Iranin parlamentti on antanut hyväksyntänsä kaikille maan uuden presidentin Ebrahim Raisin hallitukseen ehdolla olleille ministereille, opetusministeriä lukuun ottamatta.

Iranin presidentti kiitti julkisessa istunnossa neuvoa-antavaa kokousta ehdotettujen ministerien pätevyyden tarkistamisesta ja sanoi, että tämä on ”osoitus demokratiasta, jossa kansanedustajat tutkivat ehdokkaiden pätevyyttä kiinnostuneesti ja herkästi”.

Iranin uusi ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian on myös antanut ensimmäisen lausuntonsa, jossa hän sanoi, että ”Iran kääntyy kohti naapureitaan itään ja Aasiaan, poiketen edellisestä hallinnosta, joka nöyristeli Yhdysvaltojen ja EU:n vihamielisten hallitusten jalkojen juuressa”.

Amir-Abdollahian on EU:n pakotelistalla ihmisoikeusloukkausten vuoksi, joita hänen väitetään tehneen tuomarina ollessaan. Onkin mielenkiintoista seurata, miten hän tulee suhtautumaan Euroopan unioniin. Uutistoimisto Reuters otsikoi jo Iranin uuden ulkoministerin olevan ”länsivastaisen kovan linjan kannattaja”.

Amir-Abdollahian omaa myös aiempaa hallituskokemusta. Hän toimi arabimaiden ja Afrikan asioista vastaavana apulaisulkoministerinä, lännessä räväköistä lausunnoistaan ja holokaustin kieltämisestä tunnetun presidentti Mahmud Ahmadinejadin aikana.

Tulevalla hallituskaudella Iran aikoo asettaa talouden etusijalle ulkosuhteissaan. Amir-Abdollahian totesi, että ulkoministeriö keskittyy ”talousdiplomatiaan,” johon ei ole riittävästi paneuduttu ”neljän edellisen vuosikymmenen aikana”.

Hän lisäsi, että vaikka ulkoministeriö ei tule olemaan ”ydinsopimusministeriö”, se osallistuu neuvotteluihin, jotka ovat Iranin kansallisten intressien mukaisia. On odotettavissa, että Teheran omaksuu hyvin tiukan linjan uusissa ydinsopimukseen liittyvissä neuvotteluissa Yhdysvaltojen ja EU:n kanssa.

Amir-Abdollahian korosti myös, että niin sanottuun imperialismin ja sionismin vastaiseen ”vastarinta-akseliin” kuuluvat maat ovat niitä, jotka tuovat turvallisuutta alueelle, ja korosti, että Iran puolustaa tiukasti akselia, kuten islamilaisen tasavallan liittolaiset hyvin ymmärtävät.

Tuore ulkoministeri paljasti myös, että ”Iranin yhteistyö Saudi-Arabian kanssa on alueen etujen mukaista”, ja vaati ”Jemenin sodan välitöntä lopettamista”.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi on puolestaan kommentoinut, että kaikki seuraavan hallituksen puitteissa suunnitellut ja järjestetyt ohjelmat ”pyrkivät saavuttamaan oikeudenmukaisuutta ja edistystä” ja korosti, että on tullut aika ”rakentaa voimakas Iran”.