Tarkkaavaisimmat Venäjän ja Nato-lännen välisen konfliktin seuraajat ovat luultavasti huomanneet, että valtaosa ydinaseiden käyttöä koskevista puheista tulee lännestä. Putin ei ole maininnut ydinaseita muuten kuin toistaakseen, että niitä käytettäisiin viimeisenä keinona, mikäli Venäjän valtion olemassaolo olisi uhattuna.

Syyskuun 21. päivänä, Putin ilmoitti reserviläisten osittaisesta liikekannallepanosta. Televisiopuheessaan hän mainitsi ydinaseet vain lännestä esitettyjen uhkausten yhteydessä. Nato-maiden korkeiden edustajien lausunnoissa oli mainittu joukkotuhoaseiden – jopa ydinaseiden – käytön mahdollisuudesta Venäjää vastaan.

Tuolloinkaan Putin ei maininnut Venäjän ydinaseita, vaan muistutti, että Venäjällä on uusia ”erilaisia” aseita, jotka ovat ”nykyaikaisempia” kuin lännen aseet. Hän tarkoitti hypersoonisia eli moninkertaista äänennopeutta lentäviä ohjuksia, jotka väitetysti pystyvät välttämään länsimaiden ilmapuolustuksen ja iskemään Washingtonin, Lontoon ja Brysselin päätöksentekokeskuksiin jopa ilman ydinkärkiä.

Sotaa lietsovat puheet ja raportit Venäjän aikeista käyttää taktisia ydinaseita Ukrainassa ovat lännen informaatiovaikuttamista. Muistutukset ydinsodan uhasta länsimaisissa tiedotusvälineissä ovat osa propagandakampanjaa, joka on huipentumassa ensi viikolla järjestettäviin Naton Steadfast Noon -ydinaseharjoituksiin.

Ainoa maa, joka on pudottanut atomipommeja siviilien niskaan, on tietenkin Yhdysvallat itse. Elokuussa vuonna 1945, Yhdysvallat iski Japaniin, Hiroshiman ja Nagasakin kaupunkeihin, aiheuttaen valtavan humanitaarisen katastrofin kuolonuhreineen ja radioaktiivisen säteilyn synnyttämine sairauksineen.

Joidenkin mielestä todistamme lännen kuolevan imperiumin viimeistä yritystä säilyttää valta-asemansa. Niinpä ei ole poissuljettua, että Yhdysvallat yrittäisi jotain epätoivoista kaataakseen Putinin. Myös Ukrainassa riittää ääriaineksia, joille ydintuhokaan ei olisi kauhistus, mikäli samalla ”voitettaisiin” Venäjä. Toivottavasti tasapainoisemmat toimijat estävät tällaiset skenaariot.