Tyypillinen viikko on taas aluillaan ”uuden normaalin” maailmassa. Alla muutama nosto uutisvirrasta.

Klaus Schwabin eliittikokous alkaa

Maailman talousfoorumi kokoontuu jälleen Davosissa, teemoinaan ”globaali yhteistyö”, ”oikeudenmukaisempi talous”, ”teknologia ja innovaatiot”, ”ilmasto ja luonto”, ”terveys ja terveydenhuolto”, ”työpaikat ja osaaminen”, ”yhteiskunta ja oikeudenmukaisuus” sekä ”parempi liiketoiminta”.

Tilaisuuden isäntiä ja vaikutusvaltaisia kutsuvieraita – sijoittajia, yrittäjiä, poliitikkoja ja akateemikkoja – suojellaan lähes viiden tuhannen sveitsiläissotilaan voimin. Kokouspaikan ylle on julistettu myös ikioma lentokieltoalue. Ukrainan presidentti Zelenskyi on jo esittänyt oman viihteellisen erikoisnumeronsa etäyhteyden välityksellä.

Talousfoorumin tilaisuudet kirvoittavat yleensä myös kriittistä arvostelua. Hyvin yleinen arvio on, että Davosissa kokoontuvat yksityiskoneilla lentelevät oligarkit, jotka puhuvat tekopyhästi ekologisuuden tärkeydestä ja haluavat digitalisoida sekä omistaa kaiken. Synkempiäkin arvioita foorumista esitetään, mutta en mene nyt niihin.

Apinarokko tulee, oletko valmis?

Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa on puhjennut myös uusi (ennalta suunniteltu?) virustauti, tällä kertaa lähinnä Keski- ja Länsi-Afrikassa aiemmin esiintynyt ”apinarokko”. Viime vuonna suoritetussa simulaatiossa tämä ”kuvitteellinen pandemia johti yli kolmeen miljardiin tapaukseen ja 270 miljoonaan kuolemaan maailmanlaajuisesti”.

Apinarokkotapauksia on varmistettu ainakin jo Britanniassa, Espanjassa, Portugalissa, Saksassa, Belgiassa, Ranskassa, Hollannissa, Italiassa, Ruotsissa ja Itävallassa. Euroopan ulkopuolella tapauksia on löydetty Israelista, Kanadasta, Yhdysvalloista ja Australiasta.

Epidemian tutkinta on vasta alkuvaiheessa, mutta Euroopassa on jo ryhdytty alustaviin toimiin. Esimerkiksi Belgia ottaa käyttöön kolmen viikon pakollisen karanteenin, jos henkilöllä todetaan tartunta. Nyt uutisissa sanotaan, ettei rokkoa tarvitse pelätä, mutta narratiivi voi vielä radikaalisti muuttua, kuten kävi koronankin kohdalla.

Koronakriitikot ja muut ”konspiraatikot” ovat jo arvelleet, että apinarokko on koronarokotehaittojen peittelytoimi, tai vähintäänkin uusi keino alistaa ja rokottaa ihmisiä. Tässä yhteydessä epäilyksiä herättää myös työn alla oleva, maailman terveysjärjestö WHO:n ja eri maiden yleissopimus pandemioiden ehkäisemisestä ja niihin varautumisesta.

Irrottautuminen venäläisestä energiasta, amerikkalaiseen hintaan?

Kaasuhana Venäjältä Suomeen on mennyt kiinni, koska hallitus ei suostunut siirtymään ruplamaksuun. Tämäkin siirto tehtiin Yhdysvaltojen miellyttämiseksi. Nyt suunnitelmissa on rahdata nestemäistä maakaasua ”tankkereilla globaaleilta markkinoilta” satamassa kelluvaan terminaaliin.

Sopimus on tehty amerikkalaisen Excelerate Energy, Inc:n kanssa kymmeneksi vuodeksi. LNG-terminaalilaivahankkeen kokonaiskustannukset ovat arvion mukaan noin 460 miljoonaa euroa, eli siis 46 miljoonaa vuodessa. Lisänä summaan tulee ”käytön volyymiin liittyviä kustannuksia”.

Marinin hallitus puuhaa kaasuhanketta kiireisellä aikataululla. Terminaalilaiva haluttaisiin ankkuriin Suomeen jo ensi talveksi, mutta mikäli rakennustyöt satamassa eivät ennätä valmiiksi siihen mennessä, laiva viettää talven Virossa.

Vaikka tavoitteena on irrottautua venäläisestä energiasta, amerikkalaisilta ostettu kaasu saattaa silti olla alkuperältään venäläistä. Se vain tuodaan maahan mutkien kautta, eri lipun alla ja tietysti kalliimmalla. Näitä yksityiskohtia ei ole tarkemmin avattu työ- ja elinkeinoministeriön saati valtionyhtiö Gasgrid Finland Oy:n tiedotteissa.

Mitä taas tulee venäläiseen ydinpolttoaineeseen, sitä tarvitaan Suomessa vielä vuosia. Loviisan ydinvoimalaan polttoaineen toimittaa venäläiseen Rosatomiin kuuluva Tvel-yhtymä. Sopimus on voimassa nykyisten Loviisan reaktoreiden käyttölupien ajan eli vuosiin 2027 ja 2030 saakka.

Yhdysvallat on väläytellyt talouspakotteita jopa Venäjän ydinvoima­teollisuutta vastaan; toteutuessaan pakotteet vaikuttaisivat suoraan myös Suomen voimaloihin. Ydinenergiasektorille pakotteita ei ole vielä koskaan osoitettu, joten kyseessä olisi varsin poikkeuksellinen toimenpide.

Nämä ja monet muut Yhdysvaltojen Venäjää vastaan suunnattujen hankkeiden tuomat hankaluudet ja heijastevaikutukset on nyt mahdollista kokea Pohjolan Nato-linnakkeessa ja lännettyneessä Suomessa. Kuinka kovan hinnan kansalaiset joutuvat vielä maksamaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan muutoksista?