”Amerikka on tullut takaisin”, julisti Joe Biden kuukausi sitten virkaanastujaisissaan.

Kuin tätä paluuta alleviivatakseen, Yhdysvallat teki perjantaina ilmaiskun Itä-Syyriassa sijaitsevalle raja-asemalle. Iskussa kuoli Iraniin yhdistettyjen irakilaisten puolisotilaallisten joukkojen taistelijoita.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan tämä sotatoimi oli vastaus Irakissa tehtyihin raketti-iskuihin, joissa on haavoittunut siviilityöntekijöitä. Iskuista epäilty irakilaisryhmä Kata’ib Hezbollah on kiistänyt osallisuutensa viime viikkojen iskuihin.

Herääkin epäilys, oliko Irakin iskut tehty ”väärän lipun alla”, amerikkalaisten tai israelilaisten toimesta, tavoitteena oikeuttaa myöhemmät laittomuudet Syyrian maaperällä, tulevista sotatoimista puhumattakaan? Ei olisi ensimmäinen kerta, kun näin toimitaan.

Irakin hallitus on vaatinut jo pidemmän aikaa Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa pois maastaan. Arvostelu amerikkalaismiehitystä vastaan kiihtyi viime vuoden tammikuussa, jolloin Trumpin hallinto salamurhasi Irakissa vierailulla olleen iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin avustajineen sekä joukon irakilaisia.

Bidenin ulkopoliittiset toimet jatkavat amerikkalaisille tyypillisellä, sotaisalla linjalla. Vain päivä sen jälkeen, kun Joe Biden vannoi virkavalansa, parisensataa amerikkalaissotilasta ja neljänkymmenen kuorma-auton kolonna aseita ja muita varusteita saapui taisteluhelikoptereiden saattelemana Irakista Syyrian Kurdistaniin

Biden lupasi Yhdysvaltojen sitoutuvan ”entistä tiukemmin kansainväliseen diplomatiaan”, mutta ilmaisku näyttää lupauksen olleen vain silmänlumetta. Bidenin Persianlahden politiikka jatkaa edeltäjiensä linjalla. Venäjän ulkoministeriö on tuominnut Itä-Syyriaan tehdyn iskun ”kansainvälisen oikeuden rikkomuksena, jota ei voida hyväksyä”. 

Washington painostaa muita maita olemaan lähettämättä humanitaarista apua syyrialaisille, yrittäen estää maan jälleenrakentamisen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan ”Yhdysvallat aikoo jäädä Syyriaan iäksi, ollen valmis tuhoamaan vaikka koko maan”.

Yhdysvallat on tottunut sotimaan muiden maiden maaperällä ja jättämään jälkeensä savuavia raunioita ja pakolaisuuteen ajettuja natiiveja. Washingtonin valtioterroristit olisikin jo korkea aika saada vastuuseen rikoksistaan.

Kaikesta huolimatta internetin meemeistä tuttu ”Assadin kirous” näyttää kuitenkin toimivan: suvereenin Syyrian presidentti Bašar al-Assad on yhä vallassa, kun taas länttä hallitsevan eliitin nukkehallitsijat vaihtuvat yksi toisensa jälkeen.