Amerikkalainen paleokonservatiivi, kirjailija ja sotateoreetikko William S. Lind kysyy kirjoituksessaan, ”ovatko Yhdysvaltoja nyt johtavat uusliberaalit vielä neokonservatiivejakin tyhmempiä”.

Vastaus kysymykseen lienee ”ikävä kyllä”, mutta tärkeämpää on, että Lind valistaa amerikkalaisia lukijoitaan virkistävän realistisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta perspektiivistä. Koska Suomessa valitettavasti riittää Amerikan interventionismin ihannoijia, valistan minäkin heitä Lindin avustuksella.

”Kuten oli odotettavissa, establismentia edustava Bidenin hallinto on koottu tyypillisistä epäillyistä täyttämään puolustus- ja ulkopolitiikan työpisteet. Tämä tarkoittaa sitä, että uusliberaalit ovat palanneet, sanellakseen jälleen muulle maailmalle, kuinka sen pitäisi elää”, Lind kirjoittaa.

Aivan kuten neokonservatiivit yllyttivät ”Amerikan tyhmimmän presidentin, George W. Bushin”, tunkeutumaan Irakiin, levittämään ”demokraattista kapitalismia” Lähi-itään, uusliberaalit ajavat höperöä Bidenia kohtaamaan Venäjän ja Kiinan, ”mainostaakseen patenttilääkettään nimeltä ’enemmän demokratiaa’, yhdistettynä ”sellaisiin katkeriin yrtteihin kuin feminismiin ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin”.

”Mutta Kiina ja Venäjä eivät ole Irak”, Lind vakavoituu. Euraasian vallat ovat sotilaallisesti kyvykkäitä ydinasevaltoja. Kuinka pätevä Kiina on sotilaallisesti, jää nähtäväksi – ”voimme oppia sen kantapään kautta”, Lind varoittaa – mutta venäläiset tuntuvat tietävän, mitä he tekevät. He uudistivat sotavoimansa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ja ovat valmistautuneet turvallisuusuhkiin uusin taktiikoin ja tekniikoin.

Viime aikoina on näyttänyt siltä, että bidenistit valmistautuvat uuteen välikohtaukseen Ukrainassa. ”Ovatko he edes vilkaisseet karttaa”, Lind hämmästelee. ”Jo pelkkä maantiede paljastaa, että Nato-joukkojenkin tuella Yhdysvallat voisi logistisesti tukea Ukrainaa vain kahdella tai kolmella prikaatilla amerikkalaisjoukkoja.”

Sota Venäjän sydänmaalla (mihin myös Ukraina maantieteellisesti kuuluu), tarvitsisi satoja divisioonia. ”Onko kukaan Washingtonissa kuullut Operaatio Barbarossasta”, Lind retorisoi. ”Ehkäpä ei, sillä se operaatio ei pyrkinyt edistämään transsukupuolisten oikeuksia, mitä ne sitten ovatkaan”, konservatiivinen sotateoreetikko jatkaa.

Lindin mukaan syy Venäjän läsnäoloon Ukrainan itärajalla on se, että Nato uhkaa taas laajentua kutsumalla Ukrainan mukaan sotilasliittoon. Naton säännöissä sanotaan kuitenkin, ettei mikään valtio, jolla on keskeneräisiä rajakiistoja, voi liittyä Natoon. Venäjä on antanut Ukrainalle rajakiistan, joka jatkuu niin kauan, kuin Kiova flirttailee Nato-lännen kanssa.

Lind muistuttaa, kuinka Yhdysvallat lupasi Gorbatšoville, että jos Moskova hajottaa Varsovan liiton, Nato ei laajene itään kutsumalla kyseisiä maita liittymään läntiseen sotilasliittoon. Yhdysvallat rikkoi lupauksensa välittömästi ja laajensi Natoa entisiin Varsovan liiton maihin. Lind arvelee, ettei Moskova tee samaa virhettä uudelleen ja luota enää amerikkalaisiin.

Lisäksi Washington on aseistanut ja kouluttanut Ukrainan asevoimia. Tämä on Lindistä ”sekä strategisesti hyökkäävää toimintaa että typerää politiikkaa, jossa Yhdysvaltojen arvovalta saa kolauksen, mikäli Ukraina erehtyisi hyökkäämään itään”. Kun länsi pelasi tätä peliä Georgiassa, Venäjä vastasi kovaa ja nopeasti. Sama tapahtuisi, mikäli Ukraina iskisi joko Donbassiin tai Krimille, Lind teoretisoi.

Tässä kohtaa Lind pelkää, että Bidenin liberaalit (aivan kuten Bushin neokonservatiivit), jotka eivät ymmärrä mitään sodankäynnistä, voivat lähettää amerikkalaisjoukkoja toivottomaan tilanteeseen. Kun he päätyisivät – traagisesti tai farssimaisesti – uuteen Kuurinmaan mottiin, mikä olisi Washingtonin seuraava siirto – turvautuminen ydinaseisiin?

Lindin mielestä Yhdysvaltojen nykyarmeijaa kompromentoi myös liiallinen naisvaltaisuus. Naisia on kaikissa taisteluyksiköissä, mikä heikentää hänen mielestään yksiköiden moraalia ja taistelukykyä. Tätä armeijan ”vuotavaa haavaa” ei demokraattihallinto tunnista, eikä näin tasa-arvon aikana asialle haluta tehdä mitään. 

”Aivan kuten idioottimaiset neokonservatiivit antoivat meille epäonnistuneen sodan Irakissa, myös [Bidenin liberaalit] saattavat johtaa Yhdysvallat sotilaallisesti mahdottomaan tilanteeseen Ukrainassa. Voiko tästä enää tyhmemmäksi tulla”, Lind ihmettelee.

Itä-Ukrainan konflikti nostaa päätään tavallisesti aina keväisin, jolloin kalusto miehineen ei uppoa mutaan ja sotilasoperaatioita on helpompi toteuttaa. Ukrainan uhittelu siviiliuhreineen ja Venäjän joukkojen siirrot herättivät huolta vielä viime kuussa, mutta nyt tilanne näyttää taas hetkeksi rauhoittuneen.

Läntiset analyytikot ovat arvioineet Venäjän tavoittelevan sopimusta, jossa Ukraina ei ainakaan liity Natoon. Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken on tällä viikolla vieraillut Kiovassa, vakuutellen Washingtonin tukea ”Venäjän aggressioita vastaan”. Seurueessa oli mukana myös surullisenkuuluisa Victoria Nuland, joka oli toteuttamassa Ukrainan vallanvaihto-operaatiota vuonna 2014. Tämä kuvannee Bidenin kabinetin asennoitumista.