Maailman talousfoorumin vuosittainen kokous alkoi eilen, mutta Sveitsin Davosiin matkustamisen sijaan poliitikot, talousmaailman edustajat ja muut vaikuttajat ovat tänä vuonna yhteydessä vain virtuaalisesti koronavirukseen vedoten.

Tilaisuuden avajaispuhujana toimi Kiinan presidentti Xi Jinping, joka korosti puheessaan kansainvälisen yhteistyön merkitystä. ”Historia kulkee eteenpäin, eikä maailma voi enää palata menneeseen”, Xi linjasi.

Onko Xi yhtä mieltä Klaus Schwabin ja lännen globalistien kanssa ”suuresta resetoinnista”, vai ajaako hän vain omaa agendaansa puhuessaan monenkeskisestä maailmanjärjestyksestä? Parempi olisi, jos ”sosialismi kiinalaisilla ominaispiirteillä” tekisi radikaalimpaa pesäeroa lännen oligarkkien harvainvaltaan.

Oli miten oli, Kiinan johtajan mukaan globaalilla tasolla on ratkaistava neljä keskeistä haastetta, jotta nykyisestä kriisistä ja laskukaudesta päästäisiin uuteen nousuun. Maailman maiden tulisi Xin mielestä parantaa makroekonomisen talouspolitiikan koordinaatiota, luopua ideologisista ennakkoluuloista, poistaa tuloeroja rikkaiden ja kehittyvien maiden väliltä, sekä tiivistää yhteistyötä erilaisten kollektiivisten uhkien varalta.

Mikäli näihin haasteisiin ei vastata, presidentti katsoo, että maailma ajautuu ”eri ryhmittymien” vastakkainasetteluun. Tämä kuulostaa valtioetuun perustuvalta politiikalta, mikä on ehkä se realistisin tulevaisuudennäkymä. ”Meidän on vältettävä kaikin keinoin kylmää sotaa, kuumaa sotaa, teknologiasotaa ja kauppasotaa”, Xi teroitti. Puhe oli selvästi osoitettu Yhdysvaltojen uudelle hallinnolle, joka on jo jatkamassa trumpilaisen protektionismin viitoittamalla tiellä.

Xi esitti, että G20-maiden yhteistyötä vahvistettaisiin ja kansainvälisiä sääntöjä korostettaisiin ”yksittäisten maiden ylivallan sijaan”. Xin puheessa alleviivattiin myös kulttuurien erilaisuutta: ”Eri maiden historia, kulttuuri ja yhteiskuntajärjestelmät ovat aina olleet erilaisia. On tärkeää, että ymmärrämme ja kunnioitamme tätä”, hän sanoi. Meillähän omaa kulttuuria ei enää arvosteta, vaan se on jo mädätetty angloamerikkalaisella liberalismilla ja monikultturismilla.

Aiemminkin Xin Kiina on kritisoinut lännen pyrkimystä pakottaa kaikki maat liberaalin demokratian etupiiriin. Ehkä vastaisuudessa kannattaisi puhua suorasukaisemmin, välittämättä kuulijoiden mahdollisista reaktioista. Koko länsimainen demokratia kun on vain simulaatio, jonka suojissa ryöväriparonit ovat yksityistäneet ja siirtäneet eri valtioiden omaisuutta itselleen.

Kuin Yhdysvaltoihin ja Euroopan unioniin viitaten, Kiinan presidentti ehdotti, että uudessa maailmanajassa tulisi ”lakata puuttumasta toisten maiden sisäisiin asioihin”. Xi varoitti myös ”ennakkoluuloista”, ”ylimielisyydestä” ja ”toisten valtioiden uhkailusta”.

Bidenin hallinto ja angloamerikkalaiset tiedustelupalvelut tuskin pyynnöstä lopettavat värivallankumoushankkeitaan Venäjällä, Venezuelassa ja muualla, mutta hyvä, että edes joku muukin kuin Kreml mainitsee asiasta. Valitettavasti koronapandemiasta puhutaan vain tyypillisiä latteuksia niin idässä kuin lännessä. Totuus ”terveyskriisistä” tuskin paljastuu.

Koska maailmantalouden painopiste on siirtynyt kohti Aasiaa jo vuodesta 2002, myös talousfoorumi siirtyy toukokuussa pois sveitsiläisestä luksushiihtokeskuksesta. Kuin korostaakseen siirtymää ”aasialaiselle vuosisadalle”, Maailman talousfoorumi kokoontuu tuolloin erityiskokoukseen Singaporessa, jossa käsitellään ”maailmanlaajuista toipumista koronakriisistä”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s