Kiinan tuntija Martin Jacques suhtautuu kyynisesti Yhdysvaltojen yritykseen eristää Kiina. Hänen kirjoituksiaan kannattaa lukea, mikäli realistiset tulevaisuuden näkymät kiinnostavat.

Vaikka Bidenin presidenttiydestä innostuneet odottavatkin jo ”transatlanttisen liittouman” tekevän paluun, lännen uusi nousu ei ole mikään varma asia. Matkassa on vielä monta mutkaa.

Bidenin tiimin ajatuksena on luoda ”demokratioiden allianssi” autokratioita vastaan, mutta mistä aloittaa? Jacques uskoo, että liitto kootaan aluksi ”viiden silmän”, eli Yhdysvaltojen, Britannian, Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin varaan. Siinä olisivat taas kaikki common law -lakijärjestelmään kuuluvat, englantia äidinkielenään puhuvat maat yhdessä.

Jacquesin mielestä tämä ei ole kuitenkaan osoitus voimasta, vaan heikkoudesta. Lännen valtakeskittymä koostui ennen Yhdysvalloista ja Euroopasta. Mutta mitä tekee Eurooppa tänä päivänä? Euroopan unionin ja Kiinan joulukuussa solmima investointisopimus antaa ymmärtää, ettei Eurooppa aio liittyä Kiinan-vastaiseen rintamaan.

Saksassa ymmärretään nykymaailmaa (ja myös Kiinaa) angloamerikkalaisia paremmin. Globaali talous, joka vielä eilen oli ”länsikeskeinen”, on nyt yhä enemmän Aasia-keskeinen. Angela Merkel ja muut euroeliitin jäsenet tietävät tämän. Sen vuoksi Eurooppa katsoo kasvavassa määrin itään, väittää Jacques.

Kuten jopa suomalaisen Kauppalehden Saksan-kirjeenvaihtaja myöntää, ”reaalipolitiikkaa on ennen muuta se, että useille Saksan suurille pörssiyhtiöille Kiina on ylivoimaisesti suurin yksittäinen markkina”. Kiinan poliittinen ja globaali vaikutusvalta on kirjeenvaihtajan mielestä ”kasvanut pelottavaksi”.

Mitä on Bidenin antikiinalainen allianssi ilman keskeisiä Euroopan maita? Vain varjo siitä, mitä länsi joskus oli. Epätoivoisena Washington ja anglosaksit puhuvat jo Japanin, Etelä-Korean ja Intian värväämisestä mukaan projektiin. Jacques ei tällaiseen usko.

Japani on jo mukana Kiinan Vyö ja tie -kehityshankkeessa sekä osapuolena uudessa Aasian ja Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksessa, joka allekirjoitettiin viime vuoden marraskuussa viidentoista maan kesken. Peking on tärkeä kauppakumppani näille maille, joten kovin helpolla Washington ei saa niitä taivuteltua.

Jacques hämmästelee sitä, että Yhdysvalloissa Kiinaan suhtaudutaan kuin entiseen Neuvostoliittoon. Kiinaa ei ymmärretä, eikä halutakaan ymmärtää. Länttä hallitseva eliitti haluaa vain jatkaa globaalissa johtoasemassa, mutta onko aika ajanut jo ”vanhan liiton” ohi? Toisen maailmansodan jälkeen pystytetty liberaali järjestys ei ole entisensä.

”Länsi on talouden taantumassa ja poliittisesti ja henkisesti luutunut. Kiinan vastainen ristiretki on tuomittu epäonnistumaan. Olisi aika ajatella asiat uusiksi, joskus olimme siinä hyviä”, Lontoossa asuva Jacques arvioi. 

Bidenin mukaan kilpailusta Kiinan kanssa tulee kovaa. Aasian talouden ja teknologian suurvalta taitaa kuitenkin lopulta ajaa atlanttisten valtojen ohitse, kuten eräskin suursijoittaja on jo ennustanut. Nyt olisi vain sopeuduttava, omaksuttava maailma sellaisena kuin se on. Muussa tapauksessa länsi vain kiihdyttää omaa taantumistaan.