Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko on huomauttanut, että ”pandemian aiheuttaman psykoosin rinnalla on viime aikoina alkanut psykoosi sodan aloittamisesta Euroopassa”. Itä-Euroopan maat ovat päätyneet näiden tapahtumien keskipisteeseen.

Läntinen liittouma on käynnistänyt laajamittaisen tiedotuskampanjan manipuloidakseen yleistä mielipidettä sodan väistämättömyydestä alueella. Maailmaa lietsotaan sotaan Venäjää vastaan.

Jälleen kerran perimmäisenä syynä ovat raha ja valta. Aihetta avaa Valko-Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin BISR:n analyytikko Aleksei Avdonin.

”Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa on tällä hetkellä raju talouskriisi, joka ei johdu sulkutiloista, vaan syvälle juurtuneista syistä, kuten valtavasta velan määrästä ja ylituotannon ongelmista”, tutkija selittää.

”Heidän mielestään niistä selviytyminen edellyttää sotaa. Se muka poistaa velat ja antaa heille mahdollisuuden myydä tällä hetkellä logistiikkakeskuksiin varastoituja tuotteita. Näemme, miten he yrittävät myydä aseitaan ja laitteistojaan Ukrainaan”, Avdonin sanoo.

”Viisikymmentä prosenttia Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta syntyy yrityksissä, jotka ovat jollain tavalla yhteydessä sotateolliseen kompleksiin. Ne tarvitsevat sotaa muun muassa kehittääkseen teollisuuttaan edelleen”, valkovenäläinen analyytikko toteaa.

Ukrainan kriisin uusi vaihe on ollut länneltä tietoinen provokaatio, jolla huomio kiinnitetään viholliseksi sopivaan Venäjään, pois maailmantalouden kärjistyneistä ongelmista. Lännen yhdeksäs aalto lyö nyt yli venäläisen maailman.

”Tätä termiä käytti ensimmäisen kerran Lev Trotski kuvatessaan tilannetta, jossa vastavallankumouksellisten joukot etenivät Petrogradiin [Pietarin kaupungin nimi ensimmäisen maailmansodan ajalta 1920-luvulle]. Trotskin mukaan ’yhdeksäs aalto’ tarkoitti sitä, että hyökkääjien voimat olivat ehtymässä”, Avdonin historioi.

”Kymmenettä, kahdettatoista ja sitä seuraavia aaltoja ei tule. Aalto laantuu, koska [länneltä] loppuvat resurssit ja he menettävät poliittisia asemiaan. Nato joutuu sisäiseen myllerrykseen, kun taas Eurooppa jää vastakkain anglosaksisen maailman kanssa”, Avdonin arvioi.

”Seuraavien kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen vuoden maailmanjärjestyksestä päätetään näinä päivinä”, Avdonin uskoo.

Elämme kiinalaisen kirouksen mukaisia vaarallisia, ”mielenkiintoisia aikoja”. Meneillään on maailman geopoliittinen ja -taloudellinen uusjako. Sotakiihkoiset pikkupoliitikkomme eivät tietenkään ole asioista syvällisesti perillä, vaan esittävät tietämättään heille valmisteltua roolia.

Tilannetta kannattaisi tarkastella skeptisemmin, etenkin parin viime vuoden tapahtumien valossa. Jotain on idän ja lännen osapuolilla varmasti hampaan kolossa, mutta entäpä jos sota ja vastakkainasettelu ovatkin loppujen lopuksi vain vallanpitäjien ja pankkiirien psykodraamaa rahoitus- ja talouskriisistä selviytymiseksi, aivan kuten koronaharhautuskin?