Yhdysvaltojen uusi ulkoministeri Antony Blinken on sanonut Yhdysvaltojen olevan valmis ”uhmaamaan Venäjää”.

Blinken käsitteli amerikkalaista ulkopolitiikkaa haastattelussaan NBC-uutiskanavalle. Vaikka hän mainitsi Bidenin hallinnon tavoitteena olevan jatkaa Start-ydinasesopimusta Moskovan kanssa, hän myös väitti Venäjän olevan turvallisuusuhka Yhdysvalloille.

Blinken listasi tutut syytökset Venäjän hakkeroinneista, maksetuista hyökkäyksistä Afganistanissa olevia amerikkalaissotilaita vastaan, presidentinvaaleihin sekaantumisesta sekä ”oppositiohahmo” Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä Venäjän turvallisuuspalvelun toimesta.

”Tarkastelemme kaikkia näitä asioita ja tulemme vastaamaan Venäjän aggressiivisiin toimiin”, Blinken hahmotteli Bidenin hallinnon Venäjä-politiikkaa. Blinken mainitsi, että viime viikolla myös presidentti Biden käsitteli näitä asioita Vladimir Putinin kanssa puhelimessa.

Uuden ulkoministerin mielestä Moskova ”tekee virheen” syyttäessään Venäjän korruptionvastaisista mielenosoituksista Yhdysvaltoja. Eiväthän nämä ”rauhanomaiset mielenosoittajat” voi mitenkään olla Yhdysvaltojen asialla. Protestiaalto alkoi kuitenkin sopivasti epäsuositun Navalnyin palattua Venäjälle.

Bidenin hallinnon tukena seisoo myös Suomen valtionmedia Yle, joka odotti viikonloppuna Venäjän mielenosoitusten syöksevän Putinin vallasta. Vaikka lännen tukemat mielenosoitukset eivät onnistuneet tavoitteessaan, värivallankumoushenkeä on yhä ilmassa. Haluaako joku taho toistaa 90-luvun tapahtumia myös Venäjän federaation suhteen?

Iranin osalta sionistijuutalainen Blinken pyysi islamilaista tasavaltaa palaamaan vuoden 2015 ydinsopimuksen ehtojen noudattamiseen ja varoitti, että ”jatkuva sopimuksen rikkominen”, Iranin uraanin rikastaminen ja pyrkimys hankkia oma ydinase, vaikeuttaa Yhdysvaltojen paluuta sopimukseen, josta Trumpin hallinto vetäytyi.

Blinkenin näkemys Kiinasta ei juurikaan poikkea edeltäjänsä Mike Pompeon ulostuloista. Blinkenin mukaan Peking on ”merkittävin haaste” Yhdysvalloille ja Bidenin hallinto tulee keskittymään ”liittolaisuussuhteiden rakentamiseen”, jotta ”Kiinan nousu globaalilla tasolla saadaan estettyä”. 

Euroopan maissa ei tosin gallupin mukaan ilmene suurta halua sekaantua Yhdysvaltojen ja Kiinan välienselvittelyyn. ”Neutraali Eurooppa” ei tietenkään ole Bidenin hallinnolle mieleen, joten tästä dilemmasta syntyvä näkemyserojen yhteentörmäys tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa. 

Yhdysvalloilla on kova työ pyrkiä pitämään Kiina aisoissa, hyökätä ”geopoliittista ykkösvihollistaan” Venäjää vastaan, sekä estää Iranin islamilaista tasavaltaa toimimasta suvereenin valtion tavoin. Myös Turkki, Unkari ja muutama muu maa tulevat varmasti tuottamaan Blinkenin ministeriölle päänvaivaa, sillä ne eivät ole säyseitä, ”Biden-yhteensopivia” vasalleja.