Korona-aika on viimeistään paljastanut, ettei ”idän” ja ”lännen” eliiteillä ole niin merkittävää eroa kuin heidän välillään halutaan usein nähdä. Masentava konsensus koronapolitiikassa on silmiinpistävin esimerkki, eikä ”turvapaikkoja” globalistien juonittelulta näytä maailmassa juurikaan olevan.

Mutta on sentään eräs venäjänkielinen maa, jossa korona-ajan virushuijaus ja pakkorokotukset eivät ole pärjänneet erityisen hyvin. Tuo maa on Valko-Venäjä ja sitä johtaa edelleen – lännen vallanvaihtoyrityksistä huolimatta – ”Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi” kutsuttu, jo vuodesta 1994 presidenttinä toiminut Aleksandr Lukašenko.

Valko-Venäjän johtaja on oikeastaan ainoa valtiomies, joka koronakriisin puhjettua uskalsi avoimesti kyseenalaistaa virallisen narratiivin. Kun muut maat sulkivat rajansa ja ryhtyivät rajoittamaan ihmisten liikkumista ja keskinäistä kanssakäymistä, Valko-Venäjällä elämää jatkettiin kuten ennenkin.

Lukašenko vitsaili tuolloin haastattelussa, että ”jääkiekko, vodka ja saunominen” ovat parhaat lääkkeet virusinfektioon. 9,5 miljoonan ihmisen Valko-Venäjää jo yli neljännesvuosisadan ajan hallinnut entinen kolhoosinjohtaja ei määrännyt maahan poikkeustilaa, kuten esimerkiksi Venäjällä ja EU-maissa tehtiin.

Lukašenko ei sulkenut edes maansa rajoja. Hän myös kieltäytyi rajoittamasta yritystoimintaa. Valkovenäläiset ravintolat, puistot ja baarit pysyivät auki. Myös maan urheilusarjat toimivat kuten ennenkin, kun taas muualla urheilumaailma pitkälti pysähtyi pelkopandemian vuoksi.

Lukašenko ei itsekään piiloutunut bunkkeriin tai rajoittanut julkisia esiintymisiään. Jääkiekkoa rakastava presidentti kaarteli jäällä harrasteotteluissa ja uhosi, että ”on parempi kuolla seisten kuin elää polvillaan”.

”Tämä ympäristö on kuin jääkaappi, tämä on terveellistä”, hän kommentoi kiekkokentältä. ”Urheilu on parasta lääkettä virusta vastaan”, Valko-Venäjän päämies julisti.

Lukašenko kehui myös saunan parantavia vaikutuksia. ”Sanoin kerran, että ihmisten pitäisi saunoa taistellakseen erilaisia viruksia vastaan”, presidentti väitti ja veisteli, että vaikka hän ei itse juo, saunomisen jälkeen kansalaisten kannattaa ottaa puhdistava ”ryyppy vodkaa”.

Toukokuun 9. päivä Valko-Venäjällä on vuosittain järjestetty voitonpäivän paraati, jolla juhlistetaan toisen maailmansodan päättymistä ja Natsi-Saksan kukistamista. Siinä missä Venäjällä juhlintaa siirrettiin koronavirukseen vedoten, Lukašenko järjesti paraatin koronavuonna 2020 kuten aina ennenkin.

Lukašenko ihmetteli ääneen muun maailman suhtautumista koronavirukseen. ”Tällä psykoosilla on pysäytetty käytännössä koko maailmantalous. Jopa Venäjä, joka on kaltaisemme maa, on alkanut jarruttaa elinkeinoelämäänsä”, Lukašenko kommentoi tuolloin nuivasti.

Lukašenkon mielestä ”koronapsykoosia” tai ”infodemiaa” käytettiin hyväksi myös politiikassa. Hänen mukaansa ”kansainvälinen eliitti manipuloi ja uudelleen järjestelee maailmaa viruksen varjolla”. Samat tahot, jotka hyötyivät sikainfluenssasta, lintuinfluenssasta ja sarsista, käyttävät jälleen viruspelotetta hyväkseen.”Ymmärrämme lisää tästä, kunhan pandemia on ohi”, hän arvioi vuonna 2020.

Samana vuonna presidentinvaalien jälkeen Lukašenkoa yritettiin kammeta vallasta värivallankumouksen avulla. Lännen rekrytoima ja rahoittama ”demokraattinen oppositio” järjesti katumielenosoituksia, mutta tämä epävakauttamisprojekti epäonnistui.

Lukašenko oli tähän saakka korostanut maansa ”suvereeniutta” ja ”monivektoripolitiikkaa”, mutta koska entinen neuvostotasavalta nyt sattuu sijaitsemaan Venäjän federaation ja lännen sotakoneiston välissä, pitkäaikainen presidentti joutui huomioimaan myös Kremlin geopoliittiset intressit.

