Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on Aasian-kiertomatkallaan vieraillut suuren kohun saattamana Taiwanin saarella, Kiinan kansantasavallan kapinallisessa provinssissa, josta länsi haluaisi luoda ”demokraattisen Kiinan”, eli säyseän, suvereenittoman vasallin esimerkiksi Etelä-Korean tapaan.

Pelosi on korkea-arvoisin Yhdysvaltojen hallinnon edustaja, joka on käynyt Taiwanissa neljännesvuosisataan. Vaikka Yhdysvallat on virallisesti sitoutunut ”Yhden Kiinan” politiikkaan, teot ovat osoittaneet suhtautumisen vilpilliseksi. Washington tunnetusti kouluttaa ja rahoittaa ”demokratia-aktivismia” ja ”itsenäisyyttä” haluavia ryhmiä kaikissa maissa, jotka se haluaa omaan etupiiriinsä, kapitalistista hegemoniaansa vahvistamaan.

Pelosia kuljettanut kone laskeutui Taipeihin Taiwanissa eilen illalla Suomen aikaa. Pelosi tapasi Taipeissa Taiwanin ”presidentti” Tsai Ing-wenin. Yhdysvallat ei ole tunnustanut Taiwania itsenäiseksi valtioksi, mutta ulkoministeriön myöhemmin julkaisemassa lausunnossa korostettiin, että vierailu ”syventää Yhdysvaltojen vankkumatonta sitoutumista Taiwaniin ja maiden ystävällisiin suhteisiin”.

Pekingissä toki ymmärretään amerikkalaisten aikeet ja todetaan ääneen, että Yhdysvallat ”vääristelee, hämärtää ja onteloi yhden Kiinan periaatettaan”. Kaiken aikaa Washington ”leikkii tulella”, sanottiin Kiinan ulkoministeriön lausunnossa Pelosin Taipein vierailuun liittyen.

Matkalla oli vaikutuksensa Aasian pörsseihin, jotka lähtivät laskuun. Nyt länsimaissakin jännitetään, tuleeko maailmaan esimerkiksi sirupula? Kaikenlaisia taloudellisia seurauksia on varmasti luvassa ja Kiina on asettanut jo omia pakotteitaan Taiwanin länsimieliselle saarelle.

Koska Kiinan suhteellinen voima kasvaa, sillä on Venäjään verrattuna vähemmän vaativa aikataulu ydinalueidensa keräämiseksi takaisin. Näin ollen mitään sotilaallista eskalaatiota tai Taiwanin miehitystä tuskin on tässä vaiheessa tulossa. Pekingin läsnäolo Taipeissa on jo ennestään suuri ja nyt tulevat lisäksi vielä taloudelliset seuraukset sekä Taiwanille että Yhdysvalloille, jonka talous on jo taantumassa.

Länsi loi Pelosin matkasta ja lentokoneen laskeutumisesta antikliimaksiin päättyvän mediaspektaakkelin, jotta Kiina näyttäisi heikolta, kun sotilaallista väliintuloa ei välittömästi seurannutkaan. Matkalla oli varmasti tarkoitus nöyryyttää myös presidentti Xi Jinpingiä, joka luultavasti valitaan kolmannelle kaudelleen puolueen tulevassa kansallisessa kokouksessa.

Epäilen tämän kaiken kostautuvan Yhdysvalloille vielä pahan kerran, mutta eri tavalla kuin äkkipikaiset, sotilaallista vastaiskua haluavat kuvittelevat.

Kiinan armeija on kertonut aloittavansa sotaharjoitukset lähellä Taiwanin saarta, mutta vastaus Yhdysvaltojen provokaatioon ei tule olemaan verrannollinen Venäjän toimiin Ukrainassa. Aiemmin jo Britannia menetti Hongkongin herruuden värivallankumousviritelmistään huolimatta.

Kuten sanonta kuuluu, ”kosto on ruokalaji, joka on parasta tarjoilla kylmänä”. Lopullinen vastaus Pelosin vierailuun ja Washingtonin muihinkin Kiinan-vastaisiin toimiin, tulee sarjana pidemmän aikavälin vastatoimia, Yhdysvaltojen hegemonian ja talouden kustannuksella. Kärsivällisyys palkitaan Kiinan päästessä tähän kulminaatiopisteeseen.