Hei huomenta, Suomi, hyvin pyyhkii? Kommentoin jälleen hieman joitakin ajankohtaisia uutisia. Hybridivaikuttamisen vauhti tuntuu päivä päivältä vain kiihtyvän ja sotapsykoosi syvenevän, mutta minkäpä sille voi. Kannattaa yrittää pysyä järjissään hulluksi tulleessa maailmassa; jossakin vaiheessa heilurin liike vielä vaihtaa suuntaa.

***

Lauantaiaamuna ihmisiä kiihotti Krimin sillan räjäytysoperaatio. Tyypilliset Ukrainan lippua sosiaalisen median profiileissaan kantavat tahot poliitikoista asiantuntijoihin, toimittajiin ja tavallisiin kansalaisiin, iloitsivat tästä ”syntymäpäivälahjasta Vladimir Putinille”.

Entinen pääministeri Alexander Stubb twiittasi nokkelasti, että ”joskus siltojen polttaminen on hyvä asia”. Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari arvioi, että mikäli tuhotyö tehtiin autopommilla, oli kyseessä ”taitava ja hieno operaatio”. Iltalehdessä räjähdeasiantuntija ja majuri evp. Mika Tyry kommentoi siviilikuolemiin johtanutta terroritekoa ihastellen ”äärettömän osaavia ukrainalaisia”.

Lännen alati venyvään arvopohjaan on jo pitkään sisältynyt terroristien tukeminen, kouluttaminen ja rahoittaminen. Al-Qaidasta ja Isisistä on edetty valtioterrorismin hyväksymiseen silloin, kun se kohdistuu hyväksyttäviin kohteisiin. Toteaako kukaan ”tolkun ihminen”, että tällainen on vaarallista kehitystä yhä epävakaammaksi käyvässä maailmassa? ”Sääntöpohjaisen” järjestyksen markkinoijat tuntuvat rikkovan itse kaikkia mahdollisia pelisääntöjä.

***

Ulkopoliittisen instituutin nokkamies Mika Aaltola esiintyy erilaisissa turvallisuuspoliittisissa tilaisuuksissa, kuten viikonloppuna Tampereella Kokonaisturvallisuus 2022 -messuilla. Aaltolan tehtävä ”asiantuntijana” ei kuitenkaan edellytä tieteellistä, kriittistä ajattelua, vaan hän elättää itsensä toistamalla kuulijoille amerikkalaisten poliittisten ajatushautomoiden propagandaa.

Viesti on perin simppeli, mutta samalla hyvin ristiriitainen. Aaltolan mukaan Venäjä on ”suurin geopoliittinen uhka”, mutta myös ”häviämässä sodan”. Suomalaisten #turpo-tuntijoiden mielissä elää fiktiivinen, paradoksaalinen Venäjä, joka on samaan aikaan valloittamassa koko maailman, mutta sotilaallisesti kyvytön ja yhteiskunnallisen romahduksen partaalla.

***

81-vuotias veteraanidemari Paavo Lipponen nostettiin esiin Helsingin Sanomien ”tutkivan journalismin” tuloksena ja hänen rooliaan Nord Stream -kaasuputkien lobbarina on nyt paheksuttu monien poliitikkojen ja rivikansalaistenkin toimesta, oikeamielistä inhoa tuntien.

Lienee turha odottaa, että seuraavaksi selvitettäisiin nykypoliitikkojen, puolustusvoimien päällystön, asiantuntijoiden ja bisnesmiesten amerikkalaiskytkökset ja esimerkiksi Nato-lobbauksen hämärät taustat, sillä nehän ovat tietenkin ”eri asia”?

Tämän päivän Suomessa jenkkikytkökset ovat poliitikoille ansio, aivan kuten neuvostoyhteydet olivat meriitti 1970-luvulla. Kunhan pahin Nato -kiihko ja nolon ylikorostunut lännettyneisyys tästä hiipuvat, toivottavasti tämän ajan älyttömyyksiä ja kulissien takaista peliä kyetään tarkastelemaan kriittisemmin.

***

Suomalaisuutisissa ei Ukrainasta saa sanoa pahaa sanaa, eikä meillä kerrota, kuinka Donetskissa ukrainalaiset ovat tulittaneet hotellia, johon joukko kansainvälisiä toimittajia on majoittunut. Esimerkiksi amerikkalainen Wyatt Reed, joka on joutunut Ukrainan tappolistalle uutisoidessaan sodankäynnistä paikan päällä, pelastui täpärästi.

Lännen arvopohjanoteerauksiin kuuluu myös, että Ukrainan läpeensä korruptoituneesta epävaltiosta on tänä vuonna yritetty maalata valheellista kuvaa eurooppalaisena demokratiana, vaikka todellisuus lännen tiedustelupalvelujen, juutalaisoligarkkien ja uusnatsien ryvettämästä rahanpesupesäkkeestä on täysin toinen.

Silloin kun koomikkopresidentti ei kerjää rahaa televisiolähetyksissä tai vaadi ”ennaltaehkäisevää” iskua Venäjää vastaan, Kiovan demokratian perikuvat uhoavat julkisesti, että ”kollaboraattorit” ammutaan ”kuin siat” (netistä löytyykin karua kuvamateriaalia, jossa ukrainalaisjoukot tekevät juuri näin). Kannattaa muistaa tämäkin seikka, kun seuraavan kerran väitetään, että juuri Venäjä on siviilien joukkohautojen takana.