Kiina on vastannut Naton huippukokouksessa esitettyihin syytöksiin ja varoittanut sotilasliittoa, ettei kansantasavalta aio seurata sivusta, kun siihen kohdistetaan ”systeemisiä haasteita”.

Oletan, että Pekingissä tullaan seuraamaan tarkasti Naton strategista sopeutumista uuteen maailmanaikaan, jossa Kiinalla on nouseva roolinsa.

Kiinalaiskommenttien mukaan Nato on suorastaan herjannut Kiinan rauhanomaista kehitystä ja tulkinnut samalla väärin kansainvälistä tilannetta. Sotilasliitto tuntuu omaavan yhä kylmän sodan ajan mielentilan, jota se tarvitsee eksistentiaalisessa kriisissään, kun maailma ympärillä muuttuu kovaa vauhtia.

Nato on nimennyt ”Kiinan kasvavan vaikutusvallan ja maan harjoittaman kansainvälisen politiikan haasteeksi sotilasliiton turvallisuudelle”. Lausunnon allekirjoittivat Brysselissä Bidenin hallinnon määräyksestä kolmenkymmenen Nato-maan johtajat. Myös Naton kumppanimaat, kuten Suomi, ovat selvästi koventaneet retoriikkaansa Kiinaa kohden.

Naton johto on syyttänyt Kiinaa ”ydinasevarustelusta ja läpinäkymättömyydestä sotilaallisen nykyaikaistamisen suhteen”. Kiina on vastannut harjoittaneensa aina puolustuskyvyn ylläpitoon perustuvaa puolustuspolitiikkaa ja pitäneensä sotilaallisen nykyaikaistamisen ohjelmansa laillisena, avoimena ja läpinäkyvänä.

Kiinan puolustusbudjetti ei yllä lähellekään Yhdysvaltojen aktiiviseen sodankäyntiin sovitettua jättibudjettia, eivätkä maan sotilastukikohdat levittäydy halki koko maailman. Mitä tulee ydinaseisiin, Nato-maiden kollektiivinen ydinaseistus on moninkertainen Kiinaan verrattuna. 

”Kiina on sitoutunut rauhanomaiseen kehitykseen, mutta ei koskaan unohda Kiinan Jugoslavian suurlähetystön pommituksen tragediaa, joka maksoi maanmiestemme hengen”, Kiinasta muistutetaan. Naton verinen historia, pommitukset ja vallanvaihto-operaatiot ovat varmasti olleet kiinalaisstrategien tutkinnassa.

Kiina ei erityisesti haasta muiden maiden edustamia systeemejä, mutta se ei myöskään aio olla läntisten epävakauttamisyritysten passiivinen kohde. Peking onkin kehottanut Natoa säilyttämään ”rationaalisen asenteen” Kiinan kehityksen tarkastelussa.

Lännen valehtelijoiden klubi tuskin lopettaa erilaisilla uhkateorioilla pelottelua pelkästään Kiinan pyynnöstä. Samoin tämä peukaloitujen sääntöjen ja menneen maailman liberaali järjestys pyrkii käyttämään Kiinan täysin legitiimejä toimia tekosyynä vastakkainasettelulle ja turvallisuuspoliittiselle manipuloinnille.

Pohjois-Atlantin hyökkäysliitto on kuitenkin auttamattomasti myöhässä. Sillä välin kun Euroopassa intoillaan Bidenin vierailusta, Kiina lähettää avaruuteen kolmea taikonauttia kuljettavan aluksen, jonka on määrä telakoitua Tiangong 1 -avaruusmoduuliin. Tämä heijastanee omalta osaltaan tulevaisuuden näkymiä.