Kuten on jo laajasti uutisoitu, vuoden 2020 toukokuussa, keskellä tiukkaa koronasulkutilaa, Britannian pääministeri Boris Johnsonin virka-asunnolla järjestettiin kosteat puutarhajuhlat.

Johnsonin pääsihteeri Martin Reynolds oli lähettänyt kutsun yli sadalle työntekijälle. Kutsun saaneiden joukkoon kuului muun muassa Johnsonin neuvonantajia, virka-asunnon henkilökuntaa ja puheenkirjoittajia.

Sähköpostitse lähetetyssä kutsussa juhliin saapuvia ohjeistettiin ottamaan omat juomat mukaan. ”Sosiaalisen etäisyyden juomia” nautittiin Downing Street 10:n puutarhassa kello kuuden jälkeen illalla ja paikalla oli myös pääministeri vaimoineen.

Samaan aikaan tavalliset britit kärvistelivät kotonaan. Suurin osa brittikoulujen oppilaista oli määrätty etäopetukseen ja ravintolat ja pubit oli suljettu. Virallisen ohjeistuksen mukaan vain kaksi ihmistä eri kotitalouksista sai tavata ulkotiloissa, kahden metrin turvavälin pitäen.

Toukokuiset puutarhajuhlat eivät ole ainoa vastaava tapaus. Hallituksen vanhempi virkamies tutkii nyt väitteitä, joiden mukaan eri ministeriöissä järjestettiin ainakin viidet juhlat koronasulkujen aikana.

Nöyryytetty Johnson joutui aiemmin keskiviikkona antamaan selvityksen parlamentille tapahtuneesta. Hän pyyteli anteeksi useita kertoja, mutta puolusteli samalla juhlien järjestämistä, väittäen niitä ”työtilaisuudeksi”. Pääministerin eroa on jo vaadittu ”Partygate”-skandaalin vuoksi.

Poliitikkojen kaksinaismoralismi ja ylimielisyys ei sinällään yllätä. Tärkein päätelmä, minkä Britannian tapauksesta voi tehdä, on se, että poliittinen eliitti tiesi varsin hyvin, ettei koronavirus ole niin vaarallinen. Boriksen hallinto pisti bileet pystyyn, koska koko pandemia on rahavallan luoma huijaus.

Johnsonille on ollut alusta saakka selvää, että pääministerinä hänen tehtävänsä on toteuttaa ”Lontoon globalistien” tahtoa. Korona-aikana hän kehottikin kansaa osoittamaan suosiotaan sairaanhoitajien lisäksi pankkiireille, aivan kuin alleviivatakseen todellista tärkeysjärjestystä.

Jos Boris heitetään tämän episodin myötä syrjään brittipolitiikasta, hänen seuraajakseen valitaan varmasti vieläkin finanssieliitille kuuliaisempi ja entistä tylsempi tyyppi, kuten Sajid Javid tai Rishi Sunak. Jos valta vaihtuu konservatiiveilta työväenpuolueelle, Johnsonin voi korvata myös Keir Starmer. Miten käynee haaveille ”globaalista Britanniasta”?

Luottamus poliitikkoihin ja viranomaisiin on jo pohjalukemissa monissa maissa. Britannian tapaus ei varmasti ole ainoa laatuansa; onhan Suomessakin uutisoitu pääministeri Sanna Marinin juhlista ja bilettämisestä (sitten baarit laitettiinkin kiinni).

2022 tulee olemaan mielenkiintoinen vuosi; koronahulluus ehkä loppuu, mutta muitakin kriisejä voi olla edessä. Jos nyt edettäisiin edes yksi psykologinen operaatio kerrallaan kohti uutta maailmanjärjestystä.