Britannian pääministeri Boris Johnson on ehdottanut ”uuden poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen liiton perustamista vaihtoehtona Euroopan unionille”, italialaislehti Corriere della Sera on uutisoinut.

Uuden liiton johtajana olisi Iso-Britannia, ja siihen kuuluisivat ”Ukraina, Puola, Viro, Latvia ja Liettua, sekä myöhemmin mahdollisesti Turkki”. Kuulostaa äkkiseltään aika erikoiselta.

Johnson uskoo, että liittouman jäseniä motivoisi ”epäluottamus Brysseliin ja turhautuminen Berliinin reaktioihin, mitä tulee Venäjän aggressioon”. Heitä yhdistäisi ”innostus kansalliseen itsemääräämisoikeuteen, liberaaliin markkinatalouteen, sekä Moskovan politiikan määrätietoiseen vastustamiseen”.

Italialaislehden mukaan Johnson esitteli ehdotuksensa Zelenskyille heidän tapaamisessaan Kiovassa 9. huhtikuuta. Kiova, joka on EU:n tukimiljardien ahne vastaanottaja, ei ole uskaltanut ottaa asiaan julkisesti kantaa.

Zelenskyi odottaa 23. kesäkuuta pidettävää EU:n huippukokousta, jossa Euroopan johtajien on arveltu päättävän, myönnetäänkö Ukrainalle ehdokasmaan asema ja aloitetaanko viralliset neuvottelut maan tulevasta EU-jäsenyydestä. Tämäkään ei kuulosta järin realistiselta tulevaisuudennäkymältä.

Zelenskyi onkin vaikuttanut turhautuneelta Brysselin suuntaan. Ukrainan eliitti epäilee, että Saksan ja Ranskan valtapalatseissa vain harvat oikeasti toivovat Putinin tappiota: pakotteiden ja aselähetysten viivästyminen on kaivanut poliittisen vallihaudan Kiovan ja Brysselin välille.

Jos Ukrainan jäsenyystoiveet eivät EU:n huippukokouksen myötä toteudu, Kiova saattaa harkita muita vaihtoehtoja ja varmasti myös Johnsonin eksentrisiä ehdotuksia.

Epäselvää on myös se, suostuisivatko Puola ja Baltian maat tällaiseen brittijohtoiseen liittoumaan. Eräs eurooppalainen ministeri totesikin, että Johnson ”yrittää vain saada poliittista osinkoa tällaisilla ehdotuksilla”.

Ulkoministeri Gabrielius Landsbergisin mukaan Liettua ei ole vielä saanut konkreettista ehdotusta Britannian pääministerin Johnsonin ajatuksesta vaihtoehtoisesta liittoutumasta.

”Emme ole nähneet mitään konkreettista ehdotusta. Meillä ei ole aavistustakaan, mikä sen sisältö on, kuinka todellinen ja vakavasti otettava se on”, Landsbergis kommentoi toimittajille Vilnassa.

Mikäli Johnsonin hallinnon visio ”globaalista Britanniasta” jää Baltian traumavaltioiden ja kaatumassa olevan Ukrainan varaan, se heijastaa ainakin realistisempaa kuvaa ”pikku-Britanniasta” ja saarivaltion kutistuvasta roolista maailmanpolitiikan pelikentällä.

Venäjän on usein syytetty haluavan hajottaa Euroopan unioni, mutta Johnsonin outo aloite on tästä brittiläinen esimerkki. Onko brexitin logiikka siirtynyt sisäpolitiikasta Lontoon ulkopoliittiseen strategiaan?

Pelkkä yrityskin toteuttaa Johnsonin idea käytännössä, lisäisi eripuraa ja epävakautta Euroopassa. Vaikka liitto olisikin vain Johnsonin yksityisajattelun tuotos, joka on vuodettu julkisuuteen, se toisaalta heijastaa maailman geopoliittista tilaa, jossa heikentyneet länsivallat yrittävät epätoivoisesti pönkittää omaa asemaansa.