Putin lännen globalisteille: Missä menee raja?

Maailman talousfoorumin kokouksessa puheenvuoron sai keskiviikkona Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka kommentoi maailman tilaa ja kritisoi ylikansallisten teknojättien valtaa.

Putin on ottanut osaa Klaus Schwabin johtaman foorumin tilaisuuksiin jo 90-luvulta lähtien, mutta julkisen puheenvuoron hän on esittänyt Davosin tilaisuudessa viimeksi vuonna 2009.

Huolimatta nykyisestä ”epänormaalista tilanteesta”, Venäjä on valmis parantamaan suhteita Euroopan unionin kanssa. Putin muistutti, että Venäjä ja Eurooppa ”jakavat yhteisen historian” ja niiden täytyisi kyetä palaamaan ”positiiviseen päiväjärjestykseen”.

Putin siteerasi Saksan edesmennyttä liittokansleria Helmut Kohlia, joka on todennut, että sivilisaationsa säilyttääkseen, Euroopan ja Venäjän tulisi pysyä yhdessä. Putinin mielestä nyt olisi noustava ”menneisyyden ongelmien ylitse”. Miten tämä onnistuu Venäjän-vastaisen infosodan tuoksinassa, onkin toinen juttu.

Putin nosti esiin myös Yhdysvalloissa päämajaansa pitävät sosiaalisen median yritykset, jotka monopoliasemansa turvin ”haastavat hallitusten vallan”: tämä nähtiin Putinin mielestä esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjan aikana.

”Missä menee raja menestyvän globaalin liiketoiminnan, kysynnän ja suuren datan yhdistämisen välillä”, Putin kysyi. Hän ihmetteli ääneen sitä, miten teknojätit pyrkivät hallitsemaan yhteiskuntaa ja rajoittamaan ihmisen oikeutta päättää itse, miten elää ja millaisia mielipiteitä hän voi omata.

Putinille nykyinen maailmantila tuo mieleen 1920-luvun kehityksen, joka johti lopulta ”katastrofaaliseen toiseen maailmansotaan”. ”Radikalismi nousee oikealta ja vasemmalta”, Putin arvioi. Dystooppista ”kaikkien sotaa kaikkia vastaan” ei Venäjän päämies toivo, sillä se olisi ”sivilisaatiomme loppu”.