Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui torstaina Euraasian talousfoorumin ensimmäisessä kokoontumisessa. Hän tuomitsi länsimaiden vihamielisen politiikan, jolla ne ”yrittävät rangaista muita asettamalla talouspakotteita ja samalla yliarvioivat voimansa”.

”Asia ei koske vain Venäjää, eikä edes Kiinaa, vaan monia muita maailman maita. Yhä useammat maat haluavat harjoittaa ja tulevat harjoittamaan itsenäistä politiikkaa”, Putin sanoi talousfoorumin istunnossa. ”Mikään maailmanpoliisi ei voi pysäyttää tätä luonnollista globaalia prosessia, kukaan ei ole niin vahva.”

”He kohtaavat haasteita kansakuntiensa sisällä ja toivon, että he ymmärtävät, ettei tällä politiikalla ole mitään mahdollisuuksia”, Venäjän johtaja sanoi viitaten Yhdysvaltoihin ja sen länsimaisiin liittolaisiin.

Venäjästä on helmikuussa aloitetun Ukrainan operaation jälkeen tullut maa, jolle on määrätty eniten pakotteita koko maailmassa. Liiketoiminnan rajoituksilla on pyritty aiheuttamaan Venäjälle kustannuksia ja horjuttamaan maan taloutta. Monet valtiot ovat kuitenkin kieltäytyneet liittymästä Venäjän-vastaisiin pakotteisiin, Nato-maa Turkki mukaan lukien.

Globaalit markkinat olivat jo ennestään kovan paineen alla liberaalin talousjärjestelmän kriisiytymisen vuoksi. Vastakkainasettelu on vain lisännyt epävakautta ja energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Maa toisensa jälkeen syöksyy nyt yhä syvemmälle inflaation kurimukseen.

Putinin mukaan Venäjä ei aio sulkea talouttaan muulta maailmalta. Hän kertoi myös, miten Venäjä selviytyy pakotteista muun muassa korvaamalla keskeisiä tuontituotteita kotimaisilla tuotteilla. Venäjä ei edelleenkään ole hajoamisen partaalla, kuten lännessä on toivottu.

Presidentti kommentoi myös Suur-Euraasian kumppanuushanketta, joka on ollut viime vuodet Venäjän ulkopolitiikan keskiössä. Euraasialainen järjestys on muotoutumassa ja se tulee herättämään kiinnostusta ”uudessa kansainvälisessä ympäristössä”.

Ukrainassa Venäjä on edennyt samanaikaisesti usealla rintamalla. Massiivisista tappioistaan välittämättä, Zelenskyin hallinto jatkaa aseavun kärttämistä lännen ohjeistuksen mukaisesti. Venäjän ulkoministeriön mielestä länsi rahoittaa Ukrainaa ”totaalisen tappion pelossa”, Nato-maiden vain edistäessä ”Ukrainan tuhoa”.