Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja maan liike-elämän ja kulttuurieliitin välinen ideologinen kahtiajako on noussut esiin sen jälkeen, kun tunnetun nationalistibloggaajan, Li Guangmanin, alun perin sosiaaliseen mediaan päivitetty kommentaari julkaistiin myös valtion tiedotusvälineissä.

Laajalti levinneessä tekstissä vaaditaan ”syvällistä muutosta”, jotta Kiinasta tulisi riittävän vahva taistelemaan Yhdysvaltoja vastaan; prosessia, jota jotkut ovat kutsuneet jopa ”kulttuurivallankumous 2.0:ksi”.

Kommentti on seurausta viimeaikaisista kovista toimista yritysjättejä vastaan sekä uusista painopisteistä sosiaali-, koulutus- ja kulttuurialoilla. Peking on käynnistänyt toimenpiteitä teknologiajättien, kuten Tencentin ja Didi Globalin, hillitsemiseksi. Uusia sääntöjä on annettu myös koulutus- ja viihdealojen uudistamiseksi.

Virallinen Kiina on suhtautunut nuivasti ”naisellisen näköisiin miespuolisiin julkkiksiin” ja määrännyt myös, että alle 18-vuotiaat saavat pelata koukuttavia videopelejä vain kolme tuntia viikossa. Kiina ei selvästikään halua seurata lännen (tai Yhdysvaltojen miehittämien Japanin ja Etelä-Korean) varoittavaa esimerkkiä: Peking tiedostaa angloamerikkalaisen liberalismin yhteiskuntaa rappeuttavan vaikutuksen.

”Kiina kohtaa tällä hetkellä yhä ankaramman ja monimutkaisemman kansainvälisen ympäristön. Yhdysvallat on toteuttanut sotilaallisia uhkauksia, taloudellisia ja teknologisia saartoja, rahoitusiskuja sekä poliittista ja diplomaattista piiritystä…Yhdysvallat on myös käynnistänyt biologista sodankäyntiä, kybersodankäyntiä ja julkista mielipidettä Kiinaa vastaan”, Li kirjoittaa viitaten viime vuosien tapahtumiin.

”Jos luotamme kapitalismin paroneihin taistellessamme imperialismin ja hegemonian voimia vastaan, jos jatkamme alistumistamme amerikkalaiselle ’tissiviihdetaktiikalle’, jos annamme tämän nuorisosukupolven menettää rohkeutensa ja miehisyytensä, kuka silloin tarvitsee vihollista – olemme itse aiheuttaneet itsellemme tuhon, aivan kuten Neuvostoliitto aikoinaan”, Li sivaltaa ja väittää Yhdysvaltojen jo käynnistäneen värivallankumouksen Kiinaa vastaan eri kanavien kautta.

Kiinassa meneillään olevan muutoksen tarkoituksena on ”vastata Yhdysvaltojen raakoihin ja julmiin hyökkäyksiin sekä nykyiseen monimutkaiseen kansainväliseen tilanteeseen”. Kiinan täytyy leikata julkkispiirien ja kapitalismin ”kasvaimet” pois, kun maa käy läpi ”syvän vallankumouksen” ja ”palaa kansankeskeisyyteen ja sosialismin olemukseen”, Li kirjoittaa.

Kriitikoiden mukaan kansallismielinen Li käyttää artikkelissaan tietoisesti ”maolaista kieltä, joka osoittaa, että puolue aikoo uudistaa maan kulttuuria ja ihmisten mieliä ja siten koko yhteiskuntaa”.

”Jos tämä ei ole kulttuurivallankumous, mitä se sitten on? Olemme huutaneet sutta kulttuurivallankumouksen uudelleentulemisesta jo monta vuotta. Nyt susi on tullut”, parahtaa Yhdysvalloissa asuva demokratia-aktivisti Wang Dan.