Peli oli kuitenkin selvä jo alusta lähtien. Ne tahot, jotka lupailivat Valko-Venäjälle länsidemokratiaa, halusivat vain päästä käsiksi valtion omaisuuteen. Lukašenko on hyvin tietoinen lännen yrityksestä tehdä maasta ”toinen Ukraina”. Toivottavasti hän kykenee pitämään myös Venäjän ahneet oligarkit kurissa.

Kansalaisten mukaan elämä Valko-Venäjällä jatkuu hybridisodan paineista ja korona-ajasta huolimatta melko lailla normaalisti. Valtion omistama media ei ole levittänyt samanlaista pelkopornoa kuin muissa maissa, joten enemmistö ei ole peloissaan, kuten esimerkiksi poliisivaltioksi muuttuneessa Australiassa.

Viime vuonna Bobruiskin kaupungissa oli tosin tapaus, jossa eräät yritykset tekivät aloitteen rokotepassijärjestelmän käyttöönotosta, mutta keskushallinto torjui tällaiset aikeet. Lukašenko itse vaati, ettei missään päin maata oteta käyttöön rokotepasseja.

Yleinen maskimandaatti tuli kuitenkin voimaan joulukuussa 2020 ja se kumottiin vasta marraskuussa 2021. Koronaan kyllästynyt Lukašenko arvosteli tuolloin liikenneministeriä ja sanoi, että maskin käytön pitäisi pohjautua vapaaehtoisuuteen. Tämän jälkeen maskimandaatista luovuttiin koko maassa.

Mitä tulee koronarokotuksiin, millekään toimialalle ei ole asetettu rokotepakkoa. Lukašenko ei ole ollut täysin rokotevastainen, mutta hän on puhunut pakkokeinopolitiikkaa vastaan.

Vaikka Valko-Venäjä on valtioliitossa Venäjän kanssa, maan hallitus harjoittaa yhä itsenäistä politiikkaa. Elokuussa 2020 tapahtuneen kumousyrityksen tukahduttamisen jälkeen koronarajoitusten ja pakkokeinojen toteuttamatta jättäminen on ehkä Lukašenkon tapa osoittaa kansalaisille, ettei hän sentään ole mikään Davosin kätyri.

Valkovenäläisen kommentoijan mukaan Lukašenko sopii ”ehdottomasti paremmin länsimaiseen mielikuvaan Putinista kuin Venäjän presidentti itse”, joka median demonisoinnista huolimatta pelaa korona-asioissa ja Davosin agendan suhteen yhteen lännen globalistien kanssa.

Yksikään poliitikko ei ansaitse ihannointia, mutta Lukašenkon Valko-Venäjä vaikuttaa kaiken kuulemani jälkeen yhä suhteellisen vapaalta maalta, joka todennäköisesti pysyykin sellaisena, ainakin niin kauan kuin pitkäaikainen presidentti on itse vallassa ja vallitsevaa poliittista linjaa noudatetaan.

Ei Valko-Venäjäkään tietenkään ole täysin vapaa vaikutteista. Ikean huonekaluja löytyy Minskistäkin, samoin vegaani- ja hipsterikahviloita. Nuoret konservatiivit puolestaan joutuvat kuuntelemaan kotona isoisän paasausta fasistien kukistamisesta sodassa, johon uusi sukupolvi oli liian nuori osallistumaan.

”Itsevaltaiseksi” lännen mediassa haukuttu Lukašenko ansaitsee tunnustusta siitä, että hän kieltäytyi antamasta täysin periksi koronahuijaukselle. Tämä johtuu luultavasti siitä, että hänellä on todellista poliittista valtaa, toisin kuin miltei kaikkialla muualla maailmassa ”vallassa” olevilla nukkehallitsijoilla.

Suuryritykset, tiedotusvälineet ja liberaalia länttä ihannoivat ”demokratia-aktivistit” ovat vaatineet sulkutiloja ja ihmisten vapauksien rajoittamista, mutta ”diktaattori” on pysynyt lujana ja käskenyt heidän rauhoittua. Lukašenko on myös uhannut yrityksiä sakoilla, jos ne vaativat asiakkaitaan käyttämään maskeja ostoksilla käydessään.

Oltiinpa tästä ”neuvostotyylisestä autokraatista Euroopan ovensuussa” mitä mieltä tahansa, Lukašenko ei ainakaan tuhonnut maansa taloutta ja pakottanut ihmisiä karanteeniin, kuten EU-maiden ”arvojohtajat” tekivät. Myös ruuantuotannon suhteen maa on omavarainen ja jos Eurooppaa ei kiinnosta yhteistyö ja kaupankäynti, Aasiassa kyllä riittää kontakteja.

Valko-Venäjä on monella tapaa paremmassa tilanteessa kuin moni muu yhä koronakurimuksessa oleva maa. Osa kansalaisista on toki rokottautunut maassa jaossa olevilla venäläisillä ja kiinalaisilla koronarokotteilla. Myös valkovenäläinen rokote on kehitteillä, mutta Lukašenko ei edelleenkään vaikuta yhtä innokkaalta injektioiden puolestapuhujalta kuin vallanpitäjät muualla.