. Taloudellinen, humanitaarinen ja sotilaallis-poliittinen yhteistyö on tiivistymässä valtioliitossa, jonka on tarkoitus vahvistaa sekä Venäjän että Valko-Venäjän turvallisuutta.

Tapaaminen, joka oli Putinin ensimmäinen vierailu Valko-Venäjälle sitten vuoden 2019, pidettiin vain tunteja sen jälkeen, kun Moskova oli käynnistänyt uuden ohjusiskujen sarjan, joka vahingoitti keskeistä infrastruktuuria Kiovassa ja sen ympäristössä.

Putinin Minskin matkan jälkeen, Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev puolestaan matkusti Kiinaan ja tapasi keskiviikkona Pekingissä presidentti Xi Jinpingin. Nyt arvuutellaan, mitkä olivat Medvedevin terveiset kommunistisen puolueen pääsihteerille.

Vaikka lännessä on yritetty povata Moskovan ja Pekingin välirikkoa, tapaamisessa Xi kertoi Kiinan olevan valmis ”lähentymiseen Venäjän kanssa oikeudenmukaisemman globaalin hallinnon luomiseksi”.

”Kiinan ja Venäjän kattavan strategisen kumppanuuden muotoutuminen uudella aikakaudella on Kiinan ja Venäjän tekemä valinta, jossa otetaan huomioon niiden ainutlaatuiset kansalliset piirteet ja pitkän aikavälin strategiset edut”, Xi lisäsi.

Tällä välin, Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi suunnitelmista, jotka ovat hänen mukaansa ”vastareaktio Suomen ja Ruotsin tulevalle Nato-jäsenyydelle”. Venäjä aikoo perustaa mm. kaksi uutta sotilaspiiriä vastatoimena Naton pyrkimykselle kasvattaa sotilaallista uhkaa Venäjän rajojen lähellä.

Keskiviikkoaamuna, myös Ukrainan presidentti Zelenskyi antoi oman ilmoituksensa: hän kertoi olevansa matkalla Yhdysvaltoihin tapaamaan pikaisesti presidentti Bideniä. Zelenskyi puhuu vierailunsa aikana myös maan kongressille. Yhdysvallat on myöntämässä Ukrainalle jälleen lisää aseapua – lähes kahden miljardin dollarin edestä – pitkittääkseen konfiktia.

Eikä tässä vielä kaikki: Venäjä ja Kiina ovat aloittaneet yhteiset merisotaharjoitukset Itä-Kiinan merellä. Venäjän puolustusministeriön mukaan yhteisharjoitus on osa maiden välisten ”suhteiden syventämistä länsimaiden painostuksen alla”.

Ministeriö lisäsi, että sotaharjoituksen päätavoite on ”vahvistaa laivastoyhteistyötä, sekä ylläpitää rauhaa ja vakautta Aasian ja Tyynenmeren alueella”. Jonkinlaisia viestejä tässä ilmeisesti lähetellään Nato-lännelle ja varaudutaan tuleviin koitoksiin.

Jossain on myös uumoiltu Venäjän suunnittelevan laajamittaista offensiivia Kiovan valtaamiseksi. Päättyykö vuosi mobilisoitujen venäläisjoukkojen suurhyökkäykseen Ukrainassa? Maaperä lienee ainakin jo tarpeeksi jäinen joukkojen etenemiselle.