Saudi-Arabia ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sotilaallisen yhteistyösopimuksen. Sarkastisesti voisi kysyä, ryhtyvätkö lännen valtamedia ja ihmisoikeusjärjestöt kohta tuomaan esiin huoltaan Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteesta, kun kumppanina onkin Venäjä Yhdysvaltojen sijaan?

Saudi-Arabian apulaispuolustusministeri Khalid bin Salman ilmoitti Twitterissä 24. elokuuta allekirjoittaneensa sopimuksen Venäjän apulaispuolustusministerin Aleksandr Fominin kanssa, tarkoituksena kehittää sotilaallista yhteistyötä maiden välillä.

Salman tapasi myös Venäjän puolustusministerin Sergei Šoigun tämän vieraillessa Moskovan ulkopuolella järjestetyssä asenäyttelyssä International Military-Technical Forum Army-2021.

”Tavoitteenamme on yhteistyön asteittainen kehittäminen sotilaallisilla ja sotateknisillä aloilla koko molemminpuolista etua koskevien kysymysten kirjossa”, Venäjän puolustusministeri Šoigu sanoi Salmanin tapaamisessa.

Apulaispuolustusministeri Salmanin mukaan tapaamisessa selvitettiin keinoja ”vahvistaa sotilaallista ja puolustusyhteistyötä maidemme välillä”.

Maailman suurimman aseiden tuojamaan Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurimman aseviejän Venäjän välisestä sopimuksesta ei ole vielä paljastettu yksityiskohtia, mutta arvelen, että pelkistä asekaupoista on tuskin kyse.

Yhdysvallat on perinteisesti ollut Saudi-Arabian suurin asetoimittaja, joten tämä sopimus saattaa olla merkki siitä, että saudit ovat tässä maailmanjärjestyksen muutosvaiheessa suuntautumassa kohti Euraasiaa.

Kuningaskunta on aiemmin käynyt neuvotteluja myös Iranin islamilaisen tasavallan kanssa, joten meneillään on merkittävä siirtymä maan poliittisessa orientaatiossa.