Yhdysvalloista on tulossa merkittävin tappavien biologisten aseiden viejä, väittää Venäjän federaation turvallisuusneuvoston Juri Averjanov.

Biologisilla aseilla tarkoitetaan ”mikrobeja ja niiden tuottamia toksiineja, jotka aiheuttavat tauteja ihmisissä, eläimissä tai kasveissa ja joita voidaan käyttää vihamielisessä tarkoituksessa niin sodankäynnissä kuin terrorismissa”. 

Biotieteiden ja teknologian nopea kehitys on tuonut biologisten aseiden kieltosopimukselle uusia haasteita. Kyynisempi voisi arvella, että näitä erikoisaseita on jo käytetty laittomasti lukemattomia kertoja. On epäilty, että aids ja ebola, erilaiset influenssavirukset sekä borrelioosi, olisivat seurausta bioasekokeiluista.

Juri Averjanov varoitti RIA Novostin haastattelussa siitä, että ”tappavia ja vaarallisia mikro-organismeja … voidaan mahdollisesti päästää ympäristöön, väitetysti vahingossa”. Hänen mukaansa tällainen hyökkäys, jos sitä käytettäisiin Venäjää vastaan, ”johtaisi siviiliväestön massiiviseen tuhoon sekä Venäjällä että naapurimaissa”.

Hän lisäsi, että Washington pyrkii parhaillaan kasvattamaan biologisten aseiden määrää useissa maissa ympäri maailmaa, myös lähellä Venäjää. Nämä ohjelmat, hän sanoo, aseistavat viruksia ja muita taudinaiheuttajia ”ensisijaisesti sotilaallisiin tarkoituksiin”.

Viime kuussa turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev varoitti tutkimuslaitoksista lähellä Venäjän ja Kiinan rajaa, joissa mahdollisesti suunniteltiin biologista sodankäyntiä näitä amerikkalaista hegemoniaa uhkaavia euraasialaisia valtoja vastaan. 

”On olemassa tutkimuskeskuksia, joissa amerikkalaiset auttavat paikallisia tutkijoita kehittämään uusia tapoja torjua vaarallisia sairauksia”, Patrušev sanoi, mutta väitti, että maissa, joissa nämä keskukset sijaitsevat, viranomaisilla ei ole todellista käsitystä siitä, mitä laboratorioiden seinien sisällä todellisuudessa tapahtuu.

Virusten käyttö sotilaallisessa tarkoituksessa on muodollisesti kielletty vuonna 1972 allekirjoitetun ja 183 valtion ratifioiman biologisten aseiden yleissopimuksen nojalla; sopijavaltioina ovat myös Venäjä, Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Sopimuksessa kuvataan biologisten ja toksiinipohjaisten aseiden mahdollinen käyttö ”vastenmielisenä ihmiskunnan omalletunnolle”. 

Tästä huolimatta amerikkalainen tiedejärjestö Federation of American Scientists on aiemmin varoittanut, että Yhdysvaltojen tutkimukset ei-tappavista biologisista aineista ”ylittävät kylmän sodan aikaisen sopimuksen asettamat rajat”. 

Yhdysvaltojen johtamaan sotilasliitto Natoon kytkeytyvä ajatushautomo Atlantic Council on esittänyt Washingtonia puolustaen, että Moskova voisi rikkoa sopimusta, ellei sitä uhattaisi uskottavasti vastatoimilla.