Ukrainan sotatanner on siitä erikoinen paikka, että länsimaiset näyttelijät, julkkikset ja poliitikot voivat turvallisesti piipahtaa siellä valokuvauttamassa itsensä. Näyttelijä Sean Penn kävi tapaamassa ukrainalaista kollegaansa ja ojensi yhden Oscarinsa sotadraaman pääosan esittäjälle.

Myös neokonservatiivien kätyri, Irakin sodan aloittaja George W. Bush, aikoo pitää Zelenskyin kanssa ”julkisen virtuaalisen tapaamisen”. Missähän tämä vihreään t-paitaan sonnustautunut näyttelijä todellisuudessa mahtaa oleskella? Tuskin hän on edes Ukrainan maaperällä enää tässä vaiheessa.

***

Ranskan hallitus on talousministeri Bruno Le Mairen ulostulojen perusteella hyvin huolissaan. Pariisissa on ymmärretty, että Yhdysvallat kuumensi Ukrainan konfliktin ilmiliekkeihin saadakseen eurooppalaisen pääoman ja teollisuuden pakenemaan jenkkeihin, paikallista taloutta vahvistamaan.

Aina kun Yhdysvaltojen taloudella menee heikosti, he aloittavat sodan saadakseen Amerikan näyttämään maailman ainoalta turvalliselta paikalta ja houkutellakseen sinne uutta pääomaa, tietotaitoa ja teollisuutta.

Ukrainan konfliktin aikana onkin nostettu aggressiivisesti ohjauskorkoa ja siten vahvistettu dollarin arvoa, sekä ilmoitettu massiivisista tukipaketeista Yhdysvalloissa toimiville yrityksille.

***

Venäjä on vetäytynyt Hersonin kaupungista Dnipro-joen itärannalle. Kenraali Sergei Surovikin sanoi tiedotustilaisuudessa ehdottaneensa puolustusministeri Sergei Šoigulle vetäytymistä, koska alueelle on hyvin vaikea toimittaa huoltoa ja tarvikkeita. Vetäytymispäätöksestä on otettu ilo irti ukrainistien keskuudessa, mutta on myös epäilty, onko kyseessä vain Putinin uusin juoni.

Maskirovka (маскировка) on venäjänkielinen termi, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”naamiointia” tai ”naamioitumista”, mutta sotilasdoktriinin yhteydessä se sisältää laajan kirjon yrityksiä, joiden tarkoituksena on harhauttaa vihollista omien vahvuuksien, joukkojen sijoittelun ja aikomusten suhteen. Ideaalisesti, peitelty sodankäynti aiheuttaa epävarmuutta vastustajan päätöksenteossa.

Telegram-kanavilla on kohistu jopa, että Venäjä olisi kaikessa hiljaisuudessa neuvottelemassa ”Minsk kolmosta”, eli uutta rauhansuunnitelmaa Yhdysvaltojen kanssa Ukrainaan liittyen. Mitään virallista tietoa tällaisesta ei ole annettu, joten kyseessä lienee perätön huhu. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on kuitenkin kertonut Venäjän olevan edelleen valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, ”ottaen huomioon tällä hetkellä kehittyvät tosiasiat”.

***

Ukrainan sotilaallista erikoisoperaatiota kannattaa tarkastella osana paljon laajempaa strategiaa. Putinin virallisten puheiden valossa, Venäjä on saanut tarpeekseen lännen hegemoniasta ja epävakauttamisyrityksistä. Ukrainan konfliktin myötä, Venäjän presidentistä on tullut uuden, moninapaisen maailmanjärjestyksen arkkitehti.

Jos Putinille olisi riittänyt Donbassin alueen liittäminen Venäjään, operaatio olisi ollut nopea. Mutta mikäli tavoitteena onkin lännen lopullinen häviö geopoliittisessa suuressa pelissä, Venäjän kannattaa jatkaa operaatiotaan vielä pitkään, jauhaa Naton sotilaalliset voimavarat Ukrainan tomuun ja näännyttää samalla lännen taloutta.