Venäjän korkein turvallisuusviranomainen on ilmoittanut Kiinan-vierailullaan, että Kreml pitää suhteiden lujittamista Pekingiin ”tärkeimpänä poliittisena tavoitteena”.

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev kuvaili ”kokonaisvaltaisen kumppanuuden ja strategisen yhteistyön vahvistamista Pekingin kanssa Venäjän ulkopolitiikan ehdottomaksi prioriteetiksi”.

Patrušev on yksi Putinin lähimmistä kumppaneista. Puhuessaan tapaamisessa Kiinan kommunistisen puolueen korkean virkamiehen Guo Shengkunin kanssa, hän sanoi, että ”nykyisissä olosuhteissa [Venäjän ja Kiinan] on osoitettava vielä suurempaa valmiutta keskinäiseen tukeen ja yhteistyön kehittämiseen”.

Patruševin toimisto totesi Nanpingin kaupungissa käytyjen keskustelujen jälkeen antamassaan lausunnossa, että osapuolet sopivat ”laajentavansa tiedonvaihtoa, joka koskee ääriainesten ja molempien maiden perustuslaillisen järjestyksen heikentämiseen tähtäävien ulkomaisten pyrkimysten torjuntaa”.

Kiinan ja Venäjän virkamiehet korostivat myös tarvetta ”laajentaa yhteistyötä kyberturvallisuuden alalla”.

Putin tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin viime viikolla Uzbekistanissa, Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksessa, mikä oli heidän ensimmäinen tapaamisensa sen jälkeen, kun Venäjän johtaja lähetti joukkoja Ukrainaan helmikuun lopulla.

Lännessä tapaamisesta on yritetty antaa kuva, jonka mukaan Venäjän ja Kiinan välit alkaisivat jo rakoilla Ukrainan konfliktin pitkittymisen vuoksi. Tämä on toiveajattelua, sillä sekä Venäjän että Kiinan intresseissä on strategisen kumppanuuden jatkaminen, Yhdysvaltojen luoman uhan edessä.

Tapaamisen jälkeen annetussa Kiinan hallituksen lausunnossa ei mainittu erikseen Ukrainaa, mutta Xi lupasi ”vahvaa tukea” Venäjän ”keskeisille eduille”.

Lausunnossa ei kerrottu yksityiskohtia, mutta Peking käyttää ”keskeisiä etuja” kuvaamaan sellaisia kysymyksiä kuin kansallinen suvereniteetti ja kommunistisen puolueen ”yhden Kiinan politiikka”, jossa Taiwanin saari nähdään osana Kiinaa.

Länsiyhteisön pettymykseksi, Xin hallitus on kieltäytynyt arvostelemasta Venäjän sotilaallisia toimia Ukrainassa. Kiina on lisännyt venäläisen öljyn ja kaasun tuontia ja auttanut Moskovaa kompensoimaan länsimaiden asettamia pakotteita.

Huomionarvoinen oli myös Xin kehotus Samarkandin kokouksessa, etteivät Keski-Aasian naapurimaat antaisi ”ulkopuolisten horjuttaa niiden vakautta värivallankumouksilla”. Tätä ehkäisemään Kiinan presidentti tarjoutui perustamaan yhteistyöjärjestön maiden kesken ”alueellisen terrorisminvastaisen koulutuskeskuksen”.

Patruševin Kiinan-vierailun aikoihin, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden lupasi maansa puolustavan Taiwanin kapinallista maakuntaa asein, mikäli Kiina hyökkäisi sinne